Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 8. 2022,
10.50

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

74

Natisni članek

davki dohodnina Ameriška gospodarska zbornica AmCham Slovenija

Četrtek, 18. 8. 2022, 10.50

1 leto, 9 mesecev

AmCham Slovenija svari Goloba: To ni korak naprej

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,96

74

Robert Golob in Olaf Schulz | V AmCham Slovenija predlagajo, da se v petem razredu davčna stopnja obdrži na 45 odstotkih. | Foto STA

V AmCham Slovenija predlagajo, da se v petem razredu davčna stopnja obdrži na 45 odstotkih.

Foto: STA

V Ameriški gospodarski zbornici AmCham Slovenija pozdravljajo odločitev vlade, da izvede celovito davčno reformo, ki bi začela veljati 2024, in verjamejo, da se bo oblikovala v konstruktivnem dialogu vseh udeležencev. Ob tem pa opozarjajo, da predlagana novela zakona o dohodnini ne predstavlja koraka naprej v smeri prizadevanj za ugodnejše poslovno okolje in večjo konkurenčnost. Na predlog novele zakona se je odzvala tudi Gospodarska zbornica Slovenije, ki finančnemu ministru predlaga, da doda izjemo, ki omogoča ugodnejšo davčno obravnavo v primeru odkupa lastnih delnic.

Kot so danes sporočili iz AmCham Slovenije, podpirajo nekatere ukrepe iz predloga novele, kot je olajšava za mlade, a opozarjajo, da brez razvojno usmerjene davčne politike v Sloveniji, ki vključuje tudi razbremenitev plač tistih, ki prinašajo gospodarstvu najvišjo dodano vrednost, ne bomo dosegli preboja, obdržali visoko izobraženih ljudi ter zadržali in privabili podjetij, ki ustvarjajo delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.

Opozarjajo na ponoven dvig davčne stopnje

Opozarjajo predvsem na posledice ponovnega dviga davčne stopnje v zadnjem, petem dohodninskem razredu z zdajšnjih 45 na 50 odstotkov. "Predlagamo, da se v petem razredu davčna stopnja obdrži na 45 odstotkih, hkrati pa predlagamo uvedbo socialno-razvojne kapice pri 2,5-kratniku povprečne plače – torej pri 4.600 evrov bruto," so navedli.

Predlagane spremembe, kot so nižanje splošne davčne olajšave, povečana davčna stopnja v najvišjem dohodninskem razredu ter povečana obdavčitev nagrade iz naslova poslovne uspešnosti, AmCham Slovenija skrbijo predvsem v časih, ko v Sloveniji občutno primanjkuje visoko kvalificirane delovne sile.

"Na zaposlene brez stanovanj vpliva stanovanjska politika"

Pri dohodkih iz kapitala v AmCham Slovenija predlagajo ohranitev veljavne rešitve, ki povečuje priložnost za krepitev delavskega lastništva v Sloveniji. Podpirajo tudi predlog Gospodarske zbornice Slovenije, da bi možnost prodaje lastnih deležev omejili na deset odstotkov, kolikor lahko znaša odstotek lastnih delnic pri delniških družbah. Kar bi presegalo navedeni prag, pa bi se obdavčilo kot dividenda.

V zbornici tudi opozarjajo, da na obstoječe zaposlene brez stanovanj in na prihod talentov in potrebnih kadrov v Slovenijo vpliva tudi stanovanjska politika. Vrnitev stopnje dohodnine na 25 odstotkov pri dohodkih iz oddajanja premoženja po mnenju AmCham Slovenija pomeni, da bo breme večje obdavčitve padlo na najemojemalce, kar bi pomenilo višje najemnine, stanovanja pa bi bila zato težje dostopna. Prav tako obstaja nevarnost povečanja t. i. sive ekonomije. Predlagajo, da se davčna stopnja obdrži na 15 odstotkov.

Vlado prosijo, da ponovno razmisli o predlogu

V AmCham Slovenija jih tudi skrbi, kot so zapisali, da bo predlagana novela zarezala v srednji razred. Zato vlado prosijo, da o predlogu ponovno premisli in vzpostavi razvojno naravnano gospodarsko politiko, katere pomemben del je tudi razvojno naravnano davčno okolje. "Prav tako pa opozarjamo na pomen stabilnosti in predvidljivosti davčnega okolja, torej celovitosti davčne reforme, ki bi davčnim zavezancem omogočila, da lahko bolje predvidijo svoje obveznosti na daljše časovno obdobje in ne na nenehne spremembe," so še navedli.

Predlog novele zakona o dohodnini je sicer skupaj s predlaganimi zakoni o trošarinah, davčnem postopku in finančni upravi v javni obravnavi do petka. Pomisleke do predlaganih sprememb, predvsem glede dohodnine, so že izrazili v delodajalskih organizacijah in predlagali umik zakonskega predloga iz javne obravnave. Prav tako je nekaj pripomb podala tudi sindikalna stran.

GZS za ohranitev ugodnejše davčne obravnave v primeru odkupa lastnih delnic

Gospodarska zbornica Slovenije finančnemu ministrstvu predlaga, da v predlog novele zakona o dohodnini doda izjemo, ki omogoča ugodnejšo davčno obravnavo v primeru pridobivanja lastnih deležev oziroma delnic z izključnim namenom, da jih družba ponudi v odkup delavcem. Sedanji vladni predlog generalnega direktorja zbornice Aleša Cantaruttija čudi.

"Potem ko je manj kot leto dni veljala sprejemljiva rešitev za podjetja, ki pridobivajo lastne deleže oziroma delnice v poseben sklad z izključnim namenom, da jih ponudijo v odkup delavcem družbe, predlog novele zakona o dohodnini spet uvaja davčno diskriminatorno rešitev, ki pomeni potencialno spremembo lastništva številnih izvozno in razvojno naravnanih ter družbeno odgovornih družb," je gospodarska zbornica v sporočilu za javnost povzela Cantaruttija.

Predlagajo ugodnejšo davčno obravnavo

Finančnemu ministrstvu predlagajo, da v predlagano novelo zakona o dohodnini doda izjemo, ki omogoča ugodnejšo davčno obravnavo v primeru pridobivanja lastnih deležev oziroma delnic z izključnim namenom, da jih družba ponudi v odkup delavcem družbe.

"V praksi bo za prodajalca (zaposlenega) znova davčno manj ugodno prodati delnice skladu lastnih delnic kot denimo drugi fizični ali pravni osebi, kar je po naši oceni diskriminatorno in lahko vodi v neželene spremembe lastniške strukture velikih slovenskih podjetij ter malih in srednjih podjetij, ki so hrbtenica slovenskega gospodarstva," je dejal Cantarutti. Ta meni, da ima zaposleni legitimno pravico dosegati najvišjo prodajno ceno in ga v prodajo ne more nihče prisiliti.

Cantaruttija čudi sedanji predlog vlade, ki bi otežil prenos lastništva podjetij med zaposlenimi, ob tem da je povečanje "delavskega lastništva" tisto, k čemur stremi tudi sedanja koalicija ter je to jasno opredelila tudi v koalicijski pogodbi.

"Spremembe lastniške strukture vodijo v spremenjeno strategijo družbe"

Spremembe lastniške strukture, do katerih pride, ko bivši zaposleni, običajno v času upokojitve, svoje delnice ali deleže prodajo, imajo pogosto negativen vpliv na obstoječe deležnike v podjetju in lahko vodijo v spremenjeno strategijo družbe, proč od družbene, okoljske in socialne odgovornosti, so zapisali na GZS.

To tudi sili podjetja k odkupnim cenam, ki so višje od ekonomsko upravičenih, da s tem ohranijo lastništvo in nadomestijo prodajalcu razliko, ki je nastala zaradi manj ugodne davčne obravnave, če delnice proda skladu lastnih delnic. To krči ekonomski potencial družbe za krepitev investicij in sredstev za raziskave ter razvoj so prepričani v zbornici.

Kot kompromisni predlog predlagajo, da se možnost prodaje lastnih deležev ali delnic omeji na 10 odstotkov, kolikor lahko znaša odstotek lastnih delnic pri delniških družbah, skladno z zakonom o gospodarskih družbah. Do tega praga bi se transakcija obdavčila kot kapitalski dobiček. Kar bi presegalo navedeni prag, pa bi se obdavčilo kot dividenda. Na ta način bi najbolj učinkovito naslovili morebitne zlorabe tega instituta, menijo.

TPOTY-2022_banner-superfinalists_SLO_1200
Novice Predstavljamo pet superfinalistov za izbor AmCham top potencial leta 2022
Blaž Brodnjak
Novice Na dogodku AmCham Slovenija o pomenu trdnega institucionalnega okvira za gospodarsko uspešnost
Novice ZDA ostajajo trg poslovnih priložnosti in središče tehnološkega razvoja, tudi za slovenska podjetja
Ne spreglejte