Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 9. 2023,
10.51

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41

Natisni članek

spolno prenosljive okužbe spolno prenosljive bolezni seks

Sobota, 30. 9. 2023, 10.51

7 mesecev

Imate radi seks? Te spolno prenosljive bolezni prevladujejo v Sloveniji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,41
seks erotika | Na NIJZ so pozvali k pripravi nacionalne strategije promocije spolnega in reproduktivnega zdravja, ki bi vključevala preprečevanje in obvladovanje spolno prenosljivih okužb in bi bila usklajena s strategijo Svetovne zdravstvene organizacije. | Foto Getty Images

Na NIJZ so pozvali k pripravi nacionalne strategije promocije spolnega in reproduktivnega zdravja, ki bi vključevala preprečevanje in obvladovanje spolno prenosljivih okužb in bi bila usklajena s strategijo Svetovne zdravstvene organizacije.

Foto: Getty Images

V poročilu o spolno prenesenih okužbah v letu 2021 je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) navedel, da je bilo prijavljenih 1.759 primerov spolno prenesenih okužb oziroma 83,5 na 100 tisoč prebivalcev. Podatki o prijavljenih primerih podcenjujejo pogostost teh okužb, so ocenili v povzetku poročila.

Najpogostejša virusna okužba so bile s 320 primeri genitalne bradavice (15,2 na 100 tisoč prebivalcev). Skoraj vse genitalne bradavice se pojavijo zaradi okužbe z genotipoma humanega papiloma virusa (HPV), in sicer HPV6 in HPV11. Z njima se v življenju okuži najmanj vsak peti prebivalec, je NIJZ zapisal v poročilu.

Več kot polovica spolno aktivnih oseb se v življenju okuži z vsaj enim od 12 visoko rizičnih HPV, ki lahko povzročajo raka materničnega vratu in tudi nekatere druge oblike rakavih obolenj. Precepljenost deklic, starih od 11 do 12 let, z dvema odmerkoma cepiva proti HPV je po navedbah NIJZ prenizka, saj je v šolskem letu 2020/2021 znašala 50 odstotkov.

Varanje
Trendi 18 odstotkov vprašanih Slovenk in Slovencev skače čez plot?!

Klamidijska okužba

Med bakterijskimi okužbami je bila najpogostejša klamidijska (18,1 na 100 tisoč prebivalcev) s 382 prijavljenimi primeri. Prijavne incidence klamidijskih okužb so bile najvišje med prebivalci, starimi med 20 in 24 let. Med 18 in 24 let starimi spolno aktivnimi ženskami v Sloveniji ima približno vsaka 20. klamidijsko okužbo. Tveganje klamidijske okužbe je skoraj desetkrat večje med tistimi z novim spolnim partnerjem v preteklem letu v primerjavi s preostalimi.

Ker NIJZ malo prebivalcev testira na klamidijsko okužbo, številni primeri niso prepoznani, zato zdravstvo zamuja priložnosti za zdravljenje in preprečevanje poznih posledic, predvsem za reproduktivno zdravje žensk.

Gonoreja

V letu 2021 so bili prijavljeni tudi 303 primeri gonoreje (14,4 na 100 tisoč prebivalcev), kar je 30 odstotkov več kot leto prej in približno sedemkrat več kot pred desetimi leti. Rast števila primerov te bolezni je predvsem posledica rasti primerov med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Izrazito se je povečalo tudi število prijavljenih primerov med ženskami, starimi med 20 in 24 let.

British Airways
Novice Pilot British Airways: Bil sem zelo poreden fant

Herpes in sifilis

Prijavljenih je bilo tudi 160 primerov genitalnega herpesa (7,6 na 100 tisoč prebivalcev) in 39 primerov zgodnjega sifilisa (1,9 na 100 tisoč prebivalcev). Nesorazmerno visoko število primerov sifilisa je med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. NIJZ zato predlaga, da bi bilo to skupino smiselno vsaj enkrat letno testirati na klamidijsko okužbo, gonorejo, sifilis in okužbo s HIV, tudi če nimajo bolezenskih znakov ali težav.

Testiranje

Spolno aktivne ženske, stare manj kot 25 let, bi po priporočilu NIJZ morale ob obisku ginekologa enkrat na leto imeti možnost testiranja na klamidijsko okužbo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja, tudi če nimajo bolezenskih znakov ali težav. To testiranje bi bilo smiselno ponuditi tudi vsem starejšim ženskam, ki poročajo o novem spolnem partnerju v preteklem letu, so zapisali.

Na inštitutu so pozvali tudi k pripravi nacionalne strategije promocije spolnega in reproduktivnega zdravja, ki bi vključevala preprečevanje in obvladovanje spolno prenosljivih okužb in bi bila usklajena s strategijo Svetovne zdravstvene organizacije.

Real Madrid, logotip
Sportal Član Realove rezervne ekipe širil posnetke seksa z mladoletnico
Ne spreglejte