Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 10. 2008,
15.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 29. 10. 2008, 15.38

8 let

Bodoči koalicijski partnerji popravek pokojnin pogojujejo z javnofinančno stabilnostjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik SD Borut Pahor je po koncu današnjih pogovorov s predsedniki Zaresa, DeSUS in LDS dejal, da so sklenili, da se "ponovno vrne v pogajanja sklep, ki smo ga sprejeli včeraj".

Pred besedilo naj bi dodali "stavek, da bomo spreminjali zakon v primeru, če bodo to dovoljevale okoliščine", zlasti stabilnost javnih financ. Predsednik DeSUS Karl Erjavec je ob tem ocenil, da gre za bistveno spremembo dikcije, s katero bo seznanil pogajalsko skupino stranke in se nato z njenimi člani pogovoril, ali je ta dikcija ustrezna tudi za DeSUS.

Strankarski ministri ne bodo mogli sami izbirati državnih sekretarjev O kadrovskih rešitvah niti Pahor niti ostali predsedniki strank niso podali konkretnih imen. Je pa Pahor navedel sklep, da "morebiten prevzem odgovornosti za vodenje resorja s strani enega od članov ali pa nečlanov stranke ne pomeni fevdalizacije tega resorja".

"Običajna je bila in to slaba praksa vse od demokratičnih sprememb ta, da je navadno minister - ali ministrica, ki ga je na ta položaj postavila ena stranka, potem tako rekoč s seboj pripeljal sebi politično lojalne ljudi in jih potem nastavil vse od državnih sekretarjev, kolikor je menil pač, navzdol," je spomnil Pahor.

Ob tem je opozoril, da "če bo predstavnica ali predstavnik ene stranke prišel na vrh enega resorja, to ne pomeni, da je v njegovem zakupu tudi pravica do odločitve, kdo bo njegov državni sekretar". Pri tovrstnih odločitvah bo moral po Pahorjevo "upoštevati možnosti, da je kakšna boljša izbira od njegovega predloga".

Pogovore o kadrovskih vprašanjih so pospešili

Pahor je povedal še, da so se danes odločili pospešiti pogovore o kadrovskih vprašanjih pri koalicijski pogodbi. "Stranke sem pozval, da razmislijo, da bi morda ta del koalicijske pogodbe, ki zadeva kadrovsko razmestitev, morda parafirali in sklenili pogodbo tudi po glasovanju" o mandatarju, je dodal. Sicer pa je njegova ambicija, da kadrovske rešitve dorečejo pred tem.

Pahor: Koalicija se bo takoj soočila s problemi odpuščanj Predsednik SD je med odločitvami današnjega sestanka izpostavil tudi to, da se bo koalicija zavezala, "da bo takoj začela permanenten socialni dialog" o tem, "kako se utegne nova vlada soočiti zlasti z odpuščanji". Dejal je še, da bo "tudi od vsakega kandidata za ministra pričakoval, da bo predstavil njegove ali njene ukrepe za delo na posameznem resorju v luči krize v finančnem sektorju, ki se očitno tudi v Sloveniji seli v realni sektor".

Koalicijski dokument ne bo pogodba, ampak sporazum

Dogovor je bil sklenjen tudi glede dikcije koalicijskega dokumenta. Kot je pojasnil Pahor, so sklenili, "da to ne bo pogodba, ampak sporazum".

Pahor: Bi moral v koalicijo povabiti vse stranke? Glede današnjih besed vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka, da deluje izključevalno, se je Pahor vprašal, če bi za vključujoče delovanje moral potemtakem v koalicijo povabiti vse stranke. "Če je katera stranka in če je kateri voditelj stranke pokazal kakšno razumevanje za soglasje pri nacionalnih temah, smo bili to mi in jaz osebno," je dodal.

Proučili bodo možnosti obveznega delničarstva

Predsednica LDS Katarina Kresal je potrdila, da je bilo na dnevnem redu tudi vprašanje udeležbe pri dobičku. "Prišli smo do rešitve, ki je sprejemljiva za vse," je ocenila. Pri tem je Kresalova dejala, da so v LDS imeli pomisleke glede načela obvezne udeležbe pri dobičku. "Danes smo se dogovorili, da v tem mandatu proučimo možnosti obveznega delničarstva, njegove pluse in minuse in da imamo širšo razpravo tudi s socialnimi partnerji".

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je glede izjav ostalih predsednikov dejal, da "nimam sam kaj posebnega dodati", saj je novinarjem odgovarjal že dopoldne po pogovoru s predsednikom republike Danilom Türkom.

Ne spreglejte