Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2011,
16.48

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nina Gregori begunci

Ponedeljek, 20. 6. 2011, 16.48

1 leto, 5 mesecev

Gregori: Slovenija zvišuje standarde in raven pravic prosilcem za azil in beguncem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnjemu sloganu Visokega komisariata ZN za begunce za Srednjo Evropo Jaz sem tisti, ki mu ni vseeno se pridružuje tudi notranje ministrstvo.

"Tudi nam ni vseeno. Zato je Slovenija lani spremenila zakon o mednarodni zaščiti, ki zvišuje standarde obravnave in raven pravic prosilcem kot beguncem," je dejala Nina Gregori z direktorata za migracije.

"Obstajajo tudi področja, ki so pomanjkljivo urejena" Direktorica direktorata za migracije in integracijo na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Nina Gregori je na osrednji prireditvi ob svetovnem dnevu beguncev v ljubljanskem azilnem domu hkrati opozorila na pomembnost zavedanja, da obstajajo tudi področja, ki so pomanjkljivo urejena, ali pa, da se postopki za pridobitev statusa begunca zaradi različnih vzrokov odvijajo prepočasi.

Čeprav je v zadnjih letih dosežen napredek, pa je potrebno po njeni oceni ob tem pomembnem dnevu v slovenskem prostoru večji delež namenjati begunski problematiki. Pri tem je omenila izvajanje dveletnega programa Uvajanje mehanizmov za prepoznavanje, pomoč in zaščito žrtev trgovine z ljudmi (projekt PATS), katerega namen je osveščanje predvsem rizičnih skupin prosilcev za mednarodno zaščito v Sloveniji o problematiki trgovine z ljudmi in je preventivne narave.

Sprememba zakona o mednarodni zaščiti pa po njenih besedah uvaja žepnino za stalno nastanjene v Azilnem domu (20 evrov na mesec bodo začeli dobivati julija), pravno pomoč prosilcem na prvi stopnji, denarno nadomestilo ob izselitvi iz doma, hkrati pa namenja posebno skrb mladoletnikom brez spremstva.

Opozorila o nezavidljivosti položaja delavcev migrantov Katarina Bervar Sternad iz Pravno-informacijskega centra nevladnih organizacij pa je opozorila na 60. obletnico ženevske konvencije, ki ureja status begunca, in 50. obletnico konvencije o zmanjševanju števila oseb brez državljanstva. Vsi ti dogodki po njenih besedah močno zaznamujejo tudi današnji čas, saj se število migrantov in beguncev v svetu še vedno povečuje. Pri Sloveniji je izpostavila dolgotrajnost postopkov in nezadovoljiv položaj delavcev migrantov.

V Azilnem domu so se ob svetovnem dnevu begunca zvrstili številni dogodki, kot so pripravljanje tipičnih jedi, delavnice za otroke, športne igre, karaoke in druge oblike predstavljanja posameznih kultur. Zvečer se bo dogajanje preselilo v Center urbane kulture Kino Šiška, kjer bodo ta dan obeležili z odprtjem razstave fotografskega natečaja v sklopu projekta begunec.si, s podelitvijo nagrad najboljšim fotografom in s predstavo Afrika - Slovenija ekspres.

Ne spreglejte