Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 2. 2014,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 26. 2. 2014, 11.29

8 let

Duševno bolni so bolj verjetno žrtve nasilnih dejanj, ne storilci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skoraj tretjina odraslih z duševno boleznijo bo v šestmesečnem obdobju najverjetneje žrtev nasilja, kaže najnovejša raziskava.

Prav tako je pokazala, da bolniki z duševno boleznijo, ki izvajajo nasilje, to najbolj verjetno počnejo doma. Študija znanstvenikov univerz North Carolina, California, Simon Fraser, Duke in RTI International ugotavlja tudi močno povezavo med tem, da je nekdo žrtev nasilja, in tem, da stori nasilno dejanje.

Znanstveniki so sestavili zbirko podatkov o 4.480 duševno bolnih odraslih, ki so odgovorili na vprašanja v zvezi z nasiljem, bodisi da so ga izvajali bodisi da so bili sami žrtve v zadnjih šestih mesecih. Baza podatkov izhaja iz petih že opravljenih študij, ki so se sicer osredotočale na različne cilje, vendar so vse zastavljale podobna vprašanja, povezana z nasiljem in viktimizacijo.

Kot je v sporočilu za javnost povedala vodja raziskave in asistentka profesorja psihologije na univerzi North Carolina dr. Sarah Desmarais, je v medijih pogosta povezava med nasiljem in duševno boleznijo, zato so želeli preveriti ne le predpostavko, da so duševno bolni nevarni za druge, temveč tudi, da so v nevarnosti sami.

Večina nasilnih dejanj storjenih doma, le malo na delovnih mestih ali v šolah Študija, ki je bila objavljena v reviji American Journal of Public Health, tako ugotavlja, da je 23,9 odstotka udeležencev raziskav v zadnjih šestih mesecih storilo nasilno dejanje. Večina teh – 63,5 odstotka – je bila narejenih doma. Le 2,6 odstotka je bilo storjenih na delovnem mestu ali v šolah.

Prav tako so ugotovili, da je bil bistveno višji odstotek udeležencev raziskav v omenjenem obdobju žrtev nasilja, in sicer 30,9 odstotka. Med temi, ki so bili žrtve nasilja, pa jih je kar 43,7 odstotka dejalo, da so bili žrtve večkrat.

Prav tako so ugotovili, da je bilo med udeleženci raziskav, ki so bili žrtve nasilja, 11-krat bolj verjetno, da bodo tudi sami izvajali nasilje.

Ne spreglejte