Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2020,
18.11

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

15

Natisni članek

Anže Logar Branko Grims Marakeška deklaracija

Četrtek, 9. 7. 2020, 18.11

3 leta, 9 mesecev

Bo Slovenija odstopila od marakeškega sporazuma? "MZZ prouči vsak sklep odbora DZ, ki ga dobi."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

15

Anže Logar | Foto STA

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je danes v odzivu na poziv odbora DZ za notranje zadeve k odstopu Slovenije od marakeškega globalnega sporazuma o migracijah dejal, da na ministrstvu proučijo vsak sklep odbora DZ, ki ga dobijo, in da bodo enako ravnali tudi v tem primeru, piše STA.

Vsak sklep odbora za zunanjo politiko ali kateregakoli drugega odbora proučimo, ko ga dobimo na ministrstvo. Na podlagi tega se potem ustrezno opredelimo, ali sodi v našo pristojnost ali ne oziroma ali terja kakšno aktivnost ali ne. Enako bomo ravnali tudi v tem primeru, je dejal Logar na novinarski konferenci v Bruslju v odgovoru na vprašanje, kakšni so načrti vlade po pozivu odbora, piše STA.

Odbor DZ za notranje zadeve je v sredo zvečer vladi priporočil odstop Slovenije od marakeškega globalnega sporazuma o varnih, zakonitih in urejenih migracijah, je po seji potrdil predlagatelj, predsednik odbora Branko Grims (SDS). Ta sporazum je namreč po njegovih besedah le črka na papirju in z odstopom bi Slovenija dala nedvoumen signal nezakonitim migrantom, da ne želi biti ciljna država.

Grimsov predlog je podprlo osem poslancev, nihče ni glasoval proti. Proti niso glasovali niti poslanci strank, ki so doslej glasno nasprotovale odstopu Slovenije od tega sporazuma, piše STA.

Branko Grims | Foto: STA , Foto: STA ,

Kot so danes za STA pojasnili v LMŠ, poslanca Rudi Medved in Nik Prebil na seji odbora o tem sklepu nista glasovala, saj se nista strinjala, da se o takem sklepu sploh glasuje. Gre namreč za pomembno in kompleksno temo, o kateri bi pred odločanjem o kakršnemkoli sklepu morali opraviti širšo razpravo. Pri tem bi pričakovali tudi pojasnila zunanjega ministrstva. Glasovala pa sta proti sklepu, s katerim je odbor vladi predlagal ponovno vložitev predloga za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi.

Član odbora iz SD Predrag Baković je pojasnil, da se je glasovanja vzdržal, saj je omenjeni sklep odbora po njegovem mnenju še ena od razprav, ki so namenjene same sebi. Vlada lahko brez soglasja, priporočil in usmeritev DZ glede tega deluje avtonomno, je opozoril, piše STA.

Bi pa od vladajoče koalicije in pristojnih ministrstev bolj kot neplodne razprave o sporazumih glede nezakonitih migracij pričakoval konkretne predloge o omenjeni problematiki. Med drugim tudi o razmisleku, da bi se ilegalne migrante vračalo v matične države, če so te varne in če so take vrnitve v skladu s konvencijami, azilno ter preostalo zakonodajo, je sporočil.

V SMC odstopu od sporazuma niso naklonjeni

Iz poslanske skupine SMC pa so sporočili, da je marakeška deklaracija politični akt, ki na najvišji ravni zagovarja spoštovanje človekovih pravic. Države podpisnice so se na ta način zavezale h globalni odpravi vzrokov nezakonitih migracij in preprečevanju tihotapljenja ter trgovine z ljudmi. Pri tem poudarjajo, da odstopu od marakeškega globalnega sporazuma niso naklonjeni, še piše STA.

Ne spreglejte