Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 12. 2009,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 12. 2009, 15.32

8 let

Ambroževa in Bedek kršila novinarski kodeks

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novinarsko častno razsodišče (NČR) je ugotovilo, da sta novinarka Večera Nina Ambrož in novinar Vestnika Andrej Bedek kršila novinarski kodeks.

Pritožbo zoper Ambroževo je na NČR, ki deluje v okviru Društva novinarjev Slovenije, vložil Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor. Sklad je zmotilo, da je novinarka je v podnaslovu prispevka, objavljenega avgusta v Večeru, zapisala, da je sklad družini Visočnik z Meljskega hriba, ki ji je zemeljski plaz uničil domačijo, našel stanovanje v centru mesta, vendar je to "staro in v slabem stanju". Po mnenju direktorice sklada Tanje Vindiš Furman so takšne navedbe neresnične, saj je bilo stanovanje povsem obnovljeno in zato ni v slabem stanju, navaja. Ambroževa ni preverila vseh informacij V odgovoru na pritožbo je Ambroževa NČR pojasnila, da se besede "staro" in "v slabem stanju" nanašajo le na podnaslov, ki je v pristojnosti urednikov, medtem ko je sama sporne besede v tekstu zapisala med narekovaji kot izjavo člana družine Ivana Brliča. V postopku je NČR ugotovilo, da je novinarka sporne besede v prispevku res zapisala kot izjavo Ivana Brliča, vendar pa bi glede na okoliščine po mnenju NČR informacijo morala preveriti, kar sicer določa 1. člen novinarskega kodeksa.

Pritožbo zoper novinarja Vestnika Bedeka sta na NČR vložila Darko Kolmanko in Bernarda Barbarič. Pritožbo sta vložila, ker je novinar aprila v prispevku, v katerem je raziskoval domnevno oškodovanje družbe Tekstil s strani ene izmed delavk, zapisal, da policisti prodajalke niso preiskovali, ker je njen partner policist.

Bedek ni pridobil odziva druge strani Novinar je v odgovoru NČR pojasnil, da je pred objavo skušal pridobiti tako odziv Barbaričeve kot Kolmanka, vendar mu stika ni uspelo vzpostaviti. Kljub temu pa je NČR v razsodbi nato ugotovilo, da bi glede na hude obtožbe njun odziv moral pridobiti, zato je po njegovem kršil 2. člen novinarskega kodeksa.

Razsodba v prid novinarja Večera Aljoše Peršaka NČR je na isti seji odločalo tudi o pritožbi podžupana Maribora Milana Mikla in mestne svetnice Darje Lampret proti novinarju Večera Aljošu Peršaku, ker je ta v članku Politične sirote, objavljenem v tedniku 7 dni, zapisal več trditev na njun račun. NČR je razsodilo, da je Peršak trditve zapisal v satirično rubriko, ki avtorju dopušča široko možnost interpretacije podatkov, zato po mnenju razsodišča tudi ni storil očitanih kršitev.

Ne spreglejte