Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2008,
15.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 21. 1. 2008, 15.53

8 let, 1 mesec

Janša: Če prebereš en časopis, ti ni treba prebrati drugih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik vlade Janez Janša je prepričan, da je nepluralnost v medijskem prostoru, zlasti na področju tiskanih medijev, eden največjih problemov slovenske demokracije.

"Če prebereš en časopis, ti sploh ni treba prebrati drugih, saj vsi pišejo enako," je poudaril in dodal, da "je treba prebrati tudi drugo plat zgodbe". Janša je v oddaji Vroči stol na TV Slovenija še dejal, da gre v primeru tednika Mag za "sovražni prevzem". Glede novega časopisa Slovenski tednik je odvrnil, da časopisa sploh še ni videl, da pa "pozdravlja vsako novost". "Delavci so bili prikrajšani za višje plače" Po mnenju premiera so nekatere sindikalne zahteve upravičene. "So panoge, kjer so se dobički povečali, delavci pa niso imeli koristi od tega," je poudaril in dodal, da je dolžnost sindikatov, da opozarjajo na to. Predsednik vlade prav tako meni, da je glavni motiv za napovedane stavke splošni občutek med ljudmi, da rezultati gospodarske rasti niso bili pravično razdeljeni. Ponekod so bili iz različnih razlogov - ali zaradi sebičnosti ali zaradi shranjevanja kapitala za managerske prevzeme podjetij - delavci prikrajšani za višje plače, je pojasnil.

NYT: Janša nekoč za svobodo medijev, sedaj proti njej?

Današnji New York Times pa poroča, da Janezu Janši, ki je v 80. letih odigral odločilno vlogo pri nastajanju demokratskega gibanja v Sloveniji, zdaj politični nasprotniki očitajo medijsko cenzuro. Članek omenja nedavno poročilo Freedom Housa, ki se ukvarja s svobodo medijev, v katerem piše, da se »slovenski mediji soočajo s političnimi in gospodarskimi pritiski, ki jih izvajata vlada in kapital«. Poročilo tudi omenja, da se slovenska vlada do novinarjev včasih obnaša kot do »politične opozicije«.

Analitiki: Podobno stanje v vseh post-komunističnih državah NYT piše tudi o nedavni peticiji, ki jo je podpisalo 571 slovenskih novinarjev, ki Janšo obtožuje cenzure. Blaž Zgaga, eden od avtorjev peticije, je takrat izjavil, da je »sramotno, da Evropski uniji predseduje država, ki ne spoštuje svobode medijev«. Medijski analitiki sicer trdijo, da so skrbi glede svobode medijev v Sloveniji odraz stanja v vzhodni in srednji Evropi, kjer se nekdanje komunistične države poskušajo otresti totalitarne preteklosti.

Časnik je citiral tudi Janševo izjavo, da če je „znak demokracije medijev kritiziranje vlade, potem v Sloveniji vlada 200-odstotna medijska svoboda“.

Ne spreglejte