Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 2. 2022,
11.42

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

92

Natisni članek

Gibanje Svoboda Ljubo Jasnič Robert Golob

Torek, 15. 2. 2022, 11.42

2 leti, 2 meseca

Golob se je odselil od Lebna, ne povezuje pa se z DeSUS in Lide

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

92

jure leben, robert golob | Foto STA

Foto: STA

Robert Golob je pred dobrima dvema tednoma prevzel stranko Jureta Lebna Z.Dej, ki je bila uradno registrirana na domačem Lebnovem naslovu Vrh nad Želimljami v Škofljici. Golob jo je preimenoval v stranko Gibanje Svoboda in jo uradno "odselil" od Lebna v središče Ljubljane, na Miklošičevo ulico 7. V stavbo, kjer posluje tudi za politične stranke zelo pomembna Delavska hranilnica. Zadnji teden je bilo slišati številne govorice, da se bo Golob povezal ali združil s stranko DeSUS Ljuba Jasniča, ki je ostala brez poslancev, a ima status parlamentarne stranke, kar bi Golobu prineslo pravico nastopati v boljših terminih na javni televiziji. A danes se to ne bo zgodilo.

Stranka DeSUS je napovedala povezovanje z novo stranko Lide predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Dodatnih povezav pa ne izključujejo povsem. Kaj je v ozadju, da Goloba ni v teh povezavah, lahko presodite v anketi:

Zakaj se nobena od številnih levo-liberalnih strank, z izjemo Z.dej Jureta Lebna, ne poveže ali združi z Gibanjem Svoboda Roberta Goloba?

  • Golob jih noče.
    20,14 %
    816 glasov
  • Stranke tega nočejo zaradi njegovih nezakonitih prihodkov.
    6,67 %
    270 glasov
  • Golob je zamenjal že štiri stranke, zato ga ne jemljejo resno.
    58,58 %
    2373 glasov
  • Združili ali povezali se bodo v naslednjih tednih.
    14,61 %
    592 glasov
Oddanih 4051 glasov

Po podatkih v registru političnih strank je sedež stranke Gibanje Svoboda z domačega naslova Lebna Golob preselil na Miklošičevo 7, v stavbo, v kateri je tudi banka Delavska hranilnica. Svoj novi napis so na stavbo že pritrdili:  

Stranka Gibanje Svoboda ima sedež na Miklošičevi 7 v središču Ljubljane. | Foto: Peter Jančič Stranka Gibanje Svoboda ima sedež na Miklošičevi 7 v središču Ljubljane. Foto: Peter Jančič

Delavska hranilnica je za stranke pomembna kot posojilodajalec, v njej pa številne stranke odprejo tudi posebne predvolilne račune. Pred štirimi leti so jih Levica, SD, Pirati, LMŠ, DeSUS, NSi ... Med večjimi strankami tam računov niso odprle SDS, SMC, SNS, SAB ...

V registru je med zadnjimi registriranimi strankami poleg Golobove opaziti še zeleno stranko Vesna, stranko Za ljudstvo Slovenije Anice Bider, stranko Liberalni demokrati (Lide), Listo Renate Kosec - listo povezovanja in sodelovanja, stranko Konkretno, listo Odprto Celje, stranko Naša dežela Aleksandre Pivec in Državljansko gibanje Resni.ca Zorana Stevanovića, nasprotnika protikoronskih ukrepov. 

DeSUS in Lide danes o skupni kandidatni listi

V političnem prostoru še potekajo tudi povezovanja in združevanja. Danes je pred stranko DeSUS na mizi pismo o nameri o oblikovanju skupne kandidatne liste z Lide Igorja Zorčiča. 

Predsednik stranke DeSUS Ljubo Jasnič pričakuje, da bodo člani obeh organov stranke podprli namero o oblikovanju skupne kandidatne liste. V tem primeru bi lahko še danes z Lide stekla usklajevanja o sestavi kandidatne liste, je za STA dejal Jasnič, ki meni, da bi lahko kandidatno listo popolnili do konca tedna.

Sicer pa si Jasnič obeta, da stranki na volitvah uspe ponovni preboj v parlament, tudi na račun povezovanja z Lide, prav tako ne izključuje možnosti morebitnega nadaljnjega povezovanja.

gibanje svoboda 1 | Foto: Peter Jančič Foto: Peter Jančič

janja sluga, jurij lep
Novice Poslanca Sluga in Lep prestopata k Robertu Golobu
Robert Golob
Novice Robert Golob je postal novi Leben

 

 

Ne spreglejte