Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
17.10

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

zamejci

Sreda, 5. 9. 2018, 17.10

5 let, 8 mesecev

DZ podprl Česnikovo ministrsko kandidaturo za Slovence v zamejstvu in po svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Peter Jožef Česnik | Foto STA

Foto: STA

Parlamentarna komisija za Slovencev v zamejstvu in po svetu je danes podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, tako da bo prevzel vodenje istoimenskega urada vlade. Česnikovo predstavitev je kot ustrezno podprlo šest članov komisije, dva sta bila proti.

Na predstavitvi so člani komisije s svojimi vprašanji ministrskemu kandidatu iz vrst Stranke Alenke Bratušek največ pozornosti namenili predvsem mlajšim generacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu in temu, kako jih pritegniti za sodelovanje z matično domovino in ohranjanju slovenstva, ter še večjemu sodelovanju in povezovanju strokovnjakov slovenskih korenin iz tujine s Slovenijo. Slovensko srenjo slovenskega rodu je po besedah kandidata treba "vključiti v našo vprego".

Potreben je premik z mrtve točke

"Jaz bom boben, na katerega se bo tolklo," je napovedal in še dejal, da so njegova vrata odprta za vse, tako zamejce kot Slovence po svetu.

73-letni Česnik, sicer avstralski Slovenec, je svojo predstavitev začel s svojo osebno življenjsko zgodbo in dejal, da mu je predvsem tematika čezmorskih izseljencev "čustveno izredno blizu". Menil je sicer, da je treba prednost nameniti predvsem zamejcem in odpraviti administrativne ovire za tiste Slovence, ki se želijo vrniti iz tujine, kamor spada tudi nostrifikacija njihove izobrazbe.

Marjan Šarec
Novice Šarec že zamenjal prvega kandidata za ministra #video

Po njegovem mnenju bo potreben tudi premik z mrtve točke, kar zadeva predstavnika slovenske narodne skupnosti v Italiji v italijanskem parlamentu.

Zavzel se je tudi za povezovanje med organizacijami v Sloveniji, ki se ukvarjajo z zamejci in izseljenci, ter tesno sodelovanje urada z drugimi ministrstvi, kot so ministrstvo za finance, izobraževanje, javno upravo, zunanje zadeve.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec je v državni zbor vložil seznam ministrov

Sam podpira tudi ureditev muzeja izseljenstva in načeloma, da bi imeli Slovenci iz tujine svojega predstavnika v državnem zboru, a je to po njegovih besedah predvsem v rokah samih poslancev.

Predsednica komisije Ljudmila Novak (NSi), ki je v preteklosti že vodila urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, je po Česnikovi predstavitvi v izjavi dejala, da ministrski kandidat pozna področje in se vidi, da "ima rad Slovence in slovenstvo " ter izrazila prepričanje, da bo nalogo ministra zelo srčno opravljal.

Ne spreglejte