Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 5. 2023,
17.22

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

22

Natisni članek

Slovenija osamosvojitev spomenik Robert Golob Milan Kučan

Torek, 9. 5. 2023, 17.22

11 mesecev, 3 tedne

Golob podprl Kučana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

22

Robert Golob | "Jaz mislim, da je res skrajni čas, da se nehamo deliti in da začnemo delovati skupaj in če bo ta pobuda in tak spomenik k temu pripomogel, potem bomo lahko vsi bolj zadovoljni," je dejal premier Golob.  | Foto STA

"Jaz mislim, da je res skrajni čas, da se nehamo deliti in da začnemo delovati skupaj in če bo ta pobuda in tak spomenik k temu pripomogel, potem bomo lahko vsi bolj zadovoljni," je dejal premier Golob.

Foto: STA

Predsednik vlade Robert Golob je po današnji slavnostni seji ljubljanskega mestnega sveta ob dnevu Ljubljane dejal, da podpira pobudo nekdanjega predsednika republike Milana Kučana o spomeniku osamosvojitve. "Podpiram tudi vse preostale pobude v smeri preseganja kakršnihkoli razdorov in zbliževanja stališč med različnimi stranmi," je povedal.

Kučan se je za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike v Ljubljani zavzel v petek na slovesnosti ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike. Idejo pa je Kučan po današnji seji na Ljubljanskem gradu delil tudi s premierjem, je medijem razkril Golob.

"Jaz mislim, da je res skrajni čas, da se nehamo deliti in da začnemo delovati skupaj. Če bosta ta pobuda in tak spomenik k temu pripomogla, potem bomo lahko vsi bolj zadovoljni," je dejal.

Vlada bo prevzela pobudo za postavitev 

Vlada bo prevzela pobudo za postavitev spomenika, izvedba pa je stvar stroke. "Stroka mora na eni strani poskrbeti za to, da bodo zgodovinske lekcije primerno spoštovane, na drugi strani pa, da damo priložnost novejši zgodovini, tisti, na katero smo lahko še posebej upravičeno ponosni, ker je res združevala Slovence, in jaz si želim, da nas bo znova združila takrat, ko bomo ta spomenik tudi postavili," meni Golob.

Postavitev spomenika je na današnji novinarski konferenci komentiral tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle. Tudi on se je zavzel za postavitev spomenika osamosvojitve na Trgu republike in spomnil, da nekdanji predsednik republike Milan Kučan s to idejo pred nekaj dnevi ni bil prvi. Trg republike mora biti posvečen vrednotam osamosvojitve in ničemur drugemu, meni.

Milan Kučan
Novice Kučan za spomenik osamosvojitve na Trgu republike

 

Ne spreglejte