Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 3. 2023,
13.19

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

4

Natisni članek

promet promet delo obvoznica Ljubljana zastoj zastoj

Petek, 10. 3. 2023, 13.19

1 leto, 3 mesece

Dars pojasnil, kako bodo zmanjšali zastoje na ljubljanski obvoznici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,34

4

Zastoj | Zastoji se pojavljajo predvsem v jutranji in popoldanski konici. | Foto STA

Zastoji se pojavljajo predvsem v jutranji in popoldanski konici.

Foto: STA

Kot smo že poročali, bo zaradi obnove vozišča na severni ljubljanski obvoznici med krožiščem Tomačevo in razcepom Zadobrova od 10. marca do 14. maja promet potekal po dveh zoženih pasovih v obe smeri. Ker se bo ob prometnih konicah promet na omenjenem odseku zaradi del še dodatno zgostil, na Darsu pojasnjujejo, da bodo najkasneje v prihodnjem tednu prek signalizacije tranzitni tovorni promet preusmerili na južno in vzhodno ljubljansko obvoznico.

Ob napovedi del na omenjenem odseku so bili predvsem vozniki, ki se po severni ljubljanski obvoznici vozijo dnevno, zgroženi, saj so jih o tem obvestili šele danes zjutraj oziroma včeraj pozno popoldne. Kot so pojasnili z Darsa, gre sicer za projekt obnove, ki neprekinjeno poteka od poletja 2022.

"V tem obdobju je bil promet na odseku oviran zaradi del, ki so potekala zunaj vozišča oziroma neposredno ob njem, tudi hitrost vožnje je bila omejena. Prometnoinformacijski center, od koder prometne informacije povzema večina medijev, je včeraj popoldne začel obveščati, da bo promet od danes urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Uporabnikom se opravičujemo za morebitne nevšečnosti. Promet še vedno, tako kot prej, poteka po obeh smernih voziščih, res pa je, da je urejen po dveh začasnih prometnih pasovih v vsako smer vožnje, saj sta prehitevalna pasova zaprta," so sporočili z Darsa.

Severna obvoznica
Novice Pozor: na severni ljubljanski obvoznici v prihodnjih mesecih še več zastojev

"Zastoji nastajajo tudi takrat, ko ni nobenih del"

Na odseku, kjer potekajo dela, je tako zlasti ob jutranjih in popoldanskih prometnih konicah pričakovati zastoje, ki nastajajo, kot pojasnjujejo na Darsu, tudi takrat, ko ni nobenih del.

Pretočnost prometa bodo povečali tako, da bodo najpozneje v prihodnjem tednu postavili signalizacijo, s katero bodo tranzitni tovorni promet preusmerili na južno in vzhodno ljubljansko obvoznico. "Načrtovano je bilo, da bi tranzitni tovorni promet preusmerili šele ob preusmeritvi prometa na eno smerno vozišče, vendar smo se odločili, da to storimo že v tej fazi," so pojasnili. 

Voznice in voznike ob zastojih prosijo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujejo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah. "Dodati želimo, da z obnovitvenimi deli podaljšujemo življenjsko dobo infrastrukture ter izboljšujemo prometno varnost," so sporočili.

Jutranji zastoj na severni ljubljanski obvoznici. | Foto: DARS/zajem zaslona Jutranji zastoj na severni ljubljanski obvoznici. Foto: DARS/zajem zaslona

Po 14. maju popolna zapora smernega vozišča proti Zadobrovi

Na Darsu voznike tako pozivajo, da lahko k večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori prispevajo z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja. Nesreče in posledično daljši zastoji se hitro zgodijo zaradi prekratke varnostne razdalje, nepotrebnega prehitevanja in menjava varnostnih pasov pred zaporo in v njej ali zaradi tega, da vozniki tovornjakov ovirajo prehitevalni pas.

Trenutno sta zaprta prehitevalna pasova v obe smeri vožnje, promet pa je še vedno urejen po obeh smernih voziščih (obeh polovicah hitre ceste), po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Takšna prometna ureditev je predvidena do sredine maja 2023. "Ob tem poudarjamo, da bo že predvidoma sredi aprila na delu odseka hitre ceste med Tomačevim in Šmartinsko cesto, na smernem vozišču proti Zadobrovi, vzpostavljena popolna zapora, promet pa bo potekal po drugi polovici po dveh zoženih pasovih v vsako smer. Promet bo na ta način potekal na približno polovici dolžine celotnega odseka med Novimi Jaršami in Zadobrovo, ki je v obnovi," so dodali.

Po 14. maju pa je predvidena zapora celotnega smernega vozišča (podaljšanje zapore od Šmartinske ceste proti Zadobrovi). Promet bo tako zaradi rekonstrukcije vozišča predvidoma do sredine junija letos urejen po drugi polovici hitre ceste dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. 

Dela bodo predvidoma končana konec avgusta

Med izvedbo del bo sledilo še več faz zapore, saj bo eden od priključkov (Šmartinska ali Leskovškova) že odprt. Dela bodo predvidoma končana konec avgusta letos. V poletnih mesecih, zlasti od konca junija do konca avgusta, se na ljubljanski obvoznici zmanjša število vozil v jutranji in popoldanski konici. 

"Promet na tem odseku je zaradi del delno oviran že od lanskega poletja. Gre za odsek, ki je prometno obremenjen in kjer se zgostitve in zastoji pojavljajo predvsem v jutranji in popoldanski konici (danes po jutranji konici ni bilo več zastojev, bodo pa popoldne, tako kot vsak petek popoldne – sicer pa so zastoji na ljubljanskem obroču oz. na območju glavnega mesta tudi sicer izrazitejši ob petkih popoldne ter ob delovnikih tudi ponedeljkih zjutraj ter seveda ob slabem, deževnem vremenu)," so zapisali na Darsu. 

Ob koncu so dodali: "Gre namreč za dotrajan odsek severne obvoznice, edini, ki še ni bil celostno obnovljen. Del odseka, ki ga bomo celostno obnovili, je bil zgrajen leta 1997, del pa leta 1996 in v preteklih 25 oz. 26 letih obratovanja na njem niso izvajali obsežnejših obnovitveni posegov."

Avto, slovenska cesta
Novice Vozniku ukradli vozilo: tako je dosegel svojo pravico
Velika Britanija
Novice Na britanskem otočju zaradi snega zaprte šole in ceste
Ne spreglejte