Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 11. 2023,
8.37

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

Natisni članek

vojna Izrael Gaza ministrstvo za zunanje zadeve Tanja Fajon

Torek, 21. 11. 2023, 8.37

5 mesecev, 3 tedne

Fajonova: Iz Gaze smo uspešno evakuirali tričlansko slovensko družino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,29

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon ter vodja konzularne službe Viktor Mlakar sta na današnji novinarski konferenci sporočila, da so iz Gaze uspešno evakuirali tričlansko slovensko družino, ki je trenutno nameščena v Kairu. "Dve osebi sta bili poškodovani, ena je bila nemobilna. Evakuacija je bila težka, a z veseljem sporočam, da so člani družine na varnem v Kairu," je povedala Fajonova. Ministrica se sicer v kratkem odpravlja na Bližnji vzhod, obiskala bo Izrael, Jordanijo in Egipt. 

V stik z ministrstvom je družina stopila 2. novembra, mejni prehod Rafa so prečkali 17. novembra. Zaradi želje družine, da ohranijo zasebnost, predvsem pa varnost, so vest javnosti sporočili šele danes. Evakuacija je najprej potekala s severa na jug Gaze, od koder so jih potem prepeljali v Egipt. Ministrstvo je bilo ves čas v navezi z ambasadami v Tel Avivu in Kairu, pa tudi s pisarno v Ramari. Pomagali so si tudi z mednarodnimi organizacijami in evropsko zunanjo službo. 

Evakuacija je bila izredno težka 

Okoliščine evakuacije so bile otežene, ker gre za zaprto območje, kjer vseskozi potekajo vojaške operacije, predvsem pa zato, ker sta bili dve osebi poškodovani, ena huje. Poškodovani sta bili v času napadov. Težko je bilo tudi navezati stik z njimi, saj niso bili ves čas dosegljivi, je pojasnil vodja konzularne službe Viktor Mlakar. Dodal je, da je pot trajala osem ur in da so slovenski državljani potovali v kvoti 1.600 drugih državljanov. 

Družina bo v Egiptu ostala, dokler poškodovana slovenska državljanka ne bo mobilna, nato se bodo vrnili v Slovenijo. Mož, ki je Palestinec, bo ostal v Egiptu. 

Pred tem so sicer iz Izraela, kot smo že poročali, evakuirali tudi mladoletno osebo, ki je bila tam zaradi operacije srca. "Tudi tukaj je šlo za zelo zahtevno evakuacijo, saj smo potrebovali medicinsko letalo," je povedala Fajonova. 

Ministrstvo je sicer stopilo v stik s 73 slovenskimi državljani, pri odhodu iz Gaze so pomagali 49 ljudem. Največ jih je letelo z Air Montenegro, in sicer kar 18. Medtem po podatkih ministrstva 24 slovenskih državljanov na lastno željo ostaja v Gazi, ena oseba pa v Libanonu. 

Fajonova na Bližnji vzhod

Ministrica je med drugim povedala, da se v kratkem odpravlja na Bližnji vzhod, obiskala bo Izrael, Jordanijo in Egipt. "Namen obiska je narediti vse, da ne pride do eskalacije in da Slovenija aktivno sodeluje pri iskanju politične rešitve na podlagi dveh držav," je dejala Fajonova in poudarila, da je edino jamstvo za izraelsko varnost vzpostavitev palestinske države. Ključno je humanitarno premirje, je dodala. Decembra bodo o tem razpravljali tudi na zasedanju zunanjih ministrov. Razmišljajo tudi o začasni oblasti, ki bi jo nadzorovala mednarodna skupnost. 

Slovenija je zelo povečala humanitarno pomoč Gazi, je še povedala Fajonova in dodala, da jih skrbi tudi zaostrovanje razmer na Zahodnem bregu. 

Italija sicer napoveduje, da bodo, ko bo to mogoče, na potujoči ladji vzpostavili bolnišnico, pri tej akciji pa bo sodelovala tudi Slovenija. Ciper napoveduje vzpostavitev koridorja z Gazo. Želimo si pomagati predvsem otrokom in jih prepeljati v Slovenijo na rehabilitacijo, je ob koncu še povedala Fajonova. 

Tanja Fajon z možem
Trendi Ministrica Tanja Fajon z možem uživala na koncertu Siddharte #foto
Tanja Fajon
Novice Fajonova vztraja pri takojšnjem humanitarnem premirju v Gazi
Milan Kučan
Novice Kučan: Spreminjanje Gaze v pokopališča nikakor ni obramba
Gaza
Novice V Gazi umrlo že 13 tisoč ljudi, večinoma civilistov
Ne spreglejte