Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 7. 2015,
17.39

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Četrtek, 9. 7. 2015, 17.39

8 let, 3 mesece

Fiskalno pravilo je, kot kaže, pod streho: podpora ZaAB zagotovljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

ZaAB bo podprl izvedbeni fiskalni zakon. S tem je zakonu zagotovljena dvotretjinska večina. Po zakonu bomo jeseni dobili fiskalni svet, v njem pa tri finančne modrece, ki pazijo na proračun.

Zakon poleg ZaAB podpirajo še koalicijski poslanci, NSi in poslanca narodne skupnosti. O zakonu bodo poslanci odločali v petek. Kot je v izjavi za medije ob robu seje DZ pojasnila Bratuškova, se je izvršni odbor njihove stranke s fiskalnim pravilom ukvarjal kar nekaj časa, danes pa sprejel sklep, da predlog podprejo. Po njenih besedah sta razloga za podporo dva.

Tudi Grčija imela vpliv na odločitev Bratuškove Prvi je ta, da so v zadnjih 14 dneh na več sestankih s finančnim ministrom dobili dodatna zagotovila in pojasnila, v kakšno smer bo šlo izvajanje fiskalnega pravila, kako se bo spreminjal poslovnik in v kakšno smer bodo šle spremembe zakona o javnih financah. Drugi razlog pa je ta, da "se v tej zaostreni finančni situaciji tudi v luči tega, kar se dogaja v Grčiji in je seveda povezano z Evropsko unijo in Slovenijo stranka zaveda svoje odgovornosti", je pojasnila Bratuškova.

V SMC po besedah vodje poslanske skupine te največje koalicijske stranke Simone Kustec Lipicer odločitev izvršnega odbora ZaAB sprejemajo z velikim zadovoljstvom. "To ocenjujemo kot izjemno odgovorno, državotvorno odločitev poslanske skupine in same stranke," je dejala v izjavi za medije ob robu seje DZ.

Konec dveletne zakonodajne sage Dve leti po tem, ko so v ustavo zapisali formulo, ki pravi, da državna blagajna ne more trošiti več, kot ustvari, bi tako dobili še zakon, ki določa, kako ustavno določilo izvajati v praksi.

Najpomembnejši del zakona se nanaša na formulo, ki omejuje trošenje v času blaginje in v času recesije, ter na fiskalni svet, telo strokovnjakov – modrecev, ki spremljajo proračunsko politiko in opozarjajo, kje so njene pasti in slabosti.

Kaj je fiskalni svet Fiskalni svet je samostojen in neodvisen državni organ (kot na primer računsko sodišče), sestavljen iz treh članov, ki spremlja in nadzoruje, ali je javnofinančna politika skladna z nacionalnimi in evropskimi pravili. Enkrat letno poroča državnemu zboru.

V fiskalnem svetu bodo trije finančni strokovnjaki, ki bodo spremljali fiskalna pravila, ocenjevali makroekonomske in proračunske napovedi, vrednotili fiskalno vzdržnost, dajali mnenja o osnutkih tistih zakonov, ki imajo občuten proračunski učinek.

Slovenije zaradi zamude pri sprejemanju zakonodaje grozi denarna kazen Slovenija je edina država v EU, ki še ni sprejela zakonodaje, potrebne za uvedbo institucij za nadzor proračuna, konkretno fiskalnega sveta, čeprav bi to že morala storiti. Sloveniji zaradi tega grozijo finančne kazni v višini do deset milijonov evrov. Poleg Slovenije fiskalnega sveta ta trenutek nimajo še štiri druge države Unije: Češka, Poljska, Grčija in Bolgarija.

Ne spreglejte