Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Ponedeljek,
27. 12. 2021,
7.50

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,24

99

Natisni članek

volitve Ciril Baškovič Igor Zorčič RTV Slovenija

Ponedeljek, 27. 12. 2021, 7.50

2 leti, 4 mesece

Protesti in obstrukcija KUL, ko se jim je zgodilo, kar so prej sami počeli drugim

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,24

99

Igor Zorčič | Foto STA

Foto: STA

Poslanci so danes, ob obstrukciji poslancev KUL, izvolili nove zastopnike strank v programskem in nadzornem svetu RTVS. Glasovanje je predsednik državnega zbora Igor Zorčič pred dvema tednoma onemogočil, ker bi mandata izgubila zdajšnja predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič (SD) in predsednik nadzornega sveta RTVS Danilo Tomšič (SD). Zaradi samovoljne odločitve Zorčiča so poslanci SDS, NSi, SMC in SNS takrat protestno zapustili dvorano.

Zorčič je glasovanje onemogočil z razlago, da novi zastopniki ne bodo odsevali razmerij moči strank v državnem zboru, kar po njegovem mnenju zahteva zakon, saj med izbranimi ne bo zastopnikov SD, LMŠ in Levice. A takšno ravnanje, da niso izbrani predstavniki največjih strank, ni nič novega. V prejšnjih letih so poslanci prejšnjih koalicij večkrat onemogočili izvolitev predstavnikov opozicijske SDS, čeprav je bila to daleč največja stranka (pred tem pa druga največja), da so si zagotovili več lastnih zastopnikov. Tako so ravnali že v času vlade Mira Cerarja, pa tudi še po zadnjih volitvah leta 2019. Po odstopu Matjaža Rakovca (SD) zaradi izvolitve za župana Kranja in protestnem odstopu Aleksandra Igličarja (SMC), ker ni bil odstavljen Igor Kadunc, so leta 2019 izvolili Boruta Žagarja (LMŠ) in Danila Tomšiča (SD). Na volitvah teh dveh strank v seštevku ni volilo toliko volivcev kot SDS, ki je ostala brez zastopnika. Tomšič je pred časom z manjšim pučem poskušal prevzeti tudi vodenje nadzornega sveta.

Ko se je zdaj SD, Levici in LMŠ zgodilo tisto, kar so v preteklosti počeli oni SDS, so ostro protestirali in celo protestno zapustili dvorano. 

Rončevič in Tomšič
Novice Puč SD na RTV Slovenija

Zagata Zorčičevega ravnanja pred dvema tednoma je bila, da predsednik državnega zbora ne sme kar onemogočiti odločanja državnega zbora, če mu politično kaj ni všeč. Po protestnem odhodu vladnih poslancev je Zorčič priznal napako, da ne more kar onemogočiti odločanja državnega zbora, in danes je bilo zaradi na izredni seji DZ znova glasovanje. Da ni bilo prav, je ocenila tudi zakonodajnopravna služba.

S 45 glasovi za in enim proti je večina odločila, da bodo parlament v programskem svetu poslej zastopali Dejan Cesar (DeSUS), Anuša Gaši (SMC), Vane Gošnik (SNS), Jožef Jerovšek (SDS) in Maja Lapornik (NSi), pozneje pa še s 46:0, da bodo v nadzornem svetu Tamara Valič Besednjak (SDS), Janez Čadež (NSi), Metka Čobec (SMC), Romana Fišer (DeSUS) in Alenka Vodončnik (SNS). Poslanci so s 46 glasovi za in 42 proti že pred tem brez ostrih sporov odločili tudi, da bodo predstavnikih civilne družbe v programskem svetu RTVS Mitja Čander, Juri Pavel Emeršič, Peter Gregorčič, Ivan Kramberger, Žiga Kušar, Klara Remec, Jelka Stergel in Matevž Tomšič. To glasovanje so na prejšnji seji prestavili na predlog SDS, ker zaradi bolezni med koalicijskimi poslanci sicer ne bi bilo mogoče doseči dovolj (46) glasov. 

Ne spreglejte