Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2010,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 10. 10. 2010, 14.45

8 let

Danes svetovni dan duševnega zdravja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja. Letošnja tema je Duševno zdravje in kronične telesne bolezni.

Strokovnjaki namreč opažajo, da se duševnim boleznim pogosto pridružijo še telesne in tudi obratno. Geslo letošnje obeležitve, ki je Duševno zdravje - vsak dan, pa sporoča, da moramo za svoje duševno zdravje skrbeti vsi, in to vsak dan.

Tveganje za razvoj depresije ima po navedbah Inštituta za varovanje zdravja med 23 in 33 odstotkov bolnikov s kroničnimi telesnimi boleznimi.

Skrb za duševno zdravje se krepi Skrb za duševno zdravje se v svetu, tudi pri nas, v zadnjih letih krepi in postaja ena ključnih sestavin zdravstvene ter socialne politike. V Sloveniji Nacionalni program za duševno zdravje še pripravljajo, prvi sistemski zakon o duševnem zdravju pa je nastal leta 2008. Ta je na področje duševnega zdravja vpeljal številne novosti.

Na področju socialnega varstva smo dobili koordinatorje obravnave v skupnosti, zastopnike pravic oseb na področju duševnega zdravja ter multidisciplinarne ekipe, ki jih imenujejo centri za socialno delo za vsak posamezni primer posebej.

Resen javno-zdravstveni problem Toda duševne težave predstavljajo resen javno-zdravstveni problem, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja. V zadnjih letih beležimo povečano število prvih obiskov na primarni ravni zaradi duševnih in vedenjskih motenj, in sicer je to število naraslo iz 91.450 v letu 2006 na 94.170 v letu 2009.

Ob svetovnem dnevu številne aktivnosti Svetovni dan duševnega zdravja sicer obeležujemo že od leta 1992. V Sloveniji bodo ob tej priložnosti številne aktivnosti pripravile vladne in tudi nevladne organizacije, ki so v zadnjih letih precej vpete v razvoj skrbi na področju duševnega zdravja.

Slovensko združenje za duševno zdravje - Šent bo ob svetovnem dnevu opozorilo predvsem na socialno izključenost in revščino, ki sta pogosto prisotni pri osebah s težavami v duševnem zdravju. Na duševno zdravje in družino pa letos s projektom Kako si? opozarjajo v Društvu študentov psihologije Slovenije.

Ne spreglejte