Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 12. 2007,
8.36

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 23. 12. 2007, 8.36

8 let, 1 mesec

Dve leti po tragediji Lipa se je začelo razpletati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minevata dve leti od tragedije pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah, v kateri so umrla tri dekleta, pet oseb pa se je lažje poškodovalo.

Lastnik Lipe Robert Tomaž Zavašnik je v sredo že stopil pred okrožnega sodnika v Ljubljani zaradi kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Na uvodnem sojenju je poudaril, da se ne čuti odgovornega, saj da se je z gostinsko dejavnostjo takrat ukvarjala njegova mama, organizacijo dogodka pa je prevzel Blaž Šmid, ki je skrbel za glasbo. Množica jih je poteptala 23. decembra 2005 je množica mladih nekaj pred 22. uro pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah do smrti poteptala dve mlajši dekleti, stari 15 in 17 let, tretja pa je zaradi poškodb umrla v ljubljanskem Kliničnem centru. Pred lokalom se je namreč zbralo več sto ljudi, ki niso mogli vstopiti v lokal, saj jih varnostniki niso spuščali noter. V gneči je varnostna železna ograja popustila. Ob tem je nekaj ljudi padlo, množica, ki je potisnila proti vhodu, pa jih je poteptala.

Policisto so Zavašnika obravnavali že kar stokrat

Ljubljanski kriminalisti so naslednji dan odvzeli prostost lastniku lokala Robertu Tomažu Zavašniku, ki je bil osumljen kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Inšpekcija je Zavašnikovemu podjetju Roto izdala tudi odločbo o trajni prepovedi opravljanja gostinske dejavnosti. Policisti so ga sicer nekaj mesecev pred nesrečo zaradi raznih kršitev obravnavali že kar stokrat.

Varnostna služba ni imela ustrezne licence za varovanje Tožilstvo je že decembra vložilo zahtevo za preiskavo, ki je med drugim pokazala, da varnostna služba Enigma Bagarič ni imela ustrezne licence za varovanje. Preiskovalni sodnik je zoper Zavašnika na podlagi ovadbe kriminalistov konec decembra 2005 odredil pripor, ki ga je senat okrožnega sodišča 24. januarja podaljšal za dva meseca. Zavašnik se je zoper odrejeni pripor pritožil na okrožno sodišče, ki pa je njegovo pritožbo zavrnilo zaradi ponovitvene nevarnosti in bojazni, da bi uničil sledove kaznivega dejanja ter vplival na priče.

Zavašnik je vložil kazensko ovadbo zoper neznane storilce

Zavašnik je po dobrem mesecu na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in na Policijski postaji Ljubljana Center vložil kazensko ovadbo zoper neznane storilce, ki naj bi se takrat nahajali pred vhodom in na parkirišču diskoteke Lipa, zaradi suma storitve treh kaznivih dejanj povzročitve smrti iz malomarnosti. Zavašnik pa je neposredno odgovornost za tragedijo pripisal tudi policistom policijske postaje Medvode, ki so bili o dogajanju obveščeni, a niso pravočasno prišli na kraj dogajanja.

Marca 2006 je bil Zavašnik izpuščen 24. marca 2006 se je Zavašniku iztekel pripor in je bil tako izpuščen, saj je vrhovno sodišče zavrnilo predlog preiskovalne sodnice okrožnega sodišča za podaljšanje pripora. Ustavno sodišče pa je v postopku ustavne pritožbe Zavašnika odločilo, da se sklepa Višjega sodišča v Ljubljani, s katerima je bila zavrnjena pritožba Zavašnikovega zagovornika zoper sklep o podaljšanju pripora v fazi preiskave, razveljavita. Prav tako se je razveljavil tudi sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katerim je bil Zavašniku prvič podaljšan pripor.

Starši deklet zahtevali odškodnino v višini 54 milijonov tolarjev

Starši deklet, umrlih v tragediji pred Lipo, so septembra lani na Okrožno sodišče v Ljubljani vložili civilno tožbo proti sedmim naslovnikom, med njimi tudi proti Zavašniku. Od njih so zaradi duševnih bolečin zahtevali odškodnino v višini 54 milijonov tolarjev.

Pravnomočna obtožnica, ki Zavašnika bremeni povzročitve splošne nevarnosti Okrožno državno tožilstvo je nato marca letos vložilo obtožnico, ki Zavašnika bremeni povzročitve splošne nevarnosti. Zavašnik in njegov zagovornik sta se pritožila. Oktobra je zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča zavrnil ugovor Zavašnika in obtožnica je postala pravnomočna.

Zavašnik je pred sodni senat prvič stopil 19. decembra, ko je tudi zavrnil očitke iz obtožnice in poudaril, da se ne počuti krivega. Sojenje se bo nadaljevalo 16. januarja.

Ne spreglejte