Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
17.26

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67

Natisni članek

Zoran Janković

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 17.26

6 mesecev, 3 tedne

Janković: Želim si, da bi ta koalicija obstala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,67
Zoran Janković | Zoran Janković | Foto Ana Kovač

Zoran Janković

Foto: Ana Kovač

V nagovoru zbranim v spominskem parku borcev in talcev NOB na Žalah ob prihajajočem dnevu spomina na mrtve se je ljubljanski župan Zoran Janković dotaknil tudi številnih aktualnih političnih tem. Janković je izrazil pričakovanje za umiritev razmer znotraj sedanje koalicije.

"Želim si, da bi ta naša koalicija obstala, se držala zavez, ki jih je dala, in da bi tudi znotraj koalicije pozabili na prepire," je poudaril. Pozval pa je tudi k podpori vladi pri sanaciji razmer po katastrofalnih poplavah in k podpori prizadevanjem za spremembo zakonodaje, da bo ta bolj fleksibilna, ko gre za spremembe namembnosti zemljišč ob vodotokih.

Janković si želi, da bi bili ukrepi sanacije po poplavah hitri, obenem pa opozarja, da "pri tem ne smemo biti prehitri, saj mora tukaj preprosto prevladati stroka." Ob tem je čestital predsedniku vlade Robertu Golobu, ki se mu je z Evropsko unijo uspelo dogovoriti za 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev za sanacijo razmer po poplavah. "Prihodnje leto bo leto obnove," je napovedal.

"Svet je na razpotju"

V nagovoru se je med drugim dotaknil razmer na obrobju Evrope in vojne v Gazi ter ocenil, da je svet na razpotju. Ob pogledu na ranjene in pobite civiliste in otroke se moramo po Jankovićevem mnenju vprašati, kdaj bo tega konec, ob čemer pa imamo v Evropi tudi težavo, da ob vsaki novi vojni pozabimo na tisto, ki se odvija na drugem delu Evrope.

To pomeni, da lahko "samo čakamo na naslednjo vojno in živimo v strahu, kdo od svetovnih voditeljev bo toliko nor ali pa toliko neveden, da bo pritisnil na napačen gumb. Če bi se to zgodilo, bomo ta svet zapustili, ne da bi naši otroci, naši vnuki začeli normalno živeti," je poudaril Janković.

Razmere v Sloveniji po Jankovićevi oceni na srečo še niso tako daleč, je pa spomnil na poziv prvaka SDS Janeza Janše k oboroževanju, četudi zakonitemu.

Dominika Švarc Pipan
Novice Pravosodno ministrstvo naznanilo sume kaznivih dejanj. Janša: Nisem pozival k oboroževanju.

"Že ta poziv pomeni, da bi bilo pri nas mnogo hudega," je med drugim poudaril Janković.

Janković sicer še vedno nasprotuje urejanju domobranskega pokopališča v prestolnici. Meni sicer, da je prav, da imajo vsi mrtvi svoj mir in spokoj, kar pa ne pomeni, da lahko opravičujemo dejanja tistih, ki so bili v času druge svetovne vojne na strani okupatorja.

"Dokler bo obstalo to vodstvo Žal in mestne občine, v Ljubljani ne bo spomenikov domobrancev. To je naša zaveza in obveza v čast tistim, ki so nam dali svobodo in omogočili osamosvojitveno vojno, da lahko danes živimo v samostojni in neodvisni državi," je poudaril.

Ne spreglejte