Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 6. 2011,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Franci Matoz

Ponedeljek, 20. 6. 2011, 14.56

8 let

Je državna tožilka ponarejala ključne dokaze?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik SDS Janez Janša je vložil kazensko ovadbo zoper tožilko Branko Zobec Hrastar zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kot je povedal odvetnik Franci Matoz, gre za ovadbo zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Tožilka Branka Zobec Hrastar naj bi po Matozovih besedah v obtožnem predlogu kot ključni dokaz navajala elektronsko sporočilo, ki naj bi ga Hansu Wolfgangu Riedlu v imenu direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča poslala njegova žena Marija Črnkovič. Uradni zaznamek o pregledu vsebine zaseženih računalnikov pri Ivanu Črnkoviču pa kaže, da takšno elektronsko sporočilo nikoli ni bilo poslano. Nasprotja med kazensko ovadbo in predlogom Kot je pojasnil Matoz, se tudi očitno kažejo nasprotja med kazensko ovadbo, ki so jo spisali kriminalisti, in obtožnim predlogom. "Iz ovadbe je razvidno, da so kriminalisti korektno zapisali, da je Marija Črnkovič elektronsko pošto poslala svojemu možu Ivanu, ne v njegovem imenu Patrii, kot pozneje navaja tožilka. Marija je svojemu možu napisala le osnutek elektronskega sporočila in ta nikoli ni bil poslan Patrii." Kar torej piše tožilka, je po Matozovih besedah prirejanje dokazov in vpletenost Janeza Janše dokazuje na osnovi neposlanega elektronskega sporočila. Janša je ob tem dodal, da gre za edini zapis v sicer zelo obsežnem sodnem spisu, kjer se nekdo, ki ga "vsaj približno" pozna, sklicuje nanj.

Janša: Pri zadevi ne gre za kazenski, temveč medijsko-politični konstrukt Na novinarsko vprašanje, zakaj so z omenjeno kazensko ovadbo čakali eno leto, je Matoz odgovoril, da zaradi obsežnosti tožilskega spisa. "Pravzaprav bi moralo biti to vprašanje naslovljeno na sodišče, ki ima zdaj v rokah odločanje o obtožnem predlogu, če bi se namreč v nekem razumnem roku začela obravnava, bi se to vprašanje tam razčistilo samo po sebi. Sodišče bi tudi moralo, kljub temu da gre za obtožni predlog, ne obtožnico, vendarle preveriti, ali je predlog utemeljen na ovadbi, ki jo je poslala policija. In vzelo si je mesec dni časa za tehnično preverjanje obtožnega predloga," pa je dodal Janša. Kot je še dejal prvak SDS, je tožilka prekopirala nekaj stvari iz nekaterih medijev. "To je izjemno zanimivo in kaže, da gre pri zadevi ne za kazenski, temveč medijsko-politični konstrukt. Nekateri mediji so očitno obtožni predlog dobili bistveno prej kot mi. Poleg tega smo pred kratkim izvedeli tudi, da je neka televizija poročala, da naj bi se obravnava začela v jeseni, po sodnih počitnicah. Na naše uradno vprašanje, kdaj se bo ta proces začel, pa nismo dobili nobenega odgovora."

Matoz: Želimo si čimprejšnje glavne obravnave Matoz je tudi povedal, da zdaj od vrhovnega državnega tožilstva oziroma okrožnega pričakujejo, da bo kazensko ovadbo vzel resno in o njem odločal v zakonskem roku. "Če bodo menili isto, kot sem jaz, torej da gre za očitno zlorabo položaja, bodo zoper Branko Zobec Hrastar vložili obtožni predlog in kazenski postopek se bo začel."

Prav tako je dejal, da od Branke Zobec Hrastar pričakuje ovadbo zaradi krive ovadbe, saj je prepričan, "da bo postopala tako, kot je to običajno za tiste, ki so prizadeti in ne znajo realno pogledati na zadevo, verjetno bo poskušala sprožiti pregon zoper mene".

Po njegovih besedah pričakujejo tudi, da bi sodišče čim prej razpisalo glavno obravnavo procesa. "Predlagali in zahtevali smo prednostno obravnavanje zadeve, v čemer nam sodišče ni ugodilo. Večkrat smo posredovali, naj zadeve razpiše, saj menimo, da gre za zelo pomembno zadevo in jo je treba tako razčistiti."

Ne spreglejte