Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 10. 2014,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 12. 10. 2014, 18.13

8 let

Danes v Danes: Kako učinkovito ravnati z energijo in prihraniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V informativni oddaji Danes tudi o burnem političnem dogajanju v tednu pred nami, o težavah slovenskih kmetov, o pasteh za nabiralce kostanja in o bagru, ki po morskem dnu pobira smeti.

Današnja topla nedelja je bila zatišje pred burnim političnim dogajanjem prihodnjega tedna. V središču pozornosti sta še vedno dve dami: odhajajoča Alenka Bratušek in prihajajoča Violeta Bulc. Jutri bosta v Bruslju zamenjali štafetni palici. Bulčevo v torek najprej čakajo pogovori z Junckerjem, potem pa se bo ta odločil, ali bo zgolj zamenjala Bratuškovo ali bo kandidatka za kakšen drugi resor. In medtem ko bi se morala Bulčeva pripravljati na obisk Bruslja, bi morala Bratuškova že biti doma. Zato smo to nedeljo obiskali kar obe. Slovenija je po podatkih Eurostata v zadnjem četrtletju doživela največji padec cen nepremičnin v EU. Cene stanovanj so padle za skoraj deset odstotkov. To je seveda dobra novica za kupce stanovanj in hiš, precej slabša pa za vlagatelje in lastnike. Prav malo pa kriza briga nepremičninskega mogotca in Jankovićevega gradbenega barona Jožeta Anderliča, ki bo del luksuzne Vile Urbana ob Ljubljanici spremenil v diskontno trgovsko središče. Zveze in poznanstva mu zaradi dovoljenj in inšpekcij najbrž pridejo še kako prav. Medtem pa so arhitekt in lastniki stanovanj ogorčeni. Več kot tisoč slovenskih kmetov se je danes zbralo na Ponikvi. Srečanje se je tradicionalno začelo s sveto mašo, nato pa so na slavnostni akademiji opozorili na težave, ki pestijo slovenskega kmeta. To so vedno strožja zakonodaja, vedno več papirologije, težavni so tudi javni razpisi. Se bo pa kmetom v prihajajočem letu očitno pisalo bolje. Vsaj tako obljublja minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki pravi, da bo leto 2015 leto razpisov za kmete, do leta 2020 obljublja tudi slaba dva milijona evrov subvencij za dobre projekte.

Na današnjem srečanju na Ponikvi so kmetje posebno pozornost namenili tudi družinskim kmetijam. Pri nas jih je nekaj več kot 70 tisoč. A težava je, da se danes kmetje pozno odločajo za predajo kmetije, saj nimajo zagotovljene socialne varnosti. Da bi izboljšali svoj prihodek, je pogosto vsaj en član zaposlen tudi zunaj kmetije. Mladi prevzemniki kmetij se za vsak primer odločijo tudi za študij.

Če ste strasten nabiralec kostanja ali gobar, pozor! Bodite pozorni, koliko kostanja boste odnesli domov. Po pravilniku o varstvu gozdov lahko namreč posamezni obiskovalec iz gozda na dan odnese dva kilograma gob in kostanja. In ker se veliko obiskovalcev teh osnovnih pravil ne drži, so se nekateri lastniki odločili za prepoved nabiranja kostanja v njihovem gozdu. Kazen za posameznika, ki opozorila ne upošteva, je od 400 evrov naprej, za pravne osebe tudi do 42 tisoč evrov.

V Bosni in Hercegovini so se danes zjutraj ob 7. uri odprla volišča. Več kot tri milijone volilnih upravičencev se je odločalo, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil državo. Pri tem so nastali tudi številni izgredi. Prvi rezultati volitev, v katerih izbirajo tričlansko predsedstvo, 42 članov predstavniškega doma in člane parlamentov obeh entitet, bodo znani jutri.

V mariborski prestolnici so se lotili projekta Varčna soseska. Pridružile so se mu številne družine, ki so se preizkusile v tem, kako v svojem domu čim bolj učinkovito ravnati z energijo. Mi smo obiskali eno izmed sodelujočih družin, ki predstavlja primer dobre prakse. Če bi se tako obnašala vsa mariborska gospodinjstva, bi na teden privarčevali sedem tisoč evrov, če bi se tega lotili po vseh slovenskih gospodinjstvih, pa bi govorili o prihrankih krepko čez sto tisoč evrov.

V Tržaškem zalivu jadrnice, v slovenski Istri pa je na delo krenil morski bager. To je čoln, prirejen za pobiranje odpadkov po morju. Naša ekipa se je odpravila z njim. Na videz mirno morje pod morsko gladino skriva pravo zakladnico lesa. Morski bager na svoji poti na primer pobere tudi hlode, na obali pa najde največ plastičnih odpadkov.

Ne spreglejte