Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
11.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Center za socialno delo otroci

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 11.49

7 let, 12 mesecev

Babica dečkov zaradi odvzema sprožila postopek na upravnem sodišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Velimir Cugmas | Foto STA

Foto: STA

Odvetnik babice dveh dečkov, ki jih je CSD Velenje namestil v rejništvo, je na mariborskem upravnem sodišču vložil dve tožbi zoper državo.

Prva tožba je uperjena zoper pristojna CSD v Velenju in Slovenj Gradcu, drugo pa je odvetnik Velimir Cugmas v petek vložil proti ministrstvu za delo. Vsem očita nezakonito in tudi protiustavno ravnanje pri odvzemu otrok.

Kot je na današnji novinarski konferenci v imenu babice Marije Otorepec v Slovenskih Konjicah, kjer ima svojo odvetniško pisarno, povedal Cugmas, upa, da pravice ne bo treba iskati vse do Evropskega sodišča. Trdi namreč, da je kršen tudi osmi člen konvencije o človekovih pravicah, ki varuje družino, kamor so všteti tudi vnuki in stari starši.

V zvezi z vzpostavljanjem stikov starih staršev z otrokoma, ki sta proti volji starih staršev od konca marca nameščena v rejništvu, je odvetnik povedal, da so že 8. aprila na CSD Slovenj Gradec poslali predlog za stike, ob tem pa zaradi nezaupanja v oba že vpletena centra predlagali, da bi primer preselili v Celje, Slovenske Konjice ali Šentjur.

Odvetnik se je dokopal do imena skrbnika

"Pristojna ministrica je dolžna o tem odločiti, a se to vse do 18. aprila ni zgodilo. Takrat je bila babica povabljena v velenjski center, kjer so ji ponudili uro stikov tedensko, kar pa je odločno premalo, in ji zgolj izdali potrdilo, da se je poravnalnega postopka udeležila, vendar da dogovor ni mogoč," je povedal Cugmas.

Stari starši so po njegovih besedah poravnalni predlog zavrnili, saj bi sicer izgubili stik z otroki. V začasni odredbi namreč babica in dedek terjata vsakodnevni stik med 15. in 18. uro, prevzem v petek ob 18. uri in vrnitev otrok v nedeljo ob 18. uri.

Ob tem jima še naprej niso povedali, kdo je rejnik in skrbnik otrok, čeprav po Cugmasovih besedah sodnega postopka brez rejnika ni mogoče začeti. Ker je vendarle prišel do imena skrbnika, so prav danes dopolnili že v četrtek predloženo vlogo, ki so jo posredovali celjskemu okrožnemu sodišču.

Na tamkajšnje tožilstvo so predložili tudi vlogo za začetek postopka odvzema roditeljske pravice očetu, ki je zaradi utemeljenega suma umora matere v priporu, a so mu na tožilstvu odgovorili, da je za to še prehitro. Po njegovem mnenju je najverjetnejši razlog v tem, da se s tako zadevo do zdaj še niso ukvarjali, so pa vlogo odstopili po lastnem mnenju krajevno pristojnemu velenjskemu okrajnemu sodišču. Na njegovo zahtevo je bila nato odstopljena celjskemu okrožnemu sodišču.

Ne spreglejte