Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
22.08

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 22.08

8 let, 1 mesec

Delova osebnost leta je Borut Geršak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dobitnik nagrade Delova osebnost leta 2007 je postal predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja na ljubljanskem Kliničnem centru Borut Geršak.

Dejal je, da nagrado razume kot priznanje delu zdravnikov in osebju celotnega oddelka. Slavnostni govornik, odgovorni urednik Dela Janez Markeš je opozoril na potrebo po ohranitvi medijske avtonomije ter spomnil na politične pritiske na uredništvo Dela v zadnjih dveh mesecih.

"Nominirance združuje dobrota" Geršak je ob prejetju nagrade poudaril, da nominirance združuje dobrota, ki jo posredujejo ljudem. Zato je bila tudi njegova sklepna misel namenjena temu, "da z veseljem in optimizmom gledamo na jutrišnji dan". Slavnostni govornik Janez Markeš, ki je med samo prireditvijo sedel v družbi namestnika predsednice nadzornega sveta časopisne hiše Delo Stojana Zdolška, je kakovost nominirancev izrazil s klasično opredelitvijo osebnosti kot etične in odgovorne osebe. Taki posamezniki po Markeševo zmorejo prevzeti tveganje in odgovornost za svoja etična dejanja.

Markeš: Izbor je bil spontan

Odgovorni urednik Dela je pojasnil, da je bil letošnji izbor kandidatov spontan ter da so želeli vanj uvrstiti predvsem osebe iz civilne družbe, kajti "kakovost vsakršne, tudi slovenske družbe se meri po kakovosti civilne družbe, po njeni razvejenosti in avtonomiji glede na politične centre moči". Markeš je prepričan, da je v fazi t.i. potrošniške sproščenosti težje prepoznati politične interese, ki se gibljejo v ozadju. Ob tem je stopil v bran uredniški politiki časopisa, ki po Markeševem sestoji iz mota "dati glas civilni družbi". Za svoje delovanje Delo tako pričakuje uredniško avtonomijo.

"Lastniki so zagotovili avtonomijo, želimo, da bi jo tudi politiki" "Imamo zagotovilo lastnikov, da bodo spoštovali načelo avtonomije, želeli pa bi imeti tudi takšno zagotovilo političnih centrov moči, posebej glede na neprijetne in nesprejemljive politične pritiske na uredništvo Dela v zadnjih dveh mesecih," je poudaril Markeš, ki je prepričan, da mora medijska neodvisnost postati samoumevna tudi v Sloveniji. Za Markeša dobre ideje in dobrega pisanja ni mogoče dobiti po naročilu, saj "je novinarstvo brez avtonomije kot svinčnik brez grafita".

Ne spreglejte