Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2008,
9.35

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 1. 2008, 9.35

8 let, 1 mesec

Jelinčič: Za razpadom stoji Šrot

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Jelinčič za razpad poslanske skupine krivi Bojana Šrota, Šrot pa navedbe zanika, a dodaja, da je SLS odprta stanka za vse.

Slovenska ljudska stranka (SLS) oziroma njen predsednik Bojan Šrot naj bi po besedah predsednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmaga Jelinčiča poskušala oslabiti SNS. "Želijo nam preprečiti, da bi SNS zahtevala razpis referenduma o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo," je poudaril Jelinčič. Spor v stranki se je po njegovih besedah napovedoval že nekaj časa, saj naj bi Peče skušal v Jelinčičevi odsotnosti stranko voditi mimo njega: "Odhod treh poslancev je bilo eno od najlepših daril za rojstni dan. Ni ga lepšega, če od tebe odidejo sovražniki in izdajalci."

"SLS nam želi prevzeti nacionalno noto"

Kot enega izmed razlogov, zaradi katerih je prišlo do razkola v stranki, Jelinčič vidi tudi v tem, da se je stranka na zadnjih državnozborskih in predsedniških volitvah precej okrepila: "Slednje je marsikoga presenetilo in prestrašilo, zato so morali iti v nasprotno akcijo, da bi stranko oslabili." "Glede na to, da smo lahko v nedeljo na televiziji videli, da so se poslanci, ki so izstopili iz stranke, v Celju sestali s celjskim županom in predsednikom SLS Bojanom Šrotom, potem je jasno, da gre za dogovor s Slovensko ljudsko stranko. Želijo nam prevzeti tudi nacionalno noto, ki predstavlja SNS in njene volivce," je poudaril Jelinčič.

Bojan Šrot: Nič nimam pri poskusih oslabitve SNS

Predsednik SLS in celjski župan Bojan Šrot je pojasnil, da ne držijo očitki predsednika SNS Zmaga Jelinčiča, da sam in njegova stranka stojita za poskusi oslabitve SNS. "Nič nimam pri tem in to sem Zmagu Jelinčiču danes že osebno povedal," je dejal in dodal, da ni sodeloval na sestanku štirih poslancev SNS v njegovi pisarni na celjski občini. "Sašo Peče me je prosil, naj mu odstopim pisarno, in to sem tudi storil," je še pojasnil. Po Šrotovih besedah ni v "ozadju nobene zgodbe".

Šrot je povedal, da je predsedniku SNS tudi razložil, da ne ve kakšna je vsebina spora v njegovi stranki in da bodo te stvari že sami rešili. "Imam dobre odnose z vsemi poslanci SNS, vključno z Jelinčičem," je poudaril. Obenem je dodal, da mu nobeden od poslancev SNS ni izrazil želje po prestopu v poslansko skupino SLS.

Šrot: SLS ni izključujča stranka "Načeloma pa je SLS odprta stranka," je povedal in dodal, da so v preteklosti nekateri poslanci že prestopili v njihovo poslansko skupino. Po Šrotovih besedah je stranka odprta za tiste, ki sprejemajo njen program in način političnega dela. "Mi nismo izključujoči," je poudaril. V primeru, da bi kateri od poslancev SNS želel prestopiti v poslansko skupino SLS, pa bi o tem odločali organi stranke, je pojasnil predsednik SLS. "Težko rečem, kako bi se organi stranke v tem primeru odločili," je še dodal.

"Izjavljam, da ni bilo nobenih pritiskov name s strani SNS, lahko se zgodi, da me tudi SNS izključi iz stranke zaradi moje odločitve, ki jo preklicujem," je zapisal Barovič v sporočilu, ki so ga poslali iz SNS.

"Želim ostati v dobrih odnosih z vsemi kolegi, ki jih spoštujem in cenim kot vestne in delovne sodelavce," je še zapisal Barovič.

Kot je znano, se je petkovo praznovanje 60-letnice predsednika SNS Zmaga Jelinčiča zaključilo z razdorom v poslanski skupini SNS in odhodom poslanca in podpredsednika SNS Saša Pečeta iz stranke. Po Pečetovih besedah naj bi danes iz poslanske skupine SNS izstopili še poslanci Barbara Žgajner Tavš, Bogdan Barovič in Boštjan Zagorac ter ustanovili poslansko skupino Lipa.

Jelinčič: Barovič se je pametno odločil

Predsednik SNS in vodja poslanske skupine te stranke Zmago Jelinčič je v odzivu na sporočilo Bogdana Baroviča, da preklicuje podpis za izstop iz SNS, dejal, da je Barovič premislil in se pametno odločil. "Mislim, da je to pametna in trezna odločitev. Glede na to, da smo v SNS z Barovičem naredili skupaj veliko dobrega za Slovenijo, bi bilo z njegove strani napačno, če bi se odločil tako, kot so ga hoteli prepričati nekateri," je dejal Jelinčič.

Prvak SNS je povedal, da se je v nedeljo z Barovičem na kratko po telefonu pogovarjal o tej zadevi. Poudaril pa je, da ni pritiskal nanj. "Na nikogar nisem pritiskal. V naši stranki pustimo prosto voljo, dopuščamo in računamo pa tudi na trezen razmislek. Kdor trezno razmisli, se dobro odloči. Kdor ne razmišlja, naredi napako," je dejal Jelinčič.

Ne spreglejte