Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
14. 12. 2020,
17.17

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

40

Natisni članek

Tanja Fajon Janez Janša Janez Janša Mediana javnomnenjska anketa Delo

Ponedeljek, 14. 12. 2020, 17.17

3 leta, 4 mesece

Anketa Dela: SDS ostaja v vodstvu, SD močno zdrsnila

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,62

40

Tanja Fajon | Socialni demokrati (SD), ki jih vodi Tanja Fajon, so tokrat pristali šele na četrtem mestu po priljubljenosti parlamentarnih strank. | Foto STA

Socialni demokrati (SD), ki jih vodi Tanja Fajon, so tokrat pristali šele na četrtem mestu po priljubljenosti parlamentarnih strank.

Foto: STA

Če bi bile parlamentarne volitve jutri, bi na njih slavila SDS, precejšen padec pa je v decembrskem barometru zabeležila stranka SD, je pokazala javnomnenjska raziskava, ki jo je za časnik Delo izvedla agencija Mediana. Precej skupaj sta Šarčeva LMŠ in Levica pod vodstvom Luke Mesca.

Če upoštevamo tiste volivce, ki bi zagotovo šli na volitve, bi največja vladna stranka SDS kljub padcu podpore za skoraj tri odstotne točke prepričala 16,9 odstotka volivcev. V primerjavi z novembrskim merjenjem je SD izgubila še več kot SDS in s 7,7-odstotno podporo volivcev zdrsnila na četrto mesto. V decembrskem merjenju sta stranko Tanje Fajon prehiteli tako LMŠ kot Levica. Medtem ko Šarčeva LMŠ ohranja konstantno okoli 10-odstotno podporo, pa se je priljubljenost Levice dvignila za slabo odstotno točko na 9,4 odstotka, je pokazala anketa Mediane, ki jo je izvedla na reprezentativnem vzorcu 711 polnoletnih prebivalcev Slovenije od 7. do 9. decembra.

SNS in SMC bi ostali zunaj parlamenta

Če upoštevamo samo opredeljene volivce, pa bi SDS dobila 26 odstotkov glasov, LMŠ 15,5 odstotka, Levica 14,5 odstotka, SD pa 11,8 odstotka. Dovolj glasov za vstop v državni zbor bi zbrale še stranke NSi (6,9 odstotka), DeSUS (5,5 odstotka) in SAB (4,9 odstotka). Predpisanega štiriodstotnega volilnega praga ne bi prestopili parlamentarni SNS (3,5 odstotka) in SMC (1,5 odstotka).

 

Luka Mesec diha za ovratnik Marjanu Šarcu

Največji padec priljubljenosti na lestvici je tokrat utrpel SD. V anketi Dela so mu prejšnji mesec izmerili 16,8 odstotka, če upoštevamo samo opredeljene volivce, s čimer je bila SD na visokem drugem mestu med vsemi parlamentarnimi strankami. V decembrski anketi ga podpira za pet odstotnih točk manj volivcev, prehitela pa sta ga LMŠ in Levica. Če upoštevamo samo opredeljene volivce, Levica za LMŠ zaostaja le še eno odstotno točko (prejšnji mesec dve odstotni točki).

Če upoštevamo tiste volivce, ki bi zagotovo šli na volitve, bi po Delovi anketi zunaj parlamenta ostali DeSUS (3,6 odstotka), SNS (2,3 odstotka), SAB (3,2 odstotka), Pirati (2,1 odstotka), SMC (1 odstotek), Zeleni Slovenije (1 odstotek), Dobra država (0,8 odstotka) in SLS (0,7 odstotka).

Ne spreglejte