Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 6. 2011,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 16. 6. 2011, 15.13

8 let

Bo po novi knjigi o orožarski aferi kaj drugače?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija je bogatejša za še eno knjigo o trgovini z orožjem. A tudi pri tej bodo velike ambicije o razčiščenju oziroma očiščenju verjetno ostale neizpolnjene.

Odprodaja novinarjev Mateja Šurca in Blaža Zgage je prva v trilogiji V imenu države. Tudi drugi in tretji dela sta že napisana, a ju še niso izdali, saj bi bilo tisoč strani med le dvema platnicama preveč, meni direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik. "To bi bilo pretežko prebaviti. S tremi knjigami smo se želeli izogniti usodi prejšnjih knjig o trgovini z orožjem, ki so bile spregledane." "Molk je najbolj uničujoč odgovor" Novinarka in sociologinja Manca Košir, ki je iz občinstva knjigo hvalila kot "prvi primer učbeniškega preiskovalnega novinarstva v Sloveniji," je celo napovedala, da po tem "nič več ne bo, kot je bilo".

"Še vedno bo vse tako, kot je," pa je zgodovinarka in sociologinja Spomenka Hribar vzela veter iz jader vsem, ki menijo, da bo v slovenskem političnem prostoru vse drugače. "Še vedno smo v paradigmi državljanskega spora, kjer velja logika 'naš lahko, drugi ne sme'," je dejala, preden je čestitala avtorjema in pohvalila njun izdelek.

Ali kot je dejal pravnik Lojze Ude: "Današnje družbene razmere v Sloveniji so take, da se na določena vprašanja sploh ne odgovarja. Molk je najbolj uničujoč odgovor." Pričakuje, da tokrat novinarji tega ne bodo dopustili.

"Imena vojnih dobičkarjev poiščite v knjigi" Avtorja zagotavljata, da sta v štirih letih dela prišla do podatkov, ki bodo knjigo naredili zanimivo tudi za tiste, ki so že prebrali delo Braneta Praznika in knjigi Matjaža Frangeža. Opisala sta premoženje JLA (za 70 milijard dolarjev), koliko ga je bilo v Sloveniji in kako je delovalo organizirano trgovanje. Nekaj je novosti o Morisu in urjenju paravojaških enot Dobroslava Parage. Med zanimivejšimi podatki je še, da naj bi bili Hrvati za orožje pripravljeni odstopiti del Savudrije in da so se morali Zadrčani za orožje, ki so ga kupili iz Slovenije, pravdati.

Vendar na glavno vprašanje, koliko je kdo zaslužil in kje je ta denar, pravzaprav nočeta jasno odgovoriti. "Poglejte indeks imen in v katerem kontekstu so omenjana," svetujeta.

Kaj bo rekel Janša? Imena Janeza Janše, nekdanjega obrambnega ministra in predsednika SDS, na tiskovni konferenci v Kinu Šiška ni nihče omenjal, a jasno je, da se odgovori pričakujejo predvsem od njega.

Janša z odzivom na knjigo verjetno ne bo imel težav. Avtorja sta bila namreč leta 2007 pobudnika peticije, ki jo je podpisalo 571 novinarjev in je kritizirala odnos Janševe vlade do medijev. SDS je ta Forum 571 že večkrat označil za politično motiviranega.

Ne spreglejte