Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 11. 2014,
7.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 14. 11. 2014, 7.11

8 let

Dan oddiha pred močnejšimi nedeljskimi nalivi (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Notranjskem so se razmere nekoliko umirile. Voda je v Loški dolini upadla za 16 centimetrov, Cerkniško jezero in Planinsko polje ostajata na približno enaki ravni.

Umirja se podtalnica na območju Koritnic, medtem ko na Baču ostaja enaka. V vasi Koritnice vodo trenutno prečrpavajo iz osmih objektov V vaseh na Ilirskobistriškem je kraška voda pričela nekoliko upadati. V vasi Koritnice vodo trenutno prečrpavajo iz osmih objektov, v vasi Bač pa iz 20 objektov. Gasilci se posvečajo tudi vzpostavitvi umetnih mostov na relaciji Knežak-Koritnice in Bač-Koritnice. Kot je za STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Janko Slavec, naj bi bila cestna povezava vzpostavljena v soboto.

V Loški dolini voda upada že drugi dan. V zadnjih dveh dneh se je spustila za 16 centimetrov. Število poplavljenih objektov kljub temu ostaja nespremenjeno, voda še vedno zaliva 40 objektov. Na terenu je več deset gasilcev iz okolice in tudi iz drugih slovenskih krajev.

Občina opozarja na sumljive tuje osebe Občina Loška dolina vse občane obenem opozarja, naj bodo pozorni na sumljive tuje osebe, ki se gibljejo po Loški dolini in naj kakršnih koli informacije o sumljivih osebah in nenavadnih dogodkih nemudoma sporočijo policiji.

Tudi na Cerkniškem jezeru je bilo danes mirno, vodostaj se spreminja za nekaj milimetrov. Nekaj težav s podtalnico so imeli danes le na Uncu, voda je zalila obrat Kovinoplastike Lož. Na Planinskem polju se ojezerjene površine v zadnjih 24 urah zvišujejo za okoli en centimeter na uro. Zaprti sta cesti Laze-Planina in Planina-Unec.

Vodo za prehrambene namene še vedno treba prekuhavati Zaradi obilnih padavin in posledično motne pitne vode je vodo za prehrambene namene še vedno treba prekuhavati na območjih vodovodnih sistemov Ilirska Bistrica, Knežak in Podstenjšek, prav tako Postojne in Pivke, kjer pri vodi ugotavljajo tudi mikrobiološko neskladnost.

V prihodnjih dneh, predvidoma do sobote dopoldne, vremenoslovci pričakujejo večinoma suho vreme, nekaj padavin je lahko že v soboto dopoldne na zahodu države. Hidrološke razmere se bodo zato drugod po državi postopno umirjale.

Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo možni močnejši nalivi V soboto popoldne se bo rahel dež razširil tudi na južno in del osrednje Slovenije. V noči na nedeljo se bodo padavine na zahodu okrepile in zajele vso Slovenijo. Predvsem v zahodni in južni Sloveniji bodo možni močnejši nalivi, količina dežja lahko ponekod preseže 40 litrov na kvadratni meter.

Vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa bo ponovno začela naraščati, nekoliko hitreje bo naraščala na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju.

V nedeljo suho, v ponedeljek nove padavine V nedeljo bodo reke v zahodni in južni Sloveniji predvidoma narasle do velikih pretokov. Hidrologi opozarjaj na možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov.

V nedeljo dopoldne bo dež v osrednji in vzhodni Sloveniji ponehal, delno se bo zjasnilo. V zahodnih in južnih krajih bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe, popoldne tudi kakšna nevihta. V ponedeljek bo sprva suho vreme, popoldne pa bo od zahoda spet začelo deževati.

Ne spreglejte