Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 6. 2023,
17.19

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49

Natisni članek

Rajko Gerič Zvezdan Martič RTV Slovenija

Petek, 30. 6. 2023, 17.19

10 mesecev, 1 teden

Svet RTVS v postopek razrešitve Graha Whatmougha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,49
Andrej Grah Whatmough | Andrej Grah Whatmough | Foto Ana Kovač

Andrej Grah Whatmough

Foto: Ana Kovač

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na današnji izredni seji sklenil, da začne postopek razrešitve v. d. generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha. Ta ima tri delovne dni časa, da odgovori na očitke iz pobude za razrešitev, vložene danes dopoldne. Na javni razpis za predsednika in dva člana uprave javnega zavoda Radiotelevizije Slovenija, ki se je zaključil danes, se je do roka, ki se je iztekel ob 14. uri, medtem prijavilo 12 kandidatov. Nekateri se potegujejo za dva položaja, tako za predsednika kot za člana uprave.

Kaj svet RTVS očita v. d. direktorju?

Podpisani člani sveta, med njimi predsednik sveta Goran Forbici, Andreju Grahu Whatmoughu v pobudi za razrešitev, ki jo je podpisalo 12 članov 17-članskega sveta, očitajo nespoštovanje sklepa sveta z dopisne seje, ki je bila 22. junija in po kateri bi moral svetu zagotoviti strokovno pravno pomoč za izvajanje pristojnosti in nalog sveta. Želeli so, da jim strokovno pomaga odvetniška družba Čeferin in partnerji, ki je zunanji pravni svetovalec zavoda.

Kot so navedli podpisniki pobude, v primeru odvetniške pisarne Matoz, ki jim je bila ponujena, ni potrebnega zaupanja med obema stranema.

V nadaljevanju Grahu Whatmoughu očitajo, da nekatere njegove odločitve ne sodijo med tekoče posle, na katere je omejen v skladu z novelo zakona o RTVS iz decembra lani. Tako je denimo letos kupil grafike v vrednosti 37.700 evrov.

Tudi ministrstvo za kulturo je ugotovilo neskladno ravnanje Graha Whatmougha s postavljenimi merili za porabo sredstev, so opomnili. | Foto: Ana Kovač Tudi ministrstvo za kulturo je ugotovilo neskladno ravnanje Graha Whatmougha s postavljenimi merili za porabo sredstev, so opomnili. Foto: Ana Kovač

Nadalje je bila z Rajkom Geričem letos sprva sklenjena pogodba za določen čas za odgovornega urednika v informativnem programu drugega programa televizije, potem pa za nedoločen čas za urednika oddaj scenarista. Hkrati je bil sklenjen aneks, po katerem bo delal tudi kot odgovorni urednik programa.

Ne nazadnje so kritični do prodaje delnic Eutelsat Communications v nasprotju s finančnim načrtom zavoda za letos, ki je predvidel prodajo 512 tisoč delnic šele decembra. Ker so bile delnice prodane predčasno, tudi ne bo dividend, zaradi česar bodo prihodki od prodaje delnic ob koncu leta okvirno za dva milijona evrov nižji od načrtovanih.

Svet je danes ustanovil še dve komisiji, in sicer za programsko-produkcijski načrt in za področje financ. V prvo komisijo so imenovani Ilinka Todorovski, ki bo tudi njena predsednica, Gaja Brecelj, Aleš Novak, Igor Prassel, Klaudija Sedar, Gregor Drnovšek in Boštjan Ogris. V drugi komisiji pa so Luka Zebec, ki jo bo tudi vodil, Andrea Bartole in Andraž Vehovar.

12 prijav za predsednika in dve mesti v upravi

Za mesto predsednika uprave RTV Slovenija se je do roka, ki se je iztekel danes ob 14. uri, prijavilo sedem kandidatov. Razpisna komisija je ob pregledu prijav ugotovila, da štirje kandidati izpolnjujejo razpisne pogoje. Tem štirim kandidatom bo svet RTVS v ponedeljek, 3. 7. 2023, poslal obvestilo o terminu razgovora pred razpisno komisijo, ki bo v skladu s sklepom sveta RTVS 10. 7. 2023, so v sporočilu za javnost zapisali pri RTV Slovenija. 

Za člana uprave RTV Slovenija je svet prejel devet prijav, od katerih jih je sedem ustrezalo razpisnim pogojem. Člana uprave bo svet imenoval na predlog predsednika uprave.

Predsednik uprave bo moral med prijavljenimi kandidati za dva člana uprave, ki izpolnjujejo pogoje, svetu zavoda predlagati dva kandidata do 17. julija. Svet bo o njiju glasoval dva dneva pozneje. En član uprave bo glede na novelo zakona o RTVS, potrjeno na referendumu novembra lani, delavski direktor. Izvolijo ga zaposleni zavoda na neposrednih volitvah.

Po poročanju časnika Delo je kandidatov za predsednika uprave več, nekaj naj bi jih prijavo oddalo še danes. Prijavo je do zdaj potrdil Zvezdan Martič, novinar in urednik na TV Slovenija. Prav tako je za Delo prijavo potrdil Rajko Gerič, odgovorni urednik drugega programa TV Slovenija, ki se je nedavno vrnil na Kolodvorsko in postal tudi pogajalec v. d. generalnega direktorja Graha Whatmougha s stavkajočimi.

Po informacijah časnika Večer je prijavo na razpis za člana uprave zanesljivo oddal bivši generalni direktor RTVS Marko Filli.

Uprava bo vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov je odločilen glas predsednika uprave.

Za predsednika in člane uprave se bodo smiselno uporabljale določbe o skrbnosti in odgovornosti, kot jih za člane organov vodenja oziroma nadzora določa zakon, ki ureja gospodarske družbe.

RTV Slovenija
Novice Vodstvo RTVS: Predčasna prodaja delnic Eutelsata dobra poslovna odločitev
Miša Molk
Trendi Miša Molk po 40 letih jutri še zadnjič v službo na RTV Slovenija
Ne spreglejte