Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 10. 2023,
16.07

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Natisni članek

žičnice Kanin

Petek, 13. 10. 2023, 16.07

6 mesecev, 3 tedne

Je to končna usoda kaninske žičnice?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99
Žičnica Kanin | Kaninska žičnica ne ustreza pogojem za obratovanje. | Foto STA

Kaninska žičnica ne ustreza pogojem za obratovanje.

Foto: STA

Žičnica na Kanin očitno ostaja v mirovanju. Zavod za gradbeništvo je po poročanju Financ izdal mnenje, da ne ustreza pogojem za obratovanje. Po poročanju TV Slovenija in POP TV je zavod sicer tehnični pregled prekinil, saj za nadaljevanje potrebuje več dokumentov proizvajalca. Kanin naj ob tem ne bi mogel več računati na poseben zakon za prenovo.

Zavod za gradbeništvo Slovenije je po zapletih s tehnično dokumentacijo v ponedeljek le začel izvajati strokovni tehnični pregled krožne kabinske žičnice. Po pregledu dokumentacije, ki jo je posredoval francoski proizvajalec opreme Poma, so se lotili pregleda kabin, a naj bi ga prekinili in zaprosili za dodatno dokumentacijo. Po neuradnih informacijah je zaključek pregleda pričakovati prihodnji teden.

Kot so danes poročale Finance, ki se sklicujejo na inšpektorat za infrastrukturo, je zavod za gradbeništvo v poročilu o strokovno-tehničnem pregledu žičnice izdal mnenje, da ta ne ustreza pogojem za obratovanje. Inšpektorat tako odločbe o začasni prepovedi obratovanja žičniške naprave ne bo preklical, zato velja še naprej.

Občina Bovec si prizadeva za gradnjo nove žičnice 

Občina Bovec kot lastnica si sicer prizadeva za zamenjavo žičnice z novo. Kot je znano, ob tem računa na poseben zakon za prenovo te žičnice, ki naj bi v petih letih za projekt zagotovil 55 milijonov evrov. Vendar pa po poročanju današnjega Dela vse kaže, da tega zakona ne bo. Namesto tega naj bi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport rešitev poskušalo najti v veljavnem zakonu o žičniških napravah za prevoz oseb, in sicer z novim javnim pozivom, ki pa bo odprt tudi za druga smučišča.

Krovni zakon, ki ureja področje žičniških naprav, namreč omogoča, da lahko država oziroma občine sofinancirajo obratovanje, vzdrževanje in gradnjo teh naprav, a morajo imeti veljavno obratovalno dovoljenje. Če Kanin torej ne bo imel tega dovoljenja, se bo težko potegoval za sofinanciranje.

Na Kaninu lani niso prejeli denarja 

Na lanskem javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma, katerega del so bile tudi naložbe v nove žičniške naprave, Kanin denarja zaradi neustrezne prijave ni prejel.

STA se je za pojasnila med drugim obrnila na zavod za gradbeništvo, inšpektorat za infrastrukturo, Občino Bovec in upravljavca žičnice, družbo Sončni Kanin, a jih ni prejela.

Kanin
Novice Usoda Kanina še vedno ni znana
Ne spreglejte