Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
28. 10. 2014,
9.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 28. 10. 2014, 9.39

8 let

Janez Zemljarič in Katarina Kresal sodno preganjata publicista Bojana Korsiko

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdanji šef Službe državne varnosti Janez Zemljarič in nekdanja predsednica stranke LDS Katarina Kresal sta zaradi razžalitve vložila zasebni tožbi zoper publicista Bojana Korsiko.

Tožbi se nanašata na kolumni, objavljeni na spletnem portalu Požareport.si. Zemljarič in Kresalova sta tožbi zoper Korsiko vložila skoraj istočasno, saj ju je Korsika prejel v intervalu dveh tednov.

S čim je Korsika razžalil Zemljariča in Kresalovo? Kot je razvidno iz faksimil vloženih tožb, objavljenih na Požareport.si, se Zemljarič počuti razžaljenega zaradi naslednjih besed Korsike v kolumni iz 20. junija letos: "Seveda, da ne bo pomote. Janez Zemljarič se mi ne smili. Človek, ki je ugrabljal ljudi, jih izročal v eksekucijo in jih osebno pretepal, tak človek že ne …"

"In to zato, ker se Slovenci vedemo do svoje zgodovine po francosko, kot da naše temne preteklosti ni bilo. Zadošča nam, da ključni posamezniki iz te nedemokratične preteklosti izjavljajo, da so 'delali po zakonu in vesti' (Janez Zemljarič, denimo). In tako nam grozi, da bomo šli resnično po francoski poti. Francozi so namreč leta 1945 na množičen kolaboracionizem z nacisti položili svinčen pokrov, ki se jim danes prikazuje kot skrajno desničarska gospa Le Pen, zmagovalka evropskih volitev v Franciji."

Kresalova pa je razžaljena, ker je Korsika v kolumni 4. julija zapisal: Ali se čudimo, da je prva pomembnejša političarka Katarina Kresal postala 'korupcija na dveh nogah'? Ne čudimo se!"

Janez Zemljarič preganja tudi novinarja in fotografa Reporterja Zemljarič sicer zaradi razžalitve preganja tudi novinarja in fotografa revije Reporter Igorja Kršinarja in Primoža Lavreta. "V bistvu ne razumem, kaj mi očita zasebni tožilec. To bolj razumem kot pritisk na moje delo," je ob začetku postopka na sodišču pred 14 dnevi povedal Kršinar.

Zemljarič novinarja in fotografa toži zaradi treh člankov in dveh fotomontaž, ki so bili objavljeni januarja letos.

Ne spreglejte