Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 4. 2024,
13.46

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94

Natisni članek

CEI Beneški forum Fotopub Dušan Smodej

Sreda, 10. 4. 2024, 13.46

3 tedne

Dušan Smodej med govorci in finalisti za nagrado na beneškem forumu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,94
Dušan Smodej | Dušan Smodej naj bi v Italiji nastopil kot govorec na 11. beneškem forumu. Je eden izmed treh nominirancev za nagrado za mladega kritika. | Foto Facebook, Fotopub

Dušan Smodej naj bi v Italiji nastopil kot govorec na 11. beneškem forumu. Je eden izmed treh nominirancev za nagrado za mladega kritika.

Foto: Facebook, Fotopub

Na beneškem forumu za kuratorje sodobne umetnosti naj bi imel po poročanju portala N1 kot eden izmed finalistov za nagrado za mladega kritika govor tudi Dušan Smodej, glavni akter afere Fotopub, ki je pred dvema letoma pretresla slovensko javnost. Zoper Smodeja teče kazenska preiskava, ljubljanski kriminalisti so na ljubljansko okrožno sodišče podali dve kazenski ovadbi zaradi očitkov dejanj spolnega nasilja in goljufije. 

Dušan Josip Smodej naj bi bil po poročanju omenjenega portala eden izmed treh govorcev, ki se potegujejo za nagrado za mladega mladega kritika (Young Art Critic Award oz. YACA). Kritiško nagrado letos podeljujejo prvič, za nagrado so se lahko potegovali mlajši od 35 let, izmed vseh prijavljenih je žirija izbrala tri finaliste, ki bodo kot govorci nastopili na letošnjem beneškem forumu. 

Kot so za N1 pojasnili na ministrstvu za kulturo, z dogodkom, programom ali govorci niso bili seznanjeni. Se je pa po objavi imen govorcev na spletu pojavila peticija, ki organizatorje foruma poziva, naj Smodejevo udeležbo prekličejo. Avtor peticije namreč meni, da se Smodeju ne bi smelo omogočati nadaljnjega opravljanja kuratorske dejavnosti ter strokovnega sodelovanja v mednarodni umetniški skupnosti. 

Spomnimo

Avgusta 2022 je policija na podlagi anonimne izpovedi začela preverjati umetnika in vodjo društva Fotopub Dušana Smodeja zaradi suma kaznivih dejanj spolnega nasilja. 

Na podlagi večmesečne preiskave so ljubljanski kriminalisti na okrožno sodišče v Ljubljani zoper Smodeja vložili dve kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja spolnega nasilja in goljufije. Po skoraj dveh letih afera Fotopub še vedno ni dobila epiloga.

Dušan Smodej
Novice Afera Fotopub: Smodeja še preiskujejo, na potezi je sodišče
Dušan Smodej
Novice Afera Fotopub: Smodej brez komentarja o začetku kazenske preiskave
Dušan Smodej
Novice Afera Fotopub: Nova ovadba za Smodeja
Ne spreglejte