Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 2. 2023,
11.33

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

89

Natisni članek

pokojninska reforma davčna reforma Državni zbor Robert Golob

Ponedeljek, 20. 2. 2023, 11.33

1 leto, 2 meseca

Golob: Tisti, ki imajo bistveno več premoženja, bodo zanj pošteno plačali davek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,17

89

Robert Golob | Premier Robert Golob je danes odgovarjal na vprašanja poslancev. | Foto Ana Kovač

Premier Robert Golob je danes odgovarjal na vprašanja poslancev.

Foto: Ana Kovač

Poslanke in poslanci začenjajo redno februarsko zasedanje. Kot običajno, so prvi dan namenili poslanskim vprašanjem ministrski ekipi in predsedniku vlade Robertu Golobu. Ta je odgovarjal na vprašanja glede višanja davkov, višjih cen vrtcev, reforme plačnega sistema v javnem sektorju in položaja upokojencev.

Poslanec NSi Jože Horvat je v vprašanju premierju najprej omenil opozorila fiskalnega sveta glede proračunskega primanjkljaja. Omenil je tudi vladne obljube o višjih plačah. "Pa kdo bo vse to plačal?" se po Horvatovih besedah sprašuje državljan, ki hodi vsak dan v službo. "Za koliko nam boste dvignili davke?" je še vprašal.

Golob o davčni reformi

"Marsikaj, kar govorite, ne drži. Ne gre za obljube, mi imamo koalicijsko pogodbo, ki se je bomo držali," je odgovoril premier Robert Golob. Glede proračuna je dejal, da smo lani – kljub povišanju plač – imeli primanjkljaj, ki je bil nižji od načrtovanega.

Glede davčne reforme, ki je zapisana v koalicijski pogodbi, je premier dejal, da bodo imeli marca vrh koalicije o davčni reformi, ki je tudi del koalicijske pogodbe. "Znižali bomo obremenitve plač. A tisti, ki imajo bistveno več premoženja od drugih, bodo pošteno plačali davke," je še dejal.

Janez Šušteršič
Novice Priročnik za davčne reformatorje – je kapital pri nas res preveč obdavčen?

Poslanka SDS: Vladne obljube upokojencem so bile prazne

Poslanka Karmen Furman (SDS) je Goloba vprašala, kdaj bo vlada dvignila pokojnine, kar omenja koalicijska pogodba. Po njenih besedah upokojenci ugotavljajo, da so bile vladne obljube prazne. "Kako boste, če sploh, reševali trenutne stiske upokojencev, ki so v vse večji stiski zaradi vašega neukrepanja?" je še vprašal.

Premier je odgovoril, da je bil fokus njegove vlade na lajšanju prehranske in energetske draginje, ki sta posledica vojne v Ukrajini. Ugotavlja še, da se je v srednji in vzhodni Evropi, katere del je tudi Slovenija, hrana podražila bolj kot na zahodu Evrope. Na Madžarskem se je hrana na primer podražila za 25 odstotkov.

Poslanka SDS Karmen Furman je premierja Goloba spraševala o položaju upokojencev. | Foto: STA , Poslanka SDS Karmen Furman je premierja Goloba spraševala o položaju upokojencev. Foto: STA ,

Golob je še dejal, da bodo preverili povišanje cen hrane v Sloveniji in bodo ukrepali, če bo potrebno. To ukrepanje vlade bo "manj mehko", je napovedal.

Golob: Minimalna pokojnina 700 evrov do konca leta

"Upokojenci so ves čas v našem fokusu. Vsi, ki živijo v energetski revščini, so upravičeni do energetskega dodatka v višini 200 evrov," je pojasnil. Ta možnost je še vedno odprta. Kdor je upravičen do tega dodatka, naj se javi na ministrstvo za delo, je še pozval premier.

Glede uskladitve pokojnin je dejal, da so se predčasno uskladile že lani jeseni, februarja letos pa bodo upokojenci dobili tudi redno uskladitev pokojnin. Glede koalicijske zaveze o najnižji pokojnini v višini 700 evrov pa je dejal, da bo uveljavljena do konca leta 2023.

Poslanka NSI Iva Dimic je premierja spraševala o povišanju cen vrtcev v nekaterih občinah. Te so se po njenih besedah v povprečju zvišale med 14 in 17 odstotki. Dviga plač pomočnic vzgojiteljic in dviga minimalnih plač pa se je vlada po mnenju Dimičeve lotila slabo. Dodala je, da so pomočnice vzgojiteljic upravičene do višjih plač.

Golob: Povečanje cen vrtcev ni v domeni vlade, ampak občin

Golob je odgovoril, da so vrtci občutljiva tema. Kot je povedal, je lani pred nastopom njegove vlade 101 občina dvignila cene vrtcev, pa se o tem ni veliko govorilo, prav tako to ni postala predvolilna tema. Tokrat pa je cene do zdaj dvignilo 25 občin od več kot 200 slovenskih občin. Med tistimi, ki so zvišale cene vrtcev, razen Celja ni večjih mest, pravi Golob.

Poudaril je še, da zvišanje cen vrtcev ni v domeni vlade, ampak županov in občinskih svetov. Se je pa čudil, kako to, da so se cene vrtcev zvišale za do 17 odstotkov, če pa so se plače pomočnic vzgojiteljic, ki naj bi bile razlog za povišanje cen vrtcev, dvignile za od pet do šest odstotkov. Zato je vlada mestne občine, ki so zvišale cene, pozvala, naj jim pošljejo izračune, na podlagi katerih so izvedli višanje cen.

O plačni reformi v javnem sektorju

Milan Jakopovič (Levica) pa je Goloba spraševal o anomalijah zdajšnjega enotnega plačnega sistema. Sistem je neusklajen in deloma nepravičen, pravi. "Kako bo vlada z načrtovano plačno reformo to izrazito neenakost, ki jih povzročajo dodatki v določenih poklicnih skupinah, omejila in izravnala?" je zanimalo poslanca Levice.

Na začetku seje je imela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič govor ob bližajoči se 31. obletnici izbrisa. | Foto: STA/Katja Kodba Na začetku seje je imela predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič govor ob bližajoči se 31. obletnici izbrisa. Foto: STA/Katja Kodba

Golob se strinja, da obstoječi plačni sistem ni pravičen. Cilj reforme je, da osnovne plače spravimo na enoten in primerljiv sistem, poudarja. Dodal je, da so se v zadnjih 14 letih posamezne sindikalne skupine prek dodatkov in ugodnosti prebile do tega, da njihova osnovna plača ne odraža njihovega materialnega statusa.

Janez Šušteršič
Novice Priročnik za davčne reformatorje – kako zelo preveč je pri nas obdavčeno delo?

Golob: Reforma, s katero so vsi zadovoljni, ni reforma

Reforma je nujna, pravi. "Znotraj panog in stebrov bomo vzpostavili preglednost nad dodatki. (…) Marsikdo te dodatke zlorablja in izigrava, da si dviguje mesečno plačo na svojem računu. (…) Bolj kot preglednost nad dodatki je pomembno, da se končno začne vpeljevati pojem nagrajevanja in delovne uspešnosti. Danes so do nje upravičeni vsi ali nihče, ker je očitno v Sloveniji nezaslišano, da bi tistega, ki več zna in dela, bolj nagradili. Nerazumljivo mi je, kako je lahko 80 ali 90 odstotkov uslužbencev ocenjenih z najvišjo oceno."

Golob verjame, da bodo pogajanja burna, a to je sestavni del socialnega dialoga in odločnosti vlade, da izpelje reforme. Reforma, s katero so vsi zadovoljni, ni reforma, pravi. Razmerje 1 : 7 glede plač v javnem sektorju je zahteva sindikatov, je še povedal premier.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v poslanici ob bližajoči se 31. obletnici izbrisa na začetku današnje seje DZ dejala, da bi bilo prav, da razmislimo o noveliranju zakonov, ki urejata status izbrisanih in odškodnine zanje. "Prav bi bilo, da bi termin izbrisani nadomestili z izrazom žrtve. Ti ljudje so bili žrtve pravnega genocida," meni.

Poslanska skupina SDS je pred poslanico predsednice DZ zapustila dvorano plenarne seje. "Tudi s tem se pokaže odnos do prizadetih," je komentirala Klakočar Zupančičeva. Sejo so sicer poslanci začeli z minuto molka za žrtve nedavnega potresa v Turčiji in Siriji.
Robert Golob (zajem zaslona)
Novice Golob: Nedopustno je, da imamo plačne razrede pod minimalno plačo #video
Robert Golob
Novice Golob: Do druge obletnice bodo reforme večinoma že izpeljane
Letni posvet slovenske diplomacije. Tanja Fajon, Robert Golob
Novice Golob: To je nekaj, o čemer se ne pogajamo #video
Janez Šušteršič
Mnenja Janez Šušteršič: Ali ima vlada moralno pravico poviševati davke?
Ne spreglejte