Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
25. 10. 2017,
11.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

15

Natisni članek

Bojan Dobovšek SMC politična kampanja Dobra država

Sreda, 25. 10. 2017, 11.51

6 let, 6 mesecev

Dobovšek ustanavlja stranko, ki bo antipod ugrabljeni Sloveniji

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,83

15

Bojan Dobovšek | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek ustanavlja politično stranko Dobra država, ki bo antipod ugrabljeni Sloveniji in vsem neformalnim institucijam, ki nanjo vplivajo.

Bojan Dobovšek, ki je bil na parlamentarnih volitvah leta 2014 izvoljen za poslanca stranke SMC, nato pa po letu dni zaradi neomogočanja dela iz nje izstopil, se je odločil ustanoviti svojo politično stranko. Civilna pobuda, ki že več kot leto dni deluje znotraj zavoda Dobra država ter po vseh slovenskih regijah zbira predloge, mnenja in oblikuje ekipo za dobro upravljanje države, bo 18. novembra prerasla v politično stranko. Ustanovni kongres stranke bo na Vrhniki.

"Ključni cilj stranke bo upravljanje države v javnem interesu, temelj za to pa bo protikorupcijsko delovanje na vseh ravneh z izdelanim konceptom nadzora, odgovornosti in sledenja finančnim tokom. Slovenija je zašla v labirint brezprogramskega, t. i. reaktivnega vladanja, ki v razmerah solidne gospodarske rasti sicer omogoča vzdrževanje povprečne stabilnosti in razvoja, dolgoročno pa ogroža temelje države. Javni denar dnevno nenamensko polzi, odteka skozi številne korupcijske pore sistema, namesto da bi se usmerjal v dvigovanje kakovosti življenja državljanov," so sporočili iz zavoda Dobra država.

Imena bodo znana 18. novembra

Dobovšek o imenih članov stranke še ne želi govoriti. "Pritiski nanje so takšni in drugačni, zato se nekateri prej, drugi kasneje opogumijo stopiti pred javnost. Nekaj imen bo znanih na kongresu, preostala pa do samih volitev," pravi Dobovšek.

Na vprašanje, s katerimi političnimi strankami bi bil ob vstopu v parlament pripravljeni sodelovati, Dobovšek odgovarja, da je najprej treba nastopiti na volitvah in počakati na rezultat. Volivce bo skušal prepričati s tem, da si bo prizadeval za odpravo ugrabljene države in presekanje tokov javnega denarja. Šele za tem se bo osredotočil na stranke, ki bodo v novem sklicu parlamenta. Ocenil bo njihovo delovanje do zdaj, kako resne so njihove namere in kako se njihov program s tem sklada.

Bojan Dobovšek | Foto: STA , Foto: STA , Dobovšek, ki že desetletje opozarja na ugrabljeno državo, finančno kriminaliteto in korupcijo, je svoje ideale prispeval tudi v stranko SMC. "Ker se je SMC takoj po volitvah odmaknila od omenjenih idealov, sem sprva izstopil iz stranke, nato pa še iz poslanske skupine. Sam še vedno vztrajam pri teh idealih, ki pa smo jih zdaj v zavodu še nadgradili, česar SMC ni naredila," pojasnjuje Dobovšek.

Podpore za pregon finančne kriminalitete pri Cerarju ni imel

Kot profesor za področje kriminologije se Dobovšek s korupcijo ukvarja že 20 let. "Stranka Dobra država bo antipod ugrabljeni Sloveniji in vsem neformalnim institucijam, ki nanjo vplivajo. Za to se borim že ves čas, sodelavci mi zaupajo, da sem na pravi poti. V zavodu Dobra država smo naredili preskok iz države, ki poudarja policijo, tožilstvo in sodišče, v sledenje finančnim tokovom. To je nova doktrina, ki daje poudarek finančnim institucijam, odškodninski in položajni odgovornosti," pojasnjuje Dobovšek.

Dobovšek na vprašanje, zakaj tega ni mogel udejanjati v nekdanji stranki, odgovarja, da so vse njegove predloge "povozili". Prav tako v SMC ni imel podpore za pregon finančne kriminalitete. "To se je zdaj pokazalo v prikrivanju elementov pranja denarja prek NLB v tujino," pravi Dobovšek.

Bojan Dobovšek je bil leta 2014 med ustanovnimi člani stranke Mira Cerarja. | Foto: STA , Bojan Dobovšek je bil leta 2014 med ustanovnimi člani stranke Mira Cerarja. Foto: STA , Lobijev in stricev iz ozadja se ne boji. "Če že vrsto let opozarjam na ta problem in se s tem borim, komaj čakam, da se strici pokažejo in jih razkrijem javnosti. Ko prideš na oblast, se pojavijo. To lahko povesta premier Miro Cerar ali zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc. Sam nisem nikoli ničesar skrival in sem sodeloval s preiskovalnimi novinarji," pove Dobovšek. Kot zanimivost doda, da je o preiskovalnem novinarstvu, ki ga v Sloveniji praktično ni, kot gost začel predavati tudi na FDV, a je program kmalu ugasnil.

Dobra država želi preseči dozdajšnje politične vzorce, prakse in delitve

V zavodu poudarjajo, da se trenutne politične elite hvalijo z gospodarsko rastjo, za katero nimajo nobene zasluge, učinkov te rasti pa niso sposobni spremeniti, investirati v nujno potrebne razvojne projekte in spremembe, prilagoditve, nadgradnje delovanja javnega sektorja.

"Posledica prepredenosti celotnega sistema z različnimi oblikami korupcije je preprosto dejstvo, da na koncu državi, tudi v razmerah ugodnih gospodarskih razmer, zmanjka denarja za zdravstvo, šolstvo, pokojnine, infrastrukturo," so prepričani v iniciativi. Zatrjujejo, da bo Dobra država presegala dozdajšnje politične vzorce, prakse in delitve, ki škodujejo Sloveniji in povzročajo neustvarjalno, negativno, včasih celo sovražno vzdušje.

Ne spreglejte