Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 12. 2007,
8.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 22. 12. 2007, 8.28

8 let, 1 mesec

Janša napovedal ukrepe za pomoč Slovencem pod pragom revščine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti je imel slavnostni govor predsednik vlade Janez Janša

Napovedal je, da bo vlada v prihodnjih mesecih pripravila ukrepe, s katerim bo skušala 200.000 slovenskim državljanom, ki živijo na pragu in pod pragom revščine, zavarovati socialni položaj. Vprašal se je tudi, zakaj nikogar ne ganejo množična grobišča, ki jih odkrivajo v zadnjem obdobju. Obenem je omenil nujnost poziva k spoštovanju resnice in se pri tem vprašal, ali "bo to naloga, ki jo bo zmogel novi predsednik republike". Premier se je v svojem govoru vprašal, zakaj kljub vsem uspehom in priznanjem srečujemo ponekod zamorjenost in celo neko nelagodje zaradi uspehov. "Ni vedno iskrenega veselja, je celo nekakšna nevoščljivost," je dodal.

Janša: Kakšen narod smo, da nismo sposobni niti dostojno pokopati svojih mrtvih "Naslednje leto bo minilo 18 let od spravne slovesnosti, ki je bila poleti leta 1990. Kljub temu se zdi, kot da smo še vedno sprti," je menil premier. Po njegovih besedah se gre vprašati, kakšen narod smo, da nismo sposobni niti dostojno pokopati svojih mrtvih. "Osnovno načelo civilizacije je, da se mrtvi pokopljejo, da so tudi mrtvi del občestva in da si zaslužijo spoštovanje," je poudaril in dodal, da se zdi, kot da pri nas ne bi bilo tako.

"Niti 571 zabeleženih grobišč nikogar ne gane"

"Vsak dan preberemo nove številke o tem, koliko množičnih grobišč je vpisanih na slovenski zemljevid, zadnji podatki govorijo že o 571 grobiščih," je opomnil. "Vendar to nikogar ne gane, odrinemo v podzavest in pride ven na drugem koncu. Kako velika mora biti poškodba moralnega okolja, da se ne zdrznemo, ko ljudje, ki se imajo za ugledne, pokopavanju mrtvih rečejo premetavanje ali preštevanje kosti," je dodal.

"Živimo v moralno kontaminiranem okolju" Vprašal se je, zakaj ne nastane neko soglasje, da se te stvari prizna in se jih ovrednoti, kot se jih ovrednoti v vseh civiliziranih državah in se gre naprej. "Od kod torej ta poškodovanost, poškodovanost moralnega okolja," se je vprašal. Po njegovem mnenju lahko najdemo odgovor v državah, kjer so se soočali s podobnimi problemi. Ob tem je citiral del govora, ki ga je imel nekdanji češki predsednik Vaclav Havel 1. januarja 1990. V njem je Havel zatrdil, da je glavni problem, da so Čehi takrat živeli v moralno kontaminiranem okolju.

"Ko govorimo o kontaminiranem moralnem ozračju, ne govorimo zgolj o oblastnikih, govorimo o vseh nas. Vsi smo se navadili na totalitarni sistem in ga sprejemali kot nekaj trajnega in ga tako pomagali ohranjati," je Janša citiral nekdanjega češškega predsednika Vaclava Havla.

"Ker se skuša resnico goljufati, plačujemo velik davek" Predsednik vlade je prepričan, da smo Slovenci leta 1990 imeli popolnoma enak problem, vendar ni bilo nikogar, ki bi iz istega mesta kot Havel pozval k spoštovanju resnice. "Zato smo namesto tega poslušali, da je resnic več," je dejal in dodal, da plačujemo velik davek, ker se skuša resnico ogoljufati. "Zaradi tega se ta izvirni greh neresnice prenaša na potomce, vendar ne izgine," je opozoril.

Janša je izzval Türka in Pahorja "Ali bo naša generacija, ki je bila sposobna stopiti skupaj in se dogovoriti o izvedbi plebiscita, generacija, ki je osamosvojila Slovenija, jo demokratizirala, jo povezala v EU, Nato in evropsko monetarno unijo, zmogla tudi ta korak," se je vprašal premier. "Bo to naloga, ki jo bo zmogel novi predsednik republike," se je vprašal. "In mladi predsednik stranke, ki je naslednica ali ena od naslednic tega izvirnega greha, bo pripravljen prevzet nase to odgovornost, ki mu jo nalaga zgodovina," je dodal.

"Rane delitve se bodo začele kmalu celiti"

Janša je prepričan, da se bodo rane delitve začele kmalu celiti. "Če smo zmogli vse korake doslej v zadnjih 18 letih, zmoremo tudi tega," je poudaril. Po njegovem mnenju mora biti dan samostojnosti in vse tisto, kar simbolizira v prihodnosti, vir moči, "da bo slovenski narod presegal to usodno delitev". Vsi Slovenci se strinjamo okrog tega, da je slovenska država naš največji dosežek v zgodovini, je dejal. "Nekaj kar pomaga presegati delitev," je še poudaril.

"Schengen je odprl skupni slovenski kulturni prostor" "Danes je simboličen dan tudi zaradi drugega razloga za praznovanje," je pojasnil Janša in dodal, da bomo v druge države EU lahko prehajali brez ustavljanja na fizičnih mejah. "To si generacija pred nami ni upala niti sanjati," je še dejal in dodal, da sedaj obstaja skupni slovenski kulturni prostor.

"Poseben spomin si zaslužijo tudi tisti, ki jih ni več med nami" Predsednik vlade je poudaril, da si zaslužijo poseben spomin in priznanje "svojci tistih, ki so soustvarjali slovensko državo, pa jih ni več med nami". Prav tako pa tudi tisti pripadniki slovenske policije in teritorialne obrambe, ki so bili decembra 1990 pripravljeni varovati ključne slovenske institucije in braniti najpomembnejšo zgodovinsko odločitev, brez tega, da bi jih opazile kamere ali fotoaparati.

"Slovenci smo prišli do tu z lastnimi napori"

Janša je v govoru poudaril, da smo Slovenci do tu, kjer smo danes, prišli z lastnimi napori in ne po volji drugih. Izpostavil je, da smo od plebiscita prehodili uspešno pot in postali del evropske družine, ki ceni naš ustvarjalni potencial, naše sposobnosti in izkušnje. Po njegovih besedah je Slovenija kot celota lahko ponosna na svoj gospodarski in socialni razvoj. "Letos smo ustvarili daleč največ v enem letu, kar Slovenija obstaja," je poudaril, a dodal, da ta razvoj povzroča tudi negativne posledice.

"Vlada pripravlja ukrepe za 200.000 sorojakov, ki živijo na pragu revščine" Zaradi znanih vplivov in tudi zaradi domače rasti ima Slovenija tudi višjo inflacijo, je pojasnil. Pri tem je opozoril, da je zaradi tega posebej prizadetih kakšnih 200.000 sorojakov, ki živijo na pragu in pod pragom revščine. "Zaradi tega vlada pripravlja ukrepe, ki bodo še posebej v prihodnjih mesecih skušali zavarovati njihov socialni položaj," je napovedal.

Ob koncu govora je premier še čestital Slovencem ob dnevu samostojnosti in enotnosti, prazniku vseh.

Ne spreglejte