Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
19. 1. 2020,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

65

Natisni članek

Peter Jančič Karl Erjavec Andraž Zorko DeSUS Aleksandra Pivec

Nedelja, 19. 1. 2020, 4.05

4 leta, 4 mesece

"Zdaj je zamenjan še zadnji od treh hudih poražencev." #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

65

"Zmaga Pivčeve je pozitivno presenečenje. Gre za pomembno spremembo. DeSUS je bila namreč od nekdaj stranka, ki je odločala, kdo bo vladal in kdo ne," ob včerajšnji izvolitvi Aleksandre Pivec za novo predsednico stranke DeSUS poudarja politični analitik Andraž Zorko. Novinar in urednik Peter Jančič pa pravi: "Karl Erjavec bi moral odstopiti že prej. Če izgubiš volitve, tako kot jih je on, in to več zapored, je to normalna poteza."

Kako je Aleksandra Pivec slavila veliko zmago. Video: Lea Majcen

Novice Erjavec po hudem porazu napovedal odstop z ministrskega položaja #video
Peter Jančič, urednik portala spletnicasopis.eu:

Peter Jančič | Foto: STA , Foto: STA , "Glede na to, kako dolgo je Erjavec vodil stranko in kako uspešen je bil v preteklih obračunih, je to veliko presenečenje. Predvsem zato, ker je bila razlika v številu delegatskih glasov med njima kar velika. Kandidatka je, ne glede na to, da je imel Erjavec v rokah vse vzvode, prepričala veliko večino delegatov.

Erjavec je dejansko zelo hudo izgubil več volitev zapored, tako državnozborske, kjer so komaj prišli čez prag, in lokalne, kjer so dramatično izgubili deleže po občinskih svetih, pa tudi evropske. Očitno so se v stranki odločili, da je Pivčeva boljša rešitev. Če bi šel ta trend naprej, bi namreč naslednjič izpadli iz parlamenta.

Zdi se mi prehitro za ocene, kaj zmaga Pivčeve pomeni za stranko, je pa ministrici takoj čestital premier Marjan Šarec, kar najbrž pomeni, da najbrž upa na dobro sodelovanje. Tisto, kar predvsem potrebuje premier, so poslanci te stranke, ne pa ministrica, ki jo tako ali tako ima v vladi. Po drugi strani pa včerajšnja neizvolitev Erjavca v parlamentu nič ne spremeni, saj se v nobenem primeru ne bo vrnil v parlament, ker vanj ni bil izvoljen. 

Erjavec bi moral odstopiti že prej. Če izgubiš volitve, tako kot jih je on, in to več zapored, je to normalna poteza. Predsednik SLS Marko Zidanšek je po zadnjih državnozborskih volitvah odstopil takoj, nekdanji predsednik SMC Miro Cerar je potreboval relativno dolgo. Zdaj je zamenjan še zadnji od treh hudih poražencev. To je logika volitev. S porazi greš v politiki težko naprej. Če te nihče ne voli, nisi prepričljiv voditelj. Nista pa odšla prej, ker sta se zaradi nestabilnega položaja bala izgube oblasti in vladavine predsednika SDS Janeza Janše."
kongres stranke DESUS Karel Erjavec.
Novice Erjavec napadel Pivčevo, delegati v dvorani so ga izžvižgali #video
Andraž Zorko, direktor agencije Valicon:

Andraž Zorko | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Zmaga Pivčeve je pozitivno presenečenje. Gre za pomembno spremembo. DeSUS je bila od nekdaj stranka, ki je odločala, kdo bo vladal in kdo ne. Od danes naprej je Aleksandra Pivec tista, ki odloča o tem. 

Do razkola v stranki po moje ne bo prišlo. Razlika v številu delegatskih glasov med Pivčevo in Erjavcem je prevelika. Če bo kdo odšel, bo to kdo od delegatov. Razkol bi bil, če bi bil rezultat izenačen. Šlo je za enotno odločitev za spremembo, ki gre po mojem mnenju vzporedno z vsemi spremembami, ki so se zgodile v zadnjem času. Dobili smo Marjana Šarca kot neki nov format politika, nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak in nekdanji predsednik SMC Miro Cerar pa sta odstopila. Gre za prevetritev na položajih predsednikov strank in slovenske politike nasploh. To je zelo pozitivno za slovenski prostor.

Zdi se, da bo vlada zdaj še močnejša, saj se je rešila ministra, za katerega je javnost menila, da bi se ga morala ta vlada, in tudi vse pred njim, že zdavnaj znebiti. Je pa res, da ima vlada še vedno samo 42 glasov. Pa še ena stvar je zelo pomembna: mislim, da je večina poslancev DeSUS-a podprla Erjavca. To ni zanemarljivo. Vprašanje je, kakšen vpliv ima Pivčeva na njih. Gre za pet poslancev, ki bi lahko odločili, če bi prišlo do kakšne konstruktivne nezaupnice."
kongres stranke DESUS
Novice Nekdanja ministrica brez dlake na jeziku: to je povedala o Erjavcu in Pivčevi

Karl Erjavec ni več predsednik stranke DeSUS. | Foto: Bojan Puhek Karl Erjavec ni več predsednik stranke DeSUS. Foto: Bojan Puhek

kongres stranke DESUS Karel Erjavec
Novice Erjavec prepričan o zmagi. Pivčeva: Lahko bi se izšlo meni v prid.
Novice Izjemen dogodek v slovenski politični zgodovini: Karl Erjavec odhaja #video #foto
Novice Aleksandra Pivec po veliki zmagi: To je prelomen trenutek za vso politiko #video
Ne spreglejte