Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 5. 2024,
9.56

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

Natisni članek

pošta stavka

Sreda, 8. 5. 2024, 9.56

1 teden, 4 dni

Junija stavka poštnih delavcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76
Pošta Slovenije shod | Foto STA

Foto: STA

Poštni delavci bodo stavkali od 3. junija, so objavili pri Sindikatu poštnih delavcev (SPD), kjer so sprejeli sklep o stavki. Obenem je iz nadzornega sveta Pošte Slovenije odstopil njihov pooblaščenec Saša Gržinič, saj je po njegovem "prišel čas za ulico", so še sporočili iz sindikata. Vodstvo Pošte Slovenije medtem meni, da ni utemeljenih razlogov za današnjo napoved stavke.

V sindikatu so ob napovedani stavki navedli konkretne zahteve in sporočajo naslednje: 

  • Dejstvo je, da uprava naše zahteve ignorira.
  • Dejstvo je, da nas sodelavci kljub dvigu plač, ki smo si ga člani SPD izborili, še vedno vztrajno zapuščajo.
  • Dejstvo je, da se delo prevali na tiste, ki ostajamo na Pošti.
  • Dejstvo je, da zaposleni težko dobimo odobren dopust in se nanj odpravimo s težkim srcem, saj vemo, da bo moral sodelavec prevzeti vse naše delo.
  • Dejstvo je, da se pogoji za varno in zdravo delo niso nič spremenili.
  • Dejstvo je, da se našemu sindikalnemu boju prvič množično pridružujejo tudi delavci iz sosednjih pisarn uprave zaradi odnosa, ki ga ima uprava do strokovnih služb.
  • Dejstvo je tudi, da se uprava loteva metode deli in vladaj, potrebe delavcev pa poslovodstvu niso prioriteta.
  • Dejstvo je tudi, da je nadzorni svet popolnoma odpovedal pri nadzorovanju uprave.
  • Dejstvo je, da so nam onemogočili že zgolj obveščanje članov in javnosti s tem, da je vsak dokument prejel oznako poslovna skrivnost.
  • Dejstvo je tudi, da se z novo strategijo upravljanja državnih naložb na stežaj odpirajo vrata k privatizaciji Pošte Slovenije.

"Ob upravi, ki potrebe zaposlenih popolnoma ignorira, nas je zato upravičeno strah. Strah nas je poslovnega modela, ki smo ga pred desetimi leti že videli in v SPD uspešno preprečili. Strah nas je siljenja v delo preko s. p.-ja in drugih oblik prekarstva, prekomernih nadur, varčevanja z zaposlenimi … Razlogi za strah so utemeljeni, a, ker se v vodstvu raje ukvarjajo s prijavami naših sindikalnih pooblaščencev zaradi domnevne izdaje poslovnih skrivnosti, ne moremo povedati več o tem," so še opozorili. 

Iz sindikata sporočajo še, da so zaposleni že "izkusili vodstva, ki jih je nastavljala politika, in jim je bilo za Pošto precej manj mar kot nam. Vemo, da smo s složnostjo enkrat že zaustavili razvrednotenje našega dela, ki mu meritve javnega mnenja beležijo tretje mesto zaupanja med državljani Slovenije."

Pošta Slovenije
Novice Poštni delavci vnovič grozijo s stavko
Vodstvo Pošte ne vidi utemeljenih razlogov za napoved stavke

V Pošti Slovenije menijo, da ni utemeljenih razlogov za današnjo napoved stavke Sindikata poštnih delavcev. Kot so pojasnili, v družbi vodijo aktiven socialni dialog ter se ves čas odzivajo na pobude socialnih partnerjev. Po njihovih zagotovilih prav tako aktivno zaposlujejo ljudi ter si prizadevajo za izboljšanje pogojev dela zaposlenih.

Kot so v odzivu na današnjo napoved stavke s strani Sindikata poštnih delavcev za 3. junij zapisali v Pošti Slovenije, si kot delodajalec prizadevajo za usklajene odločitve z vsemi socialnimi partnerji v dobro in korist vseh zaposlenih.

Ob tem so spomnili, da so se vsem zaposlenim v skladu z določbami podjetniške kolektivne pogodbe s 1. januarjem osnovne plače zvišale za tri odstotke, z začetkom marca pa še za dodatne tri odstotke v skladu z dogovorom z zaposlenimi. Konec aprila pa so zaposlenim izplačali tudi letni regres v višini 2.000 evrov, kar je najvišji znesek regresa doslej. Po njihovih navedbah so se v zadnjih štirih letih bruto plače pismonoš tako skupaj dvignile za 38,5 odstotka.

Glede zaposlovanja novih sodelavcev so pojasnili, da že dlje časa aktivno iščejo in zaposlujejo nove zaposlene v prometu, predvsem na področju dostave. Ob tem priznavajo, da se tako kot drugi evropski poštni operaterji kot posledica pospešene digitalizacije v zadnjih letih tudi oni srečujejo z upadom pisemskih pošiljk. Njihovo število se je v zadnjih desetih letih zmanjšalo za polovico, kar predstavlja pritisk na stroškovno učinkovitost.

Številni poštni operaterji posledično po njihovih navedbah prilagajajo poslovanje z uvedbo novih poslovnih modelov, v okviru katerih ločujejo pisemski in paketno-logistični del v ločenih družbah, optimizirajo dostavne in maloprodajne mreže, višajo stopnjo avtomatizacije in digitalizacije procesov, izboljšujejo uporabniško izkušnjo, diverzificirajo storitvene portfelje ter iščejo nove vire prihodkov. "To izvajajo bodisi z uvajanjem novih storitev z višjo dodano vrednostjo, strateškimi partnerstvi, akvizicijami ali širitvijo na tuje trge ter si prizadevajo za prilagoditve poštne zakonodaje, da bi ta bolje odražala spremenjene potrebe uporabnikov," so prilagoditve poslovnih modelov nanizali v družbi.

V luči napovedanih stavkovnih aktivnosti so zagotovili, si bo poslovodstvo družbe še naprej prizadevalo za nadaljevanje konstruktivnega socialnega dialoga, ki je pop njihovi oceni "ključen za dobro delovanje družbe in medsebojno uspešno razumevanje". Obenem si, kot so dodali, v največji možni meri prizadevajo izpolniti pričakovanja sindikatov in tudi sprejemati ukrepe v tej smeri, pri čemer "gre za kompleksne vsebine, ki terjajo čas in odločanje na strokovnih podlagah".

"Tudi v prihodnje se bodo nadaljevale aktivnosti za izboljšanje pogojev dela in materialnega položaja vseh zaposlenih ter ohranjanje socialne varnosti v podjetju," so še poudarili in napovedali, da si bo poslovodstvo z obema reprezentativnima sindikatoma v družbi tudi v naslednjih dneh nadaljevalo konstruktivni dialog glede napovedanih sindikalnih aktivnosti.

Enotni bodo še enkrat

"Enotni bomo še enkrat. Tokrat v času, ko bi morali nositi volilno propagando tistih, ki nam nastavljajo vodstva, da nas potem po volitvah ignorirajo," so pri SPD še sporočili javnosti.

"V tem času nam ne preostane nič drugega, kot da delavci vstanemo. In vstali bomo v predvolilnem obdobju, ko bi morali nositi volilni reklamni material za tiste, ki razmišljajo o tem, da bi nas prodali," je dejal Saša Gržinič.

Sindikat SDPZ podpira stavko poštnih delavcev, napoveduje nov protestni shod

Napovedano stavko Sindikata poštnih delavcev podpira tudi drugi reprezentativni sindikat na Pošti Slovenije, Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ). Kot so zapisali, delijo težave in stališče glede nespametnih odločitev poslovodstva. Prihodnji teden se bodo za obstanek enotne Pošte zavzeli s protestnim shodom v Mariboru.

"V SDPZ imamo vse od nastopa poslovodstva Pošte Slovenije velikanske težave z ravnijo socialnega dialoga. Čeprav smo reprezentativni sindikat ter podpisnik podjetniške in panožne kolektivne pogodbe, gradiva dobivamo prepozno, pomanjkljivo ali pa sploh ne. Sestankov se poslovodstvo ne udeležuje, strokovni sodelavci, ki so poznali vsebino in organizacijo dela na pošti, so množično že zapustili Pošto, na oglasnih deskah ne dovolijo naših objav ..." so v današnjem sporočilu težave nanizali v sindikatu.

Kot so opozorili, na svoje zahtevke po poplačilu nekaterih obveznosti do zaposlenih ne dobijo niti odgovora, zato skupaj s svojimi člani vlagajo številne tožbe za poplačilo, ki jih bo Pošta Slovenije nedvomno izgubila. S tem nastaja tudi poslovna škoda, so poudarili v SDPZ.

Strategija predstavljena kot poslovna skrivnost

Največja nevarnost, ki preti zaposlenim in obstoju Pošte Slovenije, je po oceni sindikata letos sprejeta strategija delodajalca, ki jo je potrdil tudi SDH. "Strategija delodajalca je bila sindikatom predstavljena kot poslovna skrivnost, zaradi česar smo sindikati ovirani pri komunikaciji o obsegu škode, za katero predvidevamo, da bo nastala kot posledica izvajanja strategije," so izpostavili.

Kot so pojasnili, strategija predvideva ločevanje dejavnosti pošte na več ločenih pravnih oseb. "Jasno moramo povedati, da bodo posledice za raven pravic, zagotovljenih s kolektivno pogodbo, velike, poraja se tudi vprašanje dostopnosti do poštnih storitev, saj se kljub drugačnim zagotovilom še vedno nadaljujejo prenosi poštnih poslovalnic na pogodbene pošte," so poudarili.

V strategiji je bila kot pogoj za začetek izvajanja kakršnihkoli aktivnosti navedena sprememba glede načina financiranja storitev UPS. "Sprememba se še ni zgodila, SDPZ pa ima informacije, da dejavnosti, ki sledijo strategiji, že izvajajo," so dodali.

Na njihove sindikalne zaupnike se izvaja tudi neuraden pritisk. "Utemeljeno domnevamo, da se (nekaterim) tudi sledi. Nedavno smo ugotovili tudi, da delodajalec neupravičeno posega v osebne računalnike zaposlenih, kjer lahko dostopa do korespondence, kar je zrelo za kazenske ovadbe vseh vpletenih, kar nas je popolnima šokiralo," so še izpostavili v sindikatu.

Poslovodstvo Pošte so pozvali, naj nemudoma ustavi aktivnosti, povezane s spremenjeno strategijo Pošte, ob tem pa so izrazili pripravljenost na stopnjevanje sindikalnih pritiskov. Na težave so že opozorili z udeležbo na protestu 1. maja na Kongresnem trgu v Ljubljani, 14. maja pa načrtujejo tudi protestni shod na Glavnem trgu v Mariboru.

So pa pozdravili odločitev ministrstva za finance, da bo Pošta Slovenije tudi v prenovljeni strategiji upravljanja državnih naložb ostala strateška naložba države. "Ravno danes smo prejeli odgovor, da je ministrstvo za finance naše pripombe upoštevalo in Pošta Slovenije ostaja strateška naložba države. Kljub veselju se zavedamo, da je ključno za obstoj Pošte, da ustavimo njeno razgradnjo, ki se dogaja znotraj," so sklenili.

Pošta Slovenije
Novice Sindikat poštnih delavcev svari pred odpuščanjem zaposlenih
Zavarovalnica Triglav
Novice Pošta in Triglav ostajata med strateškimi naložbami
Ne spreglejte