Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2014,
12.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Patria

Sreda, 18. 6. 2014, 12.21

8 let

Janez Janša: Tožilci v zadevi Patria so poljubno izbirali dokaze (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik SDS Janez Janša opozarja, da so s Finske pridobili dokumente, ki dokazujejo, da so slovenski tožilci pri zbiranju dokazov v zadevi Patria delali selektivno v škodo obsojenih.

Obsojeni v zadevi Patria Janez Janša je povedal, da je eden od mednarodnih pravnih strokovnjakov opozoril na razliko v obsegu sodnega spisa v zadevi Patria na Finskem in v Sloveniji. "Ugotovili smo, da je v finskem spisu okoli sedem tisoč listin več kot v slovenskem. Prvi pregled je pokazal, da so v finskem spisu pomembni dokumenti o zadevi Patria v Sloveniji, ki pa jih v slovenskem spisu ni."

Janša: Slovenski tožilci so poljubno izbirali dokumentacijo za slovenski spis V nadaljevanju je poudaril, da je bilo več kot dve leti slovenskim tožilcem na voljo vse gradivo o zadevi Patria iz treh držav, iz Avstrije, Finske in Slovenije, slovenski tožilci pa so po njegovih navedbah poljubno izbrali dokumentacijo za slovenski spis, čeprav jim zakon nalaga drugače.

"V skladu z zakonom mora tožilec v sodni spis vročiti tako listine, ki osumljene in obtožene bremenijo, kot tiste, ki jih razbremenjujejo. Na podlagi tega lahko potem sodišče nepristransko presodi o krivdi. Državnim organom ni dovoljeno poljubno izbirati le listin, ki osumljene in obtožene bremenijo. V tem primeru gre za zanikanje pravice do enakih orožij tožilstva in obrambe."

"Cekuta dopis poslal tri mesece po tem, ko naj bi jaz že dobil nagrado" Tako je v finskem spisu na primer dopis, ki ga je Jure Cekuta poslal vodilnim v Patrii tri mesece po tem, "ko naj bi jaz že dobil nagrado za posredovanje, v katerem je razvidno, da bitka za to, kdo bo zastopnik Patrie in kako se pripraviti na razpis, še vedno poteka". Takšnih dokumentov v finskem spisu, ki pa jih v slovenskem ni, je po Janševih navedbah še cela vrsta.

Janša je izpostavil še en primer, ki po njegovem kaže, da sodba v zadevi Patria ni pravična. "Prvostopenjsko sodišče je v primeru gospoda Toneta Krkoviča utemeljilo sodbo na indicih, ki jih je vzelo predvsem iz elektronskih sporočil. Sodišče je zapisalo, da je bila vloga Krkoviča obremenilna, kar kaže izpoved Vatriainena. A dokument z istim datumom, ki ga je napisal nekdo od vodilnih iz Patrie, Krkoviča razbremenjuje, predvsem v smeri, da ni vpleten pri ministrstvu za obrambo."

"Nekdo se je očitno trudil, da je stvar na Finskem videti drugače, kot je bilo" Janša je pokazal še dokument, ki ga ni slovenskem sodnem spisu, je pa v finskem, ta pa naj bi pomembno vplival na izrek sodbe na Finskem, o čemer pa slovenska javnost ni bila obveščena.

"Dejstvo je, da se je na računalniku zaseglo zgolj številke brez rokopisov. Besede, ki so tukaj zraven pripisane, gre za finski jezik, je nekdo dopisal. Tožilstvo na Finskem je trdilo, da se je to zapisalo nekomu iz Patrie. Neodvisna ekspertiza pa je pokazala, da ta rokopis ne pripada nikomur iz Patrie. Finska obramba je primerjala rokopis s pisavo finskih kriminalistov in ugotovila, da dopis pripada enemu izmed njih. Očitno takrat, ko so se dokumenti delili na tožilstvo, ta dokument v takšni obliki ni obstajal. Nekdo se je očitno trudil, da je stvar na Finskem videti drugače, kot je bilo."

Dodal je, da so v finskem spisu dokumenti, ki dokazujejo, da je proces izbora posrednika kot tudi ponudnika trajal še pol leta po tem, ko naj bi on dobil obljubo nagrade.

Matoz: Kršena nam je bila pravica do poštenega sojenja Janšev odvetnik Franci Matoz je dejal, da jim je bila s tem kršena pravica do poštenega sojenja in dejal, da si nihče ne bi smel privoščiti selekcioniranja dokazov ter izločanja tistih, ki bi razbremenili obdolženca.

"Z Janšo bova po teh ugotovitvah dopolnila zahtevo za varstvo zakonitosti z dodatnimi ugotovitvami in kršitvami pravic," je napovedal Matoz.

Hribernik: To je škandal Zagovornik Janševega soobtoženca Toneta Krkoviča Jože Hribernik je opozoril, da dokumenti iz finskega spisa spreminjajo Krkovičev položaj. "To je zame škandalozna ugotovitev. Šlo je za nepošten proces."

Hribernik je sicer obsodbo v primeru Patria primerjal s primerom Martina Uhernika, ta je bil po 32 letih, potem ko je bil po krivem v zaporu, rehabilitiran in oproščen obsodbe, da je umoril človeka.

Ustavni sodniki Janšo zavrnili s 6 proti 3 Pritožbo Janeza Janše na obsodilno sodbo v zadevi Patria so ustavni sodniki zavrnili z glasovanjem šest proti tri. Za zavrnitev pritožbe je glasovalo vseh pet ustavnih sodnic in predsednik sodišča Miroslav Mozetič, v dobro Janše pa so glasovali Mitja Deisinger, Ernest Petrič in Jan Zobec, ki so dali odklonilna ločena mnenja.

Glede njihove odločitve je Janša danes dejal, da se ustavni sodniki še niso opredelili do nobene zatrjevane kršitve, ampak se je izvleklo s formalizmom. Sam meni, da o vsebinski sodbi ustavnega sodišča ne moremo govoriti. "Gre za izmotavanje in potiskanje glave v pesek," je dejal.

"Sodišča ne spoštujem, sodbo bom pa upošteval, ker spoštujem slovensko državo," pravi Janša.

V zaporu se mora Janša zglasiti v petek Ustavno sodišče je pritožbo zavrglo zaradi neizčrpanosti pravnih sredstev. Večina ustavnih sodnikov namreč meni, da zatrjevane kršitve človekovih pravic niso izkazane s tisto stopnjo očitnosti, ki se zahteva, da bi ustavno sodišče lahko odločalo pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev.

Janša je poleg ustavne pritožbe vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je vrhovno sodišče s strani okrajnega sodišča, na katerega je bila zahteva vložena, še ni prejelo.

Janša se mora v zaporu na Dobu zglasiti v petek.

Ne spreglejte