Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2022,
13.39

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

42

Natisni članek

zaposleni dobiček časopis Delo

Sreda, 7. 9. 2022, 13.39

1 leto, 8 mesecev

Delo z več kot polovico nižjim dobičkom, naklada padla na 20 tisoč izvodov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

42

Časopis. Revija. | Kljub nižjemu poslovnemu izidu pri Delu ugotavljajo, da so plan realizirali in celo nekoliko presegli tako pri prihodkih iz naklade kakor tudi pri prihodkih iz trženja oglasnega prostora.  | Foto Tina Deu

Kljub nižjemu poslovnemu izidu pri Delu ugotavljajo, da so plan realizirali in celo nekoliko presegli tako pri prihodkih iz naklade kakor tudi pri prihodkih iz trženja oglasnega prostora.

Foto: Tina Deu

Naklada časopisa Delo je v lanskem letu padla na dobrih 20 tisoč izvodov, za več kot polovico se je v primerjavi z letom 2020 zmanjšal tudi dobiček, z 1.263.149 evrov na 619.267 evrov v letu 2021, razkriva letno poročilo družbe za leto 2021. Leto so končali tudi z manj zaposlenimi kot ob koncu leta 2020. Delo je zapustilo 68 ljudi.

Celotno poročilo družbe Delo je dostopno na tej povezavi.

"Družba Delo je leto 2021 zaključila s čistim poslovnim izidom v višini 619.267, kar je precej bolje od rezultata, ki smo ga planirali, v primerjavi z letom 2020 pa je seveda nižji," so zapisali v obrazložitvi poslovnega poročila za leto 2021.

Realizacija je po njihovem mnenju bolj težko primerljiva z načrtom za leto 2020, ker se je s 1. januarjem 2020 od družbe Delo oddelila dejavnost tiskarne v posebno družbo Tiskarsko središče d.o.o. 

Mnenja Kaj je šlo narobe s časopisi

Delo, poslovno poročilo 2021 | Foto: Delo d.o.o. Foto: Delo d.o.o.

Trend tiskanih naklad sledil načrtovanim padcem

Povprečne prodane naklade njihovih dnevnih in tedenskih časopisov so se v letu 2021 stabilizirale in sledile načrtovanim padcem. "Kljub temu je trend tiskanih naklad še vedno negativen, gre za proces, ki ga spremljamo povsod po svetu in je primerljiv s svetovnimi trendi," so navedli.

Delo, poslovno poročilo 2021 | Foto: Delo d.o.o. Foto: Delo d.o.o.

Nižja tudi obiskanost spletnih portalov 

Oba osrednja portala družbe Delo, delo.si in slovenskenovice.si, sta imela v letu 2021 nekoliko manjšo obiskanost kot v rekordnem koronskem letu 2020, vendar še vedno dosegata mesta do 5. med slovenskimi portali, tako glede števila obiskovalcev omenjenih spletnih strani kot tudi glede števila prikazov, še piše v poročilu.

Delo, poslovno poročilo 2021 | Foto: Delo d.o.o. Foto: Delo d.o.o.

Novice Časopise ukinjajo, mar ne?

Direktorjema slabih 400 tisoč evrov bruto letno 

Direktorica Nataša Luša in direktor Andrej Kren sta v letu 2021 skupaj prejela 392.628 evrov bruto prejemkov. Podatkov o prejemkih Stojana Petriča, ki je prav tako eden od direktorjev, ni. Družba Delo d.o.o. je v stoodstotni lasti FMR d.o.o., ki jo obvladuje prav Petrič.  

Delo, poslovno poročilo | Foto: Delo d.o.o. Foto: Delo d.o.o.

V druge prejemke so vključeni regres in bonitete. Drugi delavci družbe, zaposleni na podlagi pogodbe, za katere ne velja tarifni del kolektivne pogodbe, so prejeli 349.413 evrov bruto.

Družba ni odobrila predujmov, posojil in poroštev članom poslovodstva, drugim delavcem družbe, za katere ne velja tarifni del kolektivne pogodbe.

Lani Delo zapustilo 68 ljudi

V letu 2021 je bilo deset prihodov, od tega šest na novinarskem področju in štirje na drugih področjih dela.

Odhodov v letu 2021 je bilo 68, od tega 49 zaradi prenosa zaključene organizacijske enote Tiskarsko središče, osem odhodov je bilo na novinarskem področju in 11 odhodov na drugih področjih dela. Konec leta 2021 je bilo v družbi Delo d. o. o. zaposlenih 247 delavcev, od tega sta bila dva delavca zaposlena za določen čas in 245 delavcev za nedoločen čas.

Delo, poslovno poročilo 2021 | Foto: Delo d.o.o. Foto: Delo d.o.o.

Družba je ob koncu leta 2021 zaposlovala 127 delavcev na novinarskih delovnih mestih, 109 delavcev na nenovinarskih delovnih mestih, pet delavcev s pooblastilom za vodenje organizacijskih enot in šest delavcev na individualnih pogodbah, od katerih so štirje odgovorni uredniki.

Novice Agonija tiskanega časopisja
Novice Dnevni časopisi se berejo manj
Ne spreglejte