Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2022,
18.09

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

27

Natisni članek

Levica NSi SDS SD Gibanje Svoboda Robert Golob javnomnenjska anketa

Ponedeljek, 17. 10. 2022, 18.09

1 leto, 6 mesecev

Je Robert Golob v težavah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,62

27

Robert Golob | Podpora stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, je v oktobru padla.  | Foto STA

Podpora stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob, je v oktobru padla.

Foto: STA

Med parlamentarnimi strankami je oktobra podpora najbolj narasla strankama SDS in NSi. SDS bi prejela 7,6 odstotne točke več kot minuli mesec, NSi pa 6,3 odstotne točke. Podpora bi narasla tudi strankama SD in Levica, medtem ko je Gibanju Svoboda padla, je razvidno iz javnomnenjske raziskave, ki jo je agencija Ninamedia opravila za časnika Dnevnik in Večer. Tudi anketa Parsifala, ki jo je objavila Nova24TV, kaže padec Golobove stranke, in sicer za 5,8 odstotne točke. V primerjavi z rezultatom, ki so ga dosegle na volitvah, imajo sicer vse omenjene stranke višjo podporo.

V zadnji javnomnenjski raziskavi Ninamedie je največ vprašanih podprlo stranko Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Namenili so ji 38,4-odstotno podporo, 1,9 odstotne točke manj kot prejšnji mesec, ko so jo podprli s 40,3 odstotka. Na drugem mestu ji sledi SDS Janeza Janše z 31-odstotno podporo, kar je 7,6 odstotne točke več kot pred mesecem dni. Podpora se je ta mesec povišala tudi NSi Mateja Tonina, in sicer s 6,3 na 12,6 odstotka, SD Tanje Fajon s 7,3 na 10,3 odstotka ter Levici Luke Mesca, in sicer s 5,7 odstotka na 7,7 odstotka. 

V oktobrski anketi Ninamedie je sodelovalo 700 anketirancev.

Anketa Parsifala: Gibanju Svoboda podpora močno padla

Anketa Parsifala, ki jo je objavila Nova24TV, kaže, da je podpora močno padla stranki Gibanje Svoboda, in sicer za 5,8 odstotne točke (z 42,3 odstotka na 36,5 odstotka), za 1,9 odstotne točke je podpora padla tudi stranki SDS (z 32,4 na 30,5 odstotka), sledi NSi, ki ji je podpora padla za 0,1 odstotne točke (z 10,6 na 10,5 odstotka), stranki SD je padla za 1,1 odstotne točke (z 9,6 odstotka na 8,5 odstotka). Stranka Levica je edina, ki je podpora narasla, in sicer za dve odstotni točki (s 5,1 na 7,1 odstotka).

V raziskavo Parsiafala je bilo zajetih 705 anketirancev.

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance. 

V spodnji grafiki si lahko ogledate primerjavo med anketo Ninamedie in anketo, ki jo je agencija Parsifal opravila za Novo24TV. Agenciji sta anketi izvedli v podobnem časovnem obdobju.

Ne spreglejte