Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
12.14

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

predsednik vlade Borut Pahor Miro Cerar Janko Veber Dejan Levanič Dejan Židan

Torek, 24. 3. 2015, 12.14

8 let, 1 mesec

Borut Pahor: V aferi OVS je treba odpraviti vse dvome

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za zaupanje v delovanje obveščevalno-varnostnega sistema je pomembna celovita razjasnitev vseh okoliščin v aferi OVS, meni predsednik republike Borut Pahor.

Razjasnitev bi morala biti v interesu vseh, ki imajo pooblastila v obveščevalno-varnostnem sistemu, pravi predsednik republike v prvem odzivu na afero, ki jo je sprožilo razkritje, da je obrambni minister Janko Veber (SD) vojaškim obveščevalcem naročil analizo posledic privatizacije Telekoma Slovenije. Ob tem se postavlja vprašanje, ali se je zgodil poseg vojaške v civilno sfero.

Ne sme biti nezakonitosti, prekoračitve pooblastil ali nestrokovnosti "Glede na občutljivost področja delovanja obveščevalnih služb je treba odpraviti vsak dvom, da je v tem primeru prišlo do morebitnih nezakonitosti, prekoračitve pooblastil ali nestrokovnosti. V tem smislu predsednik republike razume potrebo po dodatnih informacijah in pojasnilih ministrstva za obrambo," se je za Planet Siol.net odzval Pahor, ki je tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil.

Veber je pisal tudi Pahorju V uradu predsednika republike so nam sicer v ponedeljek potrdili, da je Pahor prejšnji teden ministra Vebra prosil za uradno poročilo v zvezi z afero. Pozneje so poročilo prejeli, današnji odziv predsednika torej sledi prejemu Vebrovega poročila.

Veber bo moral še enkrat pisati Cerarju V prihodnjih dneh bo za "preživetje" Vebra na obrambnem resorju najbolj pomemben odziv predsednika vlade Mira Cerarja, ki je po ponedeljkovem sestanku z Vebrom od ministra zahteval dodatna pojasnila. Cerar je v ponedeljek za Planet Siol.net postavil pod vprašaj Vebrove besede po sestanku, da mu predsednik vlade zaupa.

Kdo zdaj zaupa Vebru? "To je ministrova ocena. Predsednik vlade bo o tem ocenjeval oziroma se opredelil glede na dodatna pojasnila, ki jih pričakuje, in veljavno zakonodajo. Se pa z ministrom Vebrom strinjata, da je ta vprašanja treba razjasniti," so nam sporočili iz kabineta predsednika vlade, ki dodatna Vebrova pojasnila pričakuje do konca tedna.

Afera Levanič Cerar se je ostro odzval na ponedeljkove besede glavnega tajnika SD Dejana Levaniča, ki je za Planet Siol.net zapisal, da je malo možnosti, da bi najmanjša vladna stranka ostala v vladi, če bi Cerar predlagal razrešitev obrambnega ministra iz vrst SD.

Levanič je pozneje pojasnjeval, da smo ga napačno razumeli. Njegove besede naj bi veljale, če bi Cerar "šel neupravičeno nad našega ministra". Zanikal je tudi, da bi Socialni demokrati grozili z izstopom iz koalicije.

Predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan na vprašanja o odhodu iz koalicije ni želel odgovarjati, češ da gre pri zamenjavi Vebra za hipotetično vprašanje.

Cerar ne mara ultimatov Cerar je v sporočilu zapisal: "Takšne ultimativne izjave predsednik vlade in stranka SMC absolutno zavračata in jih štejeta za neprimerne. Tako zaradi teže očitkov kot zaradi takšnega odziva SD bo predsednik vlade zahteval posebej natančno pravno utemeljitev ravnanja ministra Vebra in OVS, da v luči omenjenega političnega pritiska glede končne odločitve predsednika vlade ne bo nikakršnega dvoma."

Ne spreglejte