Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
13.11

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zdravstvo nepravilnosti

Četrtek, 19. 5. 2011, 13.11

8 let, 1 mesec

Bodo domnevne nepravilnosti po 20 letih spodnesle direktorja ZD Velenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jutri bo znano, ali bo vodenje ZD Velenje ostalo v rokah direktorja Jožeta Zupančiča ali pa ga bo ob ugotovljenih nepravilnostih inšpektorja za delo po 20 letih spodnesla ginekologinja Saša Bole.

Delovna inšpekcija potrdila nepravilnosti Na SiOL-ovem portalu je bilo prelitega že precej črnila o domnevnih nepravilnostih v ZD Velenje, na katere že lep čas opozarjajo reševalci. Njihove sume tokrat potrjuje tudi inšpektorat za delo oziroma inšpektorica območne enote Velenje, z mnenjem pa so 13. maja seznanili tudi ministrstvo za zdravje. "Po pregledu dokumentacije, zbranih listin in dejstev je inšpektorica ugotovila, da delodajalec ob zaposlitvi delavcev in razporeditvi teh v tako imenovano reševalno službo na delovne naloge sanitetni prevozi – voznik reševalec ni postopal v skladu z določilom 20. člena Zakona o delovnih razmerjih, delavci, ki so se zaposlili 1. januarja 2010, namreč ne izpolnjujejo pogojev, zahtevanih s pravilnikom o prevozih pacientov, opravljali pa so tudi nujne prevoze, ki sodijo v delokrog službe nujne medicinske pomoči," je zapisala vodja velenjske enote inšpektorica Damijana Zupanc.

Inšpektor uvedel postopek o prekršku Ugotovila je, da sistematizacija delovnih mest ni usklajena s pravilnikom in da delodajalec ni spoštoval uredbe o napredovanju javnih uslužbencev v plačilne razrede, zato so uvedli postopek o prekršku, je še zapisala Zupančeva. "Reševalci smo dokazali to, o čemer smo seznanili tudi župane Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki, ustanoviteljice zavoda, in sicer da direktor krši vse predpise o plačni uredbi. Zdaj ni več vprašanje, kdo je koga zavajal," je za SiOL pojasnil Janez Kramer iz Iniciativnega odbora za ureditev razmer v reševalni službi.

Nesorazmerne plače z izobrazbo Neuradno tako plača pomočnice direktorja za zdravstveno nego ni v skladu z uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki pravi, da morajo imeti pomočniki najmanj pet razredov nižjo plačo. Odgovorna medicinska sestra v nujni medicinski pomoči s peto stopnjo izobrazbe naj bi bila v VII. tarifni skupini, kar pomeni 14 razredov več. Vodja reševalne službe, ki nima izobrazbe, za katero ima pogodbo o zaposlitvi, naj ne bi imel licence, zaradi česar ni vpisan v register izvajalcev zdravstvene nege Slovenije. Vodja avtoparka naj ne bi izpolnjeval ne kriterija izobrazbe ne kriterijev za vodjo, ker je vodja sam sebi.

Nadzor MZZ: za las pozitivna ocena Tudi nadzorna komisija ministrstva za zdravje, nadzor v ZD Velenje je bil opravljen 16. februarja lani, je ugotovila kar nekaj kršitev. Tako ugotavlja, da zavod nima težnje, da bi zaposloval diplomirane zdravstvenike in sestre v okviru Nujne medicinske pomoči (NMP), zaradi česar ne izpolnjuje strokovnega standarda, določenega v pravilniku o NMP. "Menimo, da ločevanje službe NMP in reševalnih prevozov znotraj zavoda slabi delovanje NPM," so zapisali. Ugotavljajo, da v času dežurstva ni seznama nadomestnih ekip v primeru zasedenosti ekipe NMP, "kar predstavlja tveganje, da v tem času ZD ostane prazen", zaradi česar deluje enota v nasprotju s pravilnikom. Komisija je ugotovila tudi pomanjkljivo opremljenost reševalnih vozil in ambulante. Čeprav je vodstvu naložila, da mora stvari urediti v enem letu, se to do zdaj ni zgodilo.

"Po točkovniku za ocenjevanje enote NMP je PHE Velenje od možnih sto točk dosegla 49,5 točke, kar zadostuje za pozitivno oceno," je zapisala komisija, ki pa je zavodu naložila tudi nekaj ukrepov za izboljšanje. Med drugim se je dotaknila ravni izobrazbe in ustreznega zaposlovanja, kjer je odgovornim naložila, da je "realizacija potrebna takoj za že zaposlene diplomirane medicinske sestre oziroma diplomirane zdravstvenike".

Direktorja bolj skrbi direktorski stolček A čeprav so se z ukrepi direktorja ZD Jožeta Zupančiča ukvarjale tako nadzorne institucije kot komisija za preprečevanje korupcije, vmes je s kriznim sestankom posegel še velenjski župan Bojan Kontič z županoma Šoštanja in Šmartnega ob Paki, ki je na koncu (čeprav direktor uživa vso podporo občinskih veljakov), da bi se stvari dokončno uredile, ministrstvu za zdravje predlagal nadzor v ZD Velenje, je sam prepričan, da je ravnal pravilno in zakonito. Tako nam je zagotovil pred meseci. In čeprav smo se nanj s prošnjo po dodatnih pojasnilih obrnili že 3. maja, njegovih odgovorov do danes še nismo prejeli.

A Zupančiča verjetno bolj skrbi njegov direktorski stolček, na katerem kraljuje že 20 let, kot pa opozarjanje nadzornih institucij. Jutri ob 12. uri se bo v boju za direktorja namreč moral predstaviti 11-članski komisiji in jo kljub ugotovitvam o nepravilnostih prepričati, da je še vedno najboljša izbira. Kot protikandidatka na drugi strani bo specialistka ginekologinja Saša Bole.

Ne spreglejte