Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
20.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Volkswagen afera Evropski parlament Evropska komisija Tanja Fajon Milan Zver Violeta Bulc Lojze Peterle Franc Bogovič Patricija Šulin Ivo Vajgl Romana Tomc Igor Šoltes

Torek, 29. 9. 2015, 20.44

8 let

Hladna VW-prha, po kateri ne bo več tako, kot je bilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Afera Volkswagen ni razkrila pomanjkljivosti standardov EU, temveč pomanjkljivost nadzora, kaže pa, da bodo potrebne spremembe pri testiranju izpustov, slišimo iz vrst slovenskih evroparlamentarcev.

Volkswagnova afera s ponarejanjem rezultatov okoljskih izpustov dizelskih motorjev v ZDA odmeva tudi v Evropskem parlamentu, ki bo prihodnji teden o tem opravil razpravo. Vseh osem parlamentarcev iz Slovenije obsoja goljufanje nemškega avtomobilskega velikana, zaradi afere pa pričakujejo ukrepanje Evropske komisije.

Vprašali smo jih, ali bi morali biti standardi ter meritve porabe goriva in izpustov v EU višji in kako bi morali ukrepati Evropski parlament, Evropska komisija in komisarka za transport Violeta Bulc.

Parlamentarna opozorila niso zalegla Milan Zver (EPP/SDS) podobno kot Tanja Fajon (S&D/SD) pravi, da je škandal razkril predvsem nespoštovanje standardov, ne pa neustreznosti obstoječih. Zver se zavzema za poostritev postopkov nadzora v državah članicah in v EU, Fajonova pa, da je treba izboljšati testiranja avtomobilov v laboratorijskih pogojih in da bi bilo nujno preverjati resnični vpliv na okolje na cesti.

Poslanec SDS napoveduje, da Evropska komisija pripravlja nove postopke za testiranje izpustov vozil na cesti, ki bodo dopolnili laboratorijske testne postopke, obenem pa je pozvala nacionalne oblasti, da same izvajajo potrebne teste in o rezultatih poročajo Komisiji.

"Evropski parlament ima zakonodajne pristojnosti za določanje okoljskih standardov in že dalj časa opozarja na spremembo sistema nadzora ter za realnejše vrednotenje izpustov avtomobilov v okolju. Pomembno je, da potrošniki dobijo realno sliko o tem, kar kupujejo," opozarja Fajonova.

Nič več ne bo tako, kot je bilo Ivo Vajgl (ALDE/DeSUS), ki se zavzema za višje, a realne standarde, je prepričan, da bo imela evropska komisarka Bulčeva zaradi afere veliko dela, čeprav se bo moralo s tem ukvarjati več resorjev.

"Goljufija je nekaj nesprejemljivega, žal mi je, da bo VW plačal visoko ceno zanjo, a je ta v sorazmerju s težo prekrška." Vajgl napoveduje, da bo afera vplivala na standarde, ki jih bo Evropski parlament določil v sodelovanju s Komisijo. "Človek bi rekel, da po tem dogodku v svetu dizelskih vozil najbrž nič več ne bo tako, kot je bilo."

Hladna prha bo prinesla nove teste "To je bila hladna prha in bojim se, da ne gre zgolj za Volkswagen. Očitno bo treba vprašanje izpušnih plinov vzeti pod drobnogled. Ne gre samo za doseganje okoljskih ciljev, gre za verodostojnost politike in za zaupanje do potrošnikov. Skupna evropska ali globalna politika ima smisel samo, če dogovorjeno uresničujemo," pravi Lojze Peterle (EPP/NSi).

Pričakuje, da bo Evropska komisija zdaj pohitela z novim predlogom o postopkih testiranja izpustov. "Avtomobilska industrija si mora povrniti zaupanje in upam, da bomo lahko v Evropskem parlamentu čim prej potrdili nove, realistične teste izpustov."

Tako imenovana morala uglednih korporacij Za Igorja Šoltesa (Zeleni/Verjamem! Lista Igorja Šoltesa), člana parlamentarnega odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov, je afera "še posebej nesprejemljiva in pereča".

"Si predstavljate, da kupite avto v dobri veri kot zaveden Evropejec, da je vse, kar piše na tehničnih specifikacijah, res, pa se izkaže, da ni tako? Tu nikakor ne gre samo za vprašanje kazni za korporacijo, postavlja se tudi vprašanje, kdo bo potrošnikom povrnil stroške za očitno preplačane standarde, ki niso ustrezali resničnemu stanju."

Šoltes afero vidi kot posledico želje po dobičku, ki je poteptala moralo tudi v tako imenovanih uglednih korporacijah.

Pometanje pred EU-pragom Franc Bogovič (EPP/SLS) vztraja, da je treba dosledno upoštevati obstoječa pravila. "Če si EU želi, da bodo tudi drugi spoštovali visoke standarde in zakonodajo, kar je velikokrat resna težava, na primer pri Kitajski in ZDA, mora EU tudi zelo odločno pomesti pred svojim pragom." Odziv Evropske komisije z ostro obsodbo prevare in pozivom državam članicam k sprožitvi nacionalnih preiskav je bil po mnenju Bogoviča primeren.

Tudi Romana Tomc (EPP/SDS) ostro obsoja Volkswagnovo goljufijo. EU ima visoke standarde, a jih je treba spoštovati. "Vsekakor pa moramo na to afero gledati širše, predvsem v luči sprejema sporazuma TTIP. Kredibilnost evropske avtomobilske industrije je zdaj pod vprašajem."

Meni še, da se mora Evropska komisija osredotočiti predvsem na vprašanje, kako takšne afere v prihodnosti preprečiti, tudi zaradi ugleda evropske industrije.

Ni vse boljše kot v ZDA Patricija Šulin (EPP/SDS) je kot nadomestna članica parlamentarnega odbora za promet in turizem predlagala resolucijo, v kateri poziva Evropsko komisijo, da takoj preveri in po potrebi izboljša kakovost testiranj in certificiranj izpustov.

"Tudi v Sloveniji imamo podjetja, ki kot dobavitelji velikih avtomobilskih koncernov zaposlujejo veliko ljudi. Zato je pomembno, da povrnemo zaupanje kupcev, ki je s tem škandalom ogroženo. Ta primer nas opozarja tudi na to, kako moramo biti previdni pri pretiranem posploševanju, kako je v EU vse boljše v primerjavi z ZDA, kar lahko slišimo v številnih razpravah o TTIP."

Ne spreglejte