Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2014,
7.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rudarji Velenje stavka

Torek, 1. 7. 2014, 7.48

8 let

Delavec velenjskega rudnika: Zahtevajo, da se mi odpovemo vsemu (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Okoli 350 velenjskih rudarjev, ki od polnoči spontano stavkajo, je ustanovilo stavkovni odbor. Kot je povedal eden od rudarjev Sanel Šabanović, gre za "štrajk" in ne za stavko, ki mora biti napovedana

Šabanović je tudi dejal, da so stavko nameravali napovedati za 7. julij, saj se stavkovni sporazum, podpisan marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), ne spoštuje. Po njegovi oceni je bilo neizplačilo letošnjega regresa le "kaplja čez rob," ki je povzročila spontani "štrajk".

Rudarji za dvig cene premoga Osnovne stavkovne zahteve so spoštovanje in izvajanje že omenjenega marčnega sporazuma, uprava rudnika mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga, izplačilo letošnjega regresa do 7. julija, izplačilo nagrad ob 3. juliju dnevu rudarjev in zagotovitev izplačil plač po kolektivni pogodbi, kar pomeni, da nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač.

Član pogajalske skupine Aleksander Kavčnik je dejal, da zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta in zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu, v nasprotnem bodo takoj začeli stavkati. Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju dnevu rudarjev do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja ali rudnika.

Velenjski rudarji v primeru neizpolnitve njihovih stavkovnih zahtev napovedujejo, da bodo prenehali odkopavati premog, kar posledično pomeni ustavitev Termoelektrarne Šoštanj (Teš), kjer so povedali, da imajo trenutno na deponiji približno 395.000 ton premoga. "Ob trenutni povprečni porabi premoga med 10.000 in 11.000 ton na dan, to pomeni nadaljnjo obratovanje Teša naslednjih 35 do 40 dni brez dobave premoga iz Premogovnika Velenje," še navajajo v družbi.

"Dviga produktivnosti za petino ni moč doseči" Predsednik uprave Premogovnika Velenje Ivan Pohorec je medtem povedal, da se premogovnik že od leta 2011 sooča s težavami. Po njegovi oceni so rešitve možne v več smereh - ali dokapitalizacija ali dvig cene premoga. Zahteve največjega lastnika pa je označil za skoraj nemogoče. Ta namreč predlaga, da premogovnik ukine vsa sponzorska sredstva ali pa da zaposlenim ukinejo vse ugodnosti ter jim za 10 odstotkov zniža plače.

Tretji scenarij pa predvideva dvig produktivnosti za petino, kar po mnenju Pohorca ni moč doseči zaradi varnostnih razlogov. Neuradno naj bi bilo po načrtu prestrukturiranja premogovnika presežnih 100 delavcev. Od junija lani pa do konca maja letos se je upokojilo 32 delavcev. Lani naj bi imel Premogovnik Velenje za 29 milijonov evrov izgube, dolgovi pa naj bi skupno znašali 60 milijonov evrov.

V HSE pravijo, da je premogovnik v težki finančni in likvidnostni situaciji zaradi napačnih odločitev in dejanj iz preteklosti, od vnaprej določene cene premoga do ukvarjanja z dejavnostmi, ki niso povezane s kopanjem premoga in ki so Premogovniku Velenje skozi leta prinašale izgubo. Če bodo pogajalska izhodišča nerealna in bodo namesto na dialogu temeljila na grožnjah, bo ogrožen ne le obstoj premogovnika, temveč tudi Termoelektrarne Šoštanj in projekta TEŠ 6, s tem pa posredno celotne skupine HSE, opozarjajo.

"Upam in verjamem, da bomo z nadaljnjimi pogajanji dosegli sprejemljiv dogovor za obe strani. Predvsem pa si želim, da bi za zgrešene odločitve, ki imajo milijonske posledice, končno nekdo odgovarjal," dodaja Blaž Košorok, generalni direktor HSE.

Ne spreglejte