Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
14.22

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Robert Golob Borut Sajovic DARS Gibanje Svoboda

Četrtek, 26. 10. 2023, 14.22

6 mesecev, 1 teden

Sajovic: Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Borut Sajovic | "Svetla točka v zgodbi je hiter odziv pristojnih institucij, med drugim Nacionalnega preiskovalnega urada in protikorupcijske komisije," je poudaril Borut Sajovic.  | Foto Ana Kovač

"Svetla točka v zgodbi je hiter odziv pristojnih institucij, med drugim Nacionalnega preiskovalnega urada in protikorupcijske komisije," je poudaril Borut Sajovic.

Foto: Ana Kovač

Ob nezadovoljstvu SD in Levice s koalicijskim usklajevanjem, tudi o mogoči rekonstrukciji vlade, v Svobodi poudarjajo, da se znajo v koaliciji o vsem dogovoriti. Za zdaj gre šele za idejo, ki jo je treba prespati in na koncu sprejeti rešitev, da bodo vsi partnerji "na nek način zadovoljni", je dejal šef poslancev Svobode Borut Sajovic. "Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve," je še zatrdil. 

Koalicijski partnerici SD in Levica sta namreč izrazili nezadovoljstvo ob načinu delovanja vlade, predvsem napovedani možnosti rekonstrukcije vlade, za katero so izvedeli iz medijev.

Sajovic poudarja, da se znajo vodje poslanskih skupin koalicije "o vsem pogovoriti, dogovoriti ter poiskati rešitve". Glede napovedane možnosti rekonstrukcije vlade Sajovic razume predsednika vlade, saj da so se spremenile razmere v državi in v svetu.

Poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič je poudarila, da so se z odločitvijo oziroma idejo premierja o rekonstrukciji vlade najprej seznanili na svetu Gibanja Svoboda, jo podprli in mu dali mandat, da jo predstavi koalicijskim partnerjem, kar da je storil naslednji dan.

Očitke koalicijskih partnerjev, da je premier idejo o rekonstrukciji vlade najprej predstavil javnosti, pa je poslanka Svobode Tamara Vonta označila za deplasirano debato. Poudarila je, da gre le za idejo, ko se bodo o tem pogovorili, pa bo verjetno kdo nezadovoljen. "Saj veste, katera mesta so najbolj zaželena, zagotovo nihče noče nobenega ministra izgubiti, ampak če bo skupna odločitev taka, bo verjetno vsak moral stopiti en korak nazaj," je dejala.

Koalicijske partnerje in javnost sicer v tem tednu razburja tudi pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Bobnarjeva je namreč pred člani komisije ponovila očitke, da je Golob nanjo nedopustno pritiskal glede kadrovskih menjav v policiji. Premier nekdanji notranji ministrici očita vrsto natolcevanj, edina resnica pa je po njegovih besedah bila, da je imela Bobnarjeva nalogo policijo očistiti janšizma.

Sajovic je ponovil premierjeve argumente, da je šlo za pogovore, preden je Bobnar nastopila ministrsko funkcijo. "Šlo je za čas, ko nekdo še ni bil minister, in čas, ko nekdo ni bil predsednik vlade. Šlo je za pogovor, dogovor o bodočem ravnanju, ki naj gre v smeri zakonitega postopanja," je zatrdil vodja poslancev Svoboda in dodal, da sam ni bil del teh pogovorov, zato jih težko sodi. Hkrati je poudaril, da so aprila lani šli na parlamentarne volitve z zavezo o depolitizaciji policije in za to tudi dobili mandat.

Tatjana Bobnar
Novice Direktor Sove: Ni res, kar je govorila Tatjana Bobnar
Robert Golob, srečanje, EPS; Granada
Novice Analitika o Golobovem preživetju in tem, ali je Bobnarjeva govorila resnico

Sajovic oster do kampanje SDS

Na novinarsko vprašanje, ali se mu ne zdi za funkcijo predsednika vlade neprimerno, da je Golob kot halucinacije označil domnevne izjave Bobnarjeve, da naj bi se lani jeseni osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov, pa je Sajovic odvrnil, da "smo pa vsi že dolgo na svetu in se velikokrat trudimo s kakšno besedo opisati stanje, pa se kdaj kakšna pokaže bolj, kakšna pa manj posrečena". Osnovna zgodba pa je po njegovih besedah v razmisleku, ali se nekdo trudi biti spoštljiv do sogovorca ali pa vsako besedo večkrat obrniti okoli, jo poslabšati in narediti dramo.

Veliko bolj oster pa je bil Sajovic do nove kampanje SDS, ki je ob cesti na več lokacijah postavila plakate z napisom Še kdo pleše? in fotografijo prvaka največje vladne stranke Gibanja Svoboda Goloba. "Mi ne plešemo, ampak iščemo rešitve," je zatrdil Sajovic.

Po njegovih besedah pa ni naključje, da so nekateri plakati na istih mestih, kot tisti, s katerih je Rok Snežič "vabil, da preselimo podjetje v kakšno od bližnjih davčnih oaz, ali nam sporočal, da odpira vrata v Dars, Luko Koper, SDH, Slovenske državne gozdove". "Bojim se, da je to vse financirano iz istega denarja, ki ga je nekdo z rutinirano kretnjo pobral z mize," je še dejal Sajovic in dodal, da vsako sporočilo in oglas največ pove o njegovem naročniku. "Vsak ima svoje sporočilo za volivce, take in drugačne," je sklenil.

Gibanje Svoboda zaradi dogajanja na Darsu za izredno sejo DZ

O domnevnih nepravilnostih na Darsu bodo na pobudo poslancev Gibanja Svoboda na izredni seji razpravljali tudi poslanci. "Takšne prakse so nedopustne in nesprejemljive," je dejal Sajovic. Po njegovih besedah je treba zgodbo raziskati, vsak pa mora nositi svoj del odgovornosti. Bo pa na pobudo stranke NSi v petek o domnevnih nepravilnostih na Darsu razpravljala tudi parlamentarna komisija za nadzor javnih financ. 

"Si ljudje, ko zjutraj čakajo v kolonah, zaslužijo, da gre denar namesto za dodatne pasove, dodatna križišča in razširitve v zasebne žepe," je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani nedeljska razkritja o domnevnih nepravilnostih Darsa komentiral vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic.

V poslanski skupini bodo predlagali sklic izredne seje DZ, na kateri bodo poslanci razpravljali o domnevnih nepravilnostih, da "zgodbe ne bi pokopali tako kot že nekatere druge v preteklosti".Po poslančevih besedah je svetla točka v zgodbi hiter odziv pristojnih institucij, med drugim Nacionalnega preiskovalnega urada in protikorupcijske komisije. 

Rok Snežič
Novice Žvižgač: Za posle z Darsom podkupnine Snežiču, del tudi SDS

O domnevnih nepravilnostih tudi Komisija za nadzor javnih financ

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ bo v petek na pobudo NSi razpravljala o sumih podkupovanja, kartelnega dogovarjanja in prirejanja javnih razpisov na Darsu. Na seji bo stranka od uprave Darsa, ki jo vodi njihov član Valentin Hajdinjak, zahtevala, da se opredeli do domnevnih nepravilnosti in jih verodostojno pojasni.

Zahtevali bodo tudi pojasnila glede sumov kartelnega dogovarjanja in navedbo razlogov za prekinitev pogodb z nekaterimi podjetji, ki so izvajala storitve avtovleke.

Komisiji v sprejem predlagajo tudi dva sklepa, s katerimi bi policijo, Komisijo za preprečevanje korupcije in javno agencijo za varstvo konkurence, da začete postopke preverjanja sumov nepravilnosti v Darsu vodijo prednostno in da skladno z zakonskimi pooblastili preverijo vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem družbe pojavili v javnosti.

Slovenski državni holding pa bi komisija s predlaganim sklepom pozvala, da v okviru svojih pristojnosti preveri vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem Darsa pojavili v javnosti, o izsledkih in izvedenih ukrepih pa v sedmih dneh po sprejemu poročila obvesti komisijo.

Na sejo komisije, ki bo v petek, so povabili upravo Darsa, predsednika Darsovega nadzornega sveta Andreja Šušteršiča in upravo Slovenskega državnega holdinga.

Spomnimo

POP TV je v nedeljo objavil posnetek, na katerem Rok Snežič prejema pet tisoč evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. "Snežič je po vsej Sloveniji iskal takšne kombinacije, da bi dobil denar za stranko," je navedel žvižgač. Na vprašanje, ali je Snežič govoril, da je to denar za stranko SDS Janeza Janše, ki je bil v času posnete finančne transakcije premier, pa je odgovoril pritrdilno. V SDS so navedbe odločno zavrnili.

Sajovic je dejal, da morajo zgodbo preiskati pristojni organi, odgovornost pa morajo nositi vsi vpleteni. "Treba jo je preiskati, raziskati, potem pa soditi. Brez dvoma je odgovornost vodstva povsod vedno največja," je dejal. V poslanski skupini po njegovih besedah ne odločajo o zaupanju ali nezaupanju predsedniku uprave Darsa Valentinu Hajdinjaku. "Prepričan sem, da bo SDH opravil svoje in da bodo prvi zaključki jasni zelo kmalu," je sklenil.

Valentin Hajdinjak Dars
Novice Dars: afer kar ni konec

 

Ne spreglejte