Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
10.55

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

zdravniki zdravstvo Fides

Petek, 16. 2. 2024, 10.55

2 meseca, 2 tedna

Fides: Ni res, kar govori iniciativa Glas ljudstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
zdravniki stavka Fides | "Čudimo se čudežnemu prebujenju zdravstvene Sneguljčice, ki je ni bilo blizu ves čas pogajanj in še precej časa pred tem, ko smo pozivali k pogovorom in opozarjali na ogrožajoče razmere v zdravstvu," so zapisali in dodali, da se bodo čudili le temu, da bo vlada pokazala voljo za resna pogajanja, ker je do zdaj ni pokazala veliko. | Foto STA

"Čudimo se čudežnemu prebujenju zdravstvene Sneguljčice, ki je ni bilo blizu ves čas pogajanj in še precej časa pred tem, ko smo pozivali k pogovorom in opozarjali na ogrožajoče razmere v zdravstvu," so zapisali in dodali, da se bodo čudili le temu, da bo vlada pokazala voljo za resna pogajanja, ker je do zdaj ni pokazala veliko.

Foto: STA

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides poudarjajo, da je stavka, ki traja od 15. januarja, zakonita. Stavkajoči zdravniki ves čas izpolnjujejo vse zakonsko predpisane nujne storitve, zato življenja niso ogrožena, so navedli. V iniciativi Glas ljudstva so sindikatu namreč očitali, da krši zakon o stavki in pravice zavarovancev.

Zakonodaja po navedbah sindikata veleva, da je zdravnik v času stavke dolžan izvajati tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Zdravnik mora v času stavke opravljati storitve za otroke do 18 let in starejše bolnike od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom. Izvajati mora ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, so v Fidesu poudarili za STA.

Glas Ljudstva: Stavka je nezakonita

V civilni iniciativi Glas ljudstva so namreč na četrtkovi novinarski konferenci pred vladno stavbo na Gregorčičevi ulici izrazili prepričanje, da zdravniški sindikat Fides z več kot mesec dni trajajočo stavko krši zakon o stavki in pravice zavarovancev v javnem zdravstvu. Zato so vlado pozvali, da ustavi stavko, ki jo vidijo kot nezakonito, in zaščiti bolnike.

Porodnišnica Šempeter pri Novi Gorici
Novice Zaradi umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo opozorila pred zapiranjem porodnišnic

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na novinarski konferenci po četrtkovi seji vlade sicer napovedala, da se prihodnji teden nadaljujejo tako imenovana stebrna pogajanja in tudi neuradni sestanki s predstavniki sindikatov s področja zdravstva, med katerimi je tudi Fides. Sama se sicer zavzema za zamrznitev stavke. "Zato se po eni strani čudim lahkotnosti, s katero je Fides zavrnil možnosti zamrznitve stavke," je dejala.

Fides ministrici odgovarja, da se je nehal čuditi lahkotnosti požiranja obljub in nespoštovanju dogovorov te vlade. Člani sindikata Fides se tudi ne čudijo več lahkotnosti, s katero vlada in ministrica za zdravje zanemarjata javno zdravstvo.

"Čudežno prebujenje zdravstvene Sneguljčice"

"Čudimo pa se čudežnemu prebujenju zdravstvene Sneguljčice, ki je ni bilo blizu ves čas pogajanj in še precej časa pred tem, ko smo pozivali k pogovorom in opozarjali na ogrožajoče razmere v zdravstvu," so zapisali in dodali, da se bodo čudili le temu, da bo vlada pokazala voljo za resna pogajanja, ker je do zdaj ni pokazala veliko.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Janez Lavre
Novice Zdravnik Lavre: "Časi bistveno preresni, da bi zdravniki stavkali."
zobozdravnica
Novice Zobozdravniki: ZZZS varčuje pri nas, storitve v tujini pa plačuje
Robert Golob
Novice Golob poziva Fides k zamrznitvi stavke, ta odgovarja: Golob lahko trpljenje ljudi prekine že danes, če ...
Ne spreglejte