Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 7. 2008,
13.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 23. 7. 2008, 13.25

8 let

Izsledki NRB: Med dnevniki na prvem mestu Slovenske novice, sledi Žurnal24

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po polletnih podatkih Nacionalne raziskave branosti (NRB) pri razširjenosti tiskanih edicij ni velikih sprememb.

Večja skoka sta zabeležila brezplačnika Žurnal24, ki je med dnevniki zasedel drugo mesto, ter Žurnal, ki je absolutno četrti. Podatki raziskave podjetja Valicon kažejo na porast branosti dnevnih in upad branosti tedenskih edicij. Novinec skrbi za porast branosti Kot je na predstavitvi NRB dejal direktor medijskih raziskav Valicona Andraž Zorko, gre sicer porast branosti dnevnikov pripisati predvsem novincu med merjenimi edicijami. Če iz rezultatov namreč izvzamemo Žurnal24, bi tudi dnevniki beležili padec. Tudi skupna branost tednikov je v primerjavi s prejšnjim obdobjem padla, in sicer za pet odstotkov.

Žurnal nastopa kot drugi časopis Kot ugotavlja Zorko, brezplačni dnevnik ne "odžira" bralcev obstoječim časopisom, saj nastopa kot drugi časopis pri obstoječih bralcih, ob tem pa uspe "dobiti v tem kar zmeren del novih bralcev - tistih, ki prej niso brali nobenega dnevnika".

Zorko je ocenil, da "če hočeš doseči populacijo recimo 18 do 24 let z dnevnim časopisom, boš to najlažje dosegel s tem novincem".

Indirektu pada branost Med dnevnimi časopisi si po branosti sicer sledijo Slovenske novice, Žurnal24, Delo, Večer in Dnevnik. Edina značilna sprememba pa je padec branosti Indirekta.

Absolutni zmagovalec je Pilot V porastu so še vedno časopisne priloge, med katerimi najdemo tudi absolutno najbolj brano tiskano edicijo v Sloveniji - Pilot, ki mu sledita Nedeljski Dnevnik in Vikend.

Radio ena učvrstil svojo pozicijo Med radijskimi postajami se je značilno dvignila poslušanost Radia ena in Radia veseljak. "Predvsem Radio ena je uspel učvrstiti svojo pozicijo in se distancirati od ostalih, ki mu sledijo." Radio ena je tako sedaj na tretjem mestu po poslušanosti slovenskih radijskih postaj.

Polovica Slovencev internet uporablja redno NRB je zaznala tudi uporabo interneta med Slovenci. Po raziskavi svetovni splet tako uporablja 54 odstotkov populacije, od tega pa redno 50 odstotkov. Med poglavitnimi dejavnostmi pri uporabi interneta so uporaba spletnih iskalnikov, branje novic na drugih spletnih straneh in pa branje dnevnih novic.

Med težavami pri opravljanju raziskave branosti je Zorko navedel vse nižjo stopnjo sodelovanja - ta je v zadnji raziskavi bila 38,4- odstotna.

Raziskava, ki zajema 150 edicij, je sicer zajela obdobje med 1. januarjem in 2. julijem 2008 na vzorcu 3104 oseb, reprezentativnost vzorca pa je bila zagotovljena z uteževanjem. Valutno obdobje, ki ga zajemajo objavljeni podatki, sicer zajema zadnjih 12 mesecev, kar po Zorkovih besedah zagotavlja večjo zanesljivost oz. manjšo variabilnost podatkov.

Ne spreglejte