Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
11.42

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

Natisni članek

Zvezdan Martič RTV Slovenija

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 11.42

7 mesecev

Finančno stanje RTV katastrofalno, prejšnje vodstvo za izplačilo plač najemalo posojila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,23

"V nekaj dneh po prevzemu funkcije sem ugotovil, da ta hiša že nekaj mesecev najema kredite za izplačilo plač. V nekaj dneh sem moral tudi sam podpisati nov kredit za 4,7 milijona evrov, da bo ta hiša imela za plače," je na današnji novinarski konferenci povedal novi predsednik uprave Zvezdan Martič in dodal, da je RTV v katastrofalnem finančnem stanju.

Vodstvo RTV Slovenija je na novinarski konferenci predstavilo stanje zavoda, kakršno je bilo ob primopredaji. Kot je pojasnil predsednik uprave Zvezdan Martič, primopredaje poslov s prejšnjim vodstvom RTV Slovenija praktično niso imeli, naleteli so celo na zaklenjene pisarne. 

"V komisijsko pisarno smo morali vdreti. Pričakalo nas je na stotine neplačanih računov in nepodpisanih pogodb. Prejšnje vodstvo je zadnjih nekaj mesecev zadrževalo dokumente. Verjetno tudi z namenom, da bi bilo poslovanje videti boljše, kot je bilo, a tudi, kot se je izkazalo, da bi bilo nam težje," je povedal Martič in dodal, da je bil finančni položaj bistveno slabši, kot so ga prikazovali.

Martič je pojasnil, da je bil tako na ministrstvu za kulturo kot na ministrstvu za javno upravo, kjer so se pogovarjali o tehničnem načinu, kako pridobiti finančna sredstva, in že našli neke načine. "Žal so se potem zgodile poplave in nekatere subjektivne stvari in zdaj čakamo na vlado in ministrstvi, da sprejmejo odločitve. Ne, ali bosta pomagali, ampak na kakšen način in kdaj," je dejal Martič.  

Po besedah predsednika uprave Zvezdana Martiča je finančno stanje javnega zavoda RTVS zelo slabo, zato računajo na pomoč vlade in ministrstva za kulturo.  | Foto: Matic Prevc/STA Po besedah predsednika uprave Zvezdana Martiča je finančno stanje javnega zavoda RTVS zelo slabo, zato računajo na pomoč vlade in ministrstva za kulturo.  Foto: Matic Prevc/STA

Na družbenem omrežju X se je na Martičeve izjave odzval nekdanji generalni direktor Andrej Grah Whatmough in jih označil za laž. 

Kako se je RTV Slovenija znašla v tako slabem finančnem stanju? 

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci in tudi v sporočilu za javnost, je finančno stanje javnega zavoda še slabše, kot so sprva mislili.

Prejšnje vodstvo RTV Slovenija je maja 2023 javnost obvestilo, da poslujejo skladno z načrtom oziroma celo nekoliko bolje. A boljši rezultat je bil dosežen zaradi predčasne prodaje delnic Eutelsat Communications, ne zaradi boljšega poslovanja. Z nastopom nove uprave pa se je izkazalo, da finančno stanje ni takšno, kot so ga predstavili. 

Zavod RTV Slovenija je že v obdobju januar–avgust 2023 dosegel negativen rezultat v višini 6,3 milijona evrov, kar je slabše od načrta za 0,7 milijona evrov. Če ne bi bila izpeljana prodaja delnic, ki je bila izvedena predčasno, bi bil rezultat negativen v višini 9,0 milijona evrov, so pojasnili na RTV Slovenija.

Prihodki so višji od načrta za 2,9 milijona evrov, vendar na račun omenjene prodaje delnic v aprilu 2023 v višini 2,7 milijona evrov. Odhodki presegajo načrt za 3,6 milijona evrov, glavnina preseganja je nastala zaradi višjih stroškov dela. 

O kadrovski problematiki je na novinarski konferenci spregovorila vodja kadrovske službe Tina Gruden Marucelj in izpostavila veliko povečanje števila zaposlenih, ki jim je priznana večopravilnost. Poleg tega se je povečalo število tistih, ki jim priznavajo povečan obseg dela, kar pomeni tudi do 20 odstotkov višjo plačo. Stroški dela so tako najvišji stroški, ki jih ima RTVS, in pomembno vplivajo na poslovanje javnega zavoda.

V teh dneh na RTV Slovenija računsko sodišče izvaja tudi revizijo računovodskih izkazov in pravilnosti dela poslovanja RTV Slovenija v letu 2022.

V leto 2024 z desetimi milijoni evrov primanjkljaja 

Na RTVS sicer ocenjujejo, da bodo poslovno leto končali z negativnim rezultatom v višini okoli desetih milijonov evrov. Po bolj pesimističnem scenariju pa bi se rezultat zavoda lahko poslabšal za dodatna dva milijona evrov. 

Prihodki naj bi zaostali za načrtom za šest milijona evrov zaradi razlike v prodajni ceni delnic Eutelsat Communications, neuresničene prodaje nepremičnin in slabše realizacije prihodkov oglaševanja. Odhodki naj bi presegli načrt za štiri milijone evrov, predvsem na račun višjih stroškov dela v primerjavi z načrtom, kar je bilo povzročeno z domnevnimi zlorabami v zvezi s prerazporeditvami in povečanim obsegom dela, sklepanjem novih pogodb o zaposlitvi ...

Polona Fijavž
Novice Polona Fijavž dobila plebiscitarno podporo uredništva
RTV SLO
Novice Novinarji TV Slovenija ostro proti bivši odgovorni urednici
Natalija Gorščak
Novice Nekdanja direktorica TV Slovenija ostro proti Mateju Toninu
Ne spreglejte