Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
15. 9. 2014,
13.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Divača nesreča nesreča Robert Krajnc

Ponedeljek, 15. 9. 2014, 13.23

8 let

Divaško letališče, ki je vzelo tri življenja, zaznamujejo specifične vremenske razmere

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenijo je pretresla letalska nesreča, v kateri sta poleg pilota umrli še dve osebi. Strokovnjak za področje letalstva Robert Krajnc kljub temu poudarja, da je letalski promet v Sloveniji varen.

Direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc nam je pojasnil, da je pokojnega pilota poznal in da je z njim tudi letel.

Na divaškem letališču imajo pogosto težave z burjo "Bil je zelo izkušen pilot. Ne znam si predstavljati, kaj ga je presenetilo. Najbolje je počakati, da svoje pove stroka in da se ugotovijo dejstva. Vem, da so tisti, ki se ukvarjajo s preiskovanjem nesreč, strokovnjaki in da bodo stvari zagotovo prišli do dna," je povedal.

Ob tem je poudaril, da je divaško letališče specifično predvsem zaradi vremenskih pogojev, saj imajo na tem področju pogosto težave z burjo. "Cel kup je okoliščin, ki bi lahko pripomogle k nesreči," je dodal.

Strog inšpekcijski nadzor Po njegovih besedah je nadzor agencije za letalstvo in inšpekcije nad rekreativnimi letalci z letali, baloni, zmaji in drugimi plovili reden in zelo strog, pri čemer se preverjajo ustreznost letal in licence izvajalcev letov, pa tudi vsi pogoji za varno letenje na letališčih.

"Mislim, da so inšpekcije glede izvajanja predpisov, ki jih predvideva tudi evropska zakonodaja na področju letalstva, dovolj ostre in da se izvajajo redno. Ti predpisi pa so zelo rigorozni, včasih celo preveč pikolovski, ampak vendarle je varnost vedno na prvem mestu," poudarja Kranjc.

Nesreče se dogajajo tudi na cestah, v gorah in na morju Prepričan je, da si tako še vedno lahko brez skrbi privoščimo kakšen panoramski izlet, saj letalski promet še vedno velja za enega najvarnejših. "Ko se zgodi tragedija, pa je ponavadi nekoliko večja. Nesreče se dogajajo tudi na cestah, v gorah in na morju. To je žal del vsakdana."

Opozoril je še na črni trg, ki se pojavlja na področju komercialnih poletov, zato tistim, ki si želijo uživati v poletu z letalom ali kakšnim drugim plovilom, priporoča, da to storijo pri registriranem izvajalcu z licenco.

Ne spreglejte