Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 12. 2014,
18.22

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Danes Danes

Torek, 2. 12. 2014, 18.22

5 let, 2 meseca

Danes v Danes: S slovenskim odkritjem do neodvisnosti od fosilnih goriv?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V informativni oddaji Danes med drugim o tem, kje je Bine Kordež, o revolucionarnem odkritju, ki bi lahko zamajalo odvisnost od fosilnih goriv, in o lednem plezanju dveh Slovencev na Grenlandiji.

Luksuzna vila Bineta Kordeža ima novega lastnika. Na današnji dražbi jo je za 322 tisoč evrov kupila nepremičninska družba Zelena hiša, ki je že bila lastnica polovice Kordeževe hiše. Bine Kordež, obsojen na šest let in pet mesecev zapora, je trenutno na prostosti, kjer čaka na odločitev o varstvu zakonitosti. Obstaja namreč velika verjetnost, da bi mu s pritožbo na sodbo lahko uspelo. Za dobro leto zapora bi v tem primeru prejel še odškodnino. Vila v Lescah danes sameva, prav tako hiša v Lancovem pri Radovljici, ki jo je prepisal na hčer. Pobesneli hudourniki, ki so sinoči pustošili po notranjski vasici Brce, se vračajo v struge. Domačini so po močnem deževju prijeli za lopate in odstranili navlako, ki jo je nanesla deroča voda. Po letih boja z mlini na veter so siti nenehnega poplavljanja, ki bi ga preprečili, če bi to dovolila država. Dve toni rib sta z deročo vodo odplavali po strugi državnega potoka, za katerega država ne skrbi. Prav tako več let ostajajo nedotaknjene tudi ceste, ki jih plazovi ob vsaki ujmi še bolj načnejo.

Do revolucionarnega odkritja, ki lahko Evropi v nekaj desetletjih zagotovi neodvisnost od fosilnih goriv, so prišli znanstveniki z Instituta Jožef Stefan. Konzorcij evropskih znanstvenikov pod vodstvom Slovenca Uroša Petroviča razvija nov pristop za izdelavo celičnih tovarn. Če jim uspe, lahko izrazito ogrozijo najmočnejše interesne skupine na svetu.

Skoraj štiri milijone ljudi z vsega sveta si je ogledalo videoposnetek lednega plezanja dveh Slovencev. Na Grenlandiji sta se podviga lotila Klemen Premrl in Aljaž Anderle. Posnetek je bil objavljen tudi v spletnem oglasu znanega proizvajalca malih športnih kamer, do danes so našteli že 18 milijonov ogledov. Režiser Zak Šelhamer je slovenska plezalca k podvigu pozval, ker spadata med najboljše plezalce te kategorije na svetu.

Ne spreglejte