Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 4. 2016,
16.22

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

23

Natisni članek

25 let Slovenije Milan Kučan Jože Pučnik Ivan Kramberger predsedniške volitve

Petek, 22. 4. 2016, 16.22

6 let, 8 mesecev

Dan, ko je Milan Kučan premagal Jožeta Pučnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

23

Milan Kučan | Foto Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Na današnji dan pred 26 leti je predsednik predsedstva Socialistične republike Slovenije postal Milan Kučan, ki je to funkcijo opravljal tudi leta 1991 in bil tako prvi predsednik samostojne Slovenije.

Na volitvah za predsednika predsedstva spomladi leta 1990 so kandidirali Marko Demšar (s podporo Zveze socialistične mladine Slovenije), Jože Pučnik (s podporo Demosa), Milan Kučan (s podporo Zveze komunistov Slovenije – Stranke demokratične prenove in Socialistične stranke Slovenije, ki je nastala iz Socialistične zveze delovnega ljudstva) in Ivan Kramberger (s podporo Domovinske narodne stranke).

V prvem krogu, ki je skupaj s parlamentarnimi volitvami, na katerih je zmagala koalicija Demos, potekal 8. aprila 1990, ob 83,51-odstotni udeležbi nihče ni prejel večine glasov: Milan Kučan jih je prejel 44,4 odstotka, Jožeta Pučnika je podprlo 26,6 odstotka volivcev, Ivan Kramberger je prejel 18,5 odstotka glasov, Marko Demšar pa 10,4 odstotka.

V drugem krogu je v nedeljo, 22. aprila, Kučan zmagal z 58,59 odstotki, Pučnik pa je dobil 41,41 odstotka podpore.

Jože Pučnik je s podporo strank, zbranih v koaliciji Demos, v drugem krogu volitev za predsednika predsedstva prejel dobrih 41 odstotkov glasov volivcev. Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, avtor: Tone Stojko.  | Foto: Jože Pučnik je s podporo strank, zbranih v koaliciji Demos, v drugem krogu volitev za predsednika predsedstva prejel dobrih 41 odstotkov glasov volivcev. Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, avtor: Tone Stojko.

Najprej predsednik predsedstva, potem predsednik republike

Kučan je predsednik predsedstva ostal do 23. decembra 1991, ko je bila sprejeta Ustava Republike Slovenije, ki je spremenila ureditev in uvedla funkcijo predsednika republike. Že pred tem, 6. decembra 1992, je bil izvoljen za predsednika Republike Slovenije, in sicer že v prvem krogu s 64 odstotki glasov, enako tudi čez pet let, ko ga je podprlo 55,54 odstotka volivcev. Predsednik države je ostal do konca mandata, do 1. decembra 2002.

Prvi krog volitev predsednika predsedstva je potekal 8. aprila – na isti dan kot volitve v skupščino –, drugi krog pa 22. aprila 1990. Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, avtor: Tone Stojko. | Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije Prvi krog volitev predsednika predsedstva je potekal 8. aprila – na isti dan kot volitve v skupščino –, drugi krog pa 22. aprila 1990. Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije, avtor: Tone Stojko. Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Predhodne funkcije Milana Kučana

Kučan je svojo politično pot začel že davno, preden je postal predsednik predsedstva. Pred tem je bil:

  • predsednik Zveze socialistične mladine Slovenije,
  • član sekretariata Zveze komunistov Slovenije,
  • sekretar Socialistične zveze delovnega ljudstva,
  • predsednik Skupščine Socialistične republike Slovenije,
  • slovenski predstavnik v predsedstvu Centralnega komiteja Zveze komunistov Jugoslavije,
  • predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije.

"Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan."

Kučan je svoje verjetno najznamenitejše besede iz časa osamosvajanja izrekel na proslavi ob razglasitvi samostojne države junija 1991: "Danes so dovoljene sanje. Jutri je nov dan." Takrat so prvi tanki jugoslovanske armade že šli na ulice, začela se je vojna za Slovenijo.

V rubriki 25 let Slovenije predstavljamo zgodbe iz časa slovenskega osamosvajanja in dogodke, ki so na drug način povezani s časom pred 25 leti. Brali boste lahko o dogodkih ob osamosvojitvi in njihovih akterjih, o tem, kakšno je bilo življenje v tistem času, kakšna je bila povprečna plača in kaj je bilo mogoče kupiti zanjo, s kakšnimi vozili smo se prevažali Slovenci, kdo so uspešni posamezniki, rojeni v žlahtnem letu 1991, in druge prispevke, povezane s slovensko petindvajsetico.

Ne spreglejte