Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 5. 2012,
6.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 5. 2012, 6.39

8 let

Goršek: Pogovori s policisti prehajajo v nek odločilen čas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki policijskih sindikatov in minister za delo Andrej Vizjak danes za zaprtimi vrati nadaljujejo pogovore o zahtevah policistov.

Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška pogovori zdaj prehajajo v "nek odločilen čas", ko bosta obe strani morali sprejemati odločitve.

"Treba je upoštevati vse dimenzije težave" Pogajalski strani razvoja pogovorov ne komentirata, sta pa obe ponudili svoje približevalne predloge. O vsebini pogovorov v izjavi novinarjem ob robu obiska Muzeja slovenske policije nista želela govoriti niti Goršek niti minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Goršek upa na "zdravorazumsko" sprejemanje odločitev, saj je treba po njegovih besedah upoštevati vse dimenzije težave, v kateri so se znašli.

Prvi mož policije se bo vedno zavzemal za izboljšanje dela policistov in kriminalistov, je dejal. "Zelo slab šef policije pa bi bil, če ne bi želel videti vseh težav, s katerimi se naši kriminalisti in policisti srečujejo na terenu," je dodal.

Goršek ne podpira metode izsiljevanja Hkrati pa se Goršek ne strinja z zdajšnjim načinom doseganja ciljev, torej zaostrovanjem stavke in zbiranjem podpisov za referendum. Tiste zadeve, ki so specifične za policijski poklic in nanje opozarjajo sindikati, Goršek podpira, ne strinja pa se s poseganjem v zakon za uravnoteženje javnih financ. Prepričan je, da je treba sindikate poslušati, hkrati pa se ne strinja z metodo izsiljevanja. Še dodatno zaostrovanje stavke bi po njegovem mnenju lahko dolgoročno vplivalo na varnostne razmere.

Gorenak: Ko se izvzame eno skupino javnih uslužbencev, sistem razpade Gorenak pa ni želel odgovoriti na vprašanje, ali se mu zdi upravičeno, da policisti napovedujejo referendum – dejal je, da v obdobju pogajanj tovrstnih izjav ne bo dajal. Pojasnil je le, da so policisti pri plačah sestavni del javnega sektorja. Ko se izvzame eno skupino javnih uslužbencev, sistem razpade.

Glede vseh vprašanj v zvezi s položajem in opremo policistov je Goršek dejal, da bi morali odločitve sprejemati že prej. V času, "ko se iztekajo ure", pa je zelo težko izvajati kakršnakoli pogajanja. Kot zagotavlja, se na policiji trudijo, da bi v okviru pogajanj našli skupno rešitev.

Na vprašanje, ali je bil položaj policistov po njegovem mnenju kdaj boljši, je Goršek odgovoril, da je bil med zaposlenimi v policiji vedno občutek, da so postavljeni na stranski tir. "Če smo se primerjali s preostalimi deli javne uprave, so za policijo padale drobtinice," meni. Zdaj pa je po njegovih besedah prišlo obdobje, "ko tudi tisti pokrov, ki je na vrhu, ne prenese več pritiska". "Če bi se težave reševale v doglednem času, meni verjetno ne bi bilo treba odgovarjati na ta vprašanja," je sklenil prvi mož policije.

"Policija ni nikoli imela posebno dobre opreme" Tudi notranji minister je priznal, da policija "ni nikoli imela posebno dobre opreme". Zato je policija danes po njegovih besedah, "tam, kjer je", saj bi lahko bila na boljšem.

Ne spreglejte